Олександр Савченко: «П’ятий елемент» має сформувати нову еліту для процвітання України

110209399_3382004525144591_2518316171966227833_o (1)

Депутатка Львівської міської ради від «Громадянської позиції» Анна Мармуляк розробила законопроєкт «Базовий дохід громадянина України».

Він передбачає отримання кожним громадянином України безумовного базового доходу від держави.

«Як депутат міської ради, я бачу дедалі більше зубожіння людей. Вважаю, що на часі ініціювати зміни у законодавстві «знизу». Бо що заважає нам, українцям, допомагати Верховній Раді України у створенні законів», – пояснила Анна Мармуляк.

За її словами, цифри офіційної статистики свідчать про те, що більшість українців живуть за межею бідності.

«За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, на сьогодні різниця між експортом та імпортом становить загалом 10,7 млрд доларів США. Це означає, що ми перетворились на країну експорту і сировинного придатку. Крім того, за інформацією НБУ, тіньова економіка в Україні становить 846 млрд грн – це 23,8% від офіційного ВВП. А за підрахунками німецьких експертів, Україна недоотримала 5 млрд грн до бюджету лише через корупцію на митниці. Ці та інші речі призвели того, що, за даними ООН, близько 60% українців живуть за межею бідності», – пояснила депутатка.

Відтак, вона вважає, що треба брати ініціативу у власні руки.

«Нам потрібен закон про базовий дохід громадянина України. Йдеться про виплачену державою та суб’єктами господарювання певну суму грошей з цільовим призначенням кожному громадянину України незалежно від віку та рівня доходів на персональний рахунок», – каже Анна Мармуляк.

Згідно із законопроєктом, отриманий від держави дохід, який буде не нижчим від прожиткового мінімуму, гроомадяни можуть витратити на охорону здоров’я, освіту, інновації. Його також можна буде витратити на участь у виборах, зокрема на підтримку партій та кандидатів. На думку Анни Мармуляк, це знизить фінансову монополію олігархів у виборчому процесі та створить реальні шанси для простих громадян не лише обирати, а й бути обраними до органів влади.

«Сьогодні ми бачимо, що фінансування виборчого процесу відбувається згори – виключно олігархами, які під час виборів фінансують певну партію чи окремих кандидатів. На виборах перемагають ті політичні сили, які фінансують олігархи. Завдяки новому закону складуться сприятливіші умови для фінансування тих партій і кандидатів, які не можуть конкурувати з олігархічними партіями, кандидатами і їхніми політичними проєктами. Це сприятиме посиленню відповідальності народних обранців перед виборцями та розвитку свідомого громадянського суспільства. Виборець зможе обрати свого кандидата або ж сам піти на вибори», – пояснила Анна Мармуляк.

Кошти на базовий дохід будуть формуватися з багатьох джерел, насамперед від операцій з землею та її надрами, прогресивного оподаткування великого бізнесу, оподаткування коштів, що переводяться в офшори.

Ректор Міжнародного інституту бізнесу, професор, доктор економічних наук Олександр Савченко вважає, що такий закон став особливо актуальним для України через епідемію коронавірусу.

«Ідея базового доходу громадянина виникла у західному суспільстві у зв’язку із швидким темпом розвитку технологічного процесу, при якому багато робітників стануть зайвими на ринку праці. Я думав, що для нас це зараз неактуально, але епідемія змінила все. Під час пандемії розвинуті країни виділили по 1300 доларів, а в ЄС – 70-80% від заробітної праці для виплат людям, які залишилися без ровботи через карантин. І люди могли спокійно сидіти на самоізоляції. А в нашій країні отримали нуль. За винятком пенсіонерів, котрим дали по тисячі гривень. Але найбільше постраждали молоді люди, які не мають житла і залишилися без роботи. І така ситуація буде тривати і надалі, бо ми вступаємо в епоху турбулентності та повної невизначеності», – каже Олександр Савченко.

Водночас ця ідея залишиться марною, якщо ми не приведемо до влади нову еліту.

«Сьогодні реальні керівники держави – це олігархи. Саме вони керують Україною. Олігархат – це актор №1 на політичній сцені. Актор №2 –  це корупція. На ті 10 мільярдів, які держава недоотримує до бюджету через корупціонерів, власне і можна реалізовувати програму базового доходу. Актор №3 – це Росія, котра веде проти нашої держави війну.  Актор №4 – це Міжнародний валютний фонд зі застарілою доктриною. А Актор №5 – це український народ, який хоче змін і який може зробити їх. Цей «п’ятий елемент» має сформувати нову еліту для процвітання України. Нам потрібна свідома громадянська позиція», – додав Олександр Савченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: