Кількість трансплантацій кісткового мозку в Україні планують збільшити у чотири рази

630_360_1526570181-1509

У Міністерстві охорони здоров'я нещодавно заявили, що налагодження системи трансплантацій в Україні потребує терміну в два — максимум — два з половиною роки, крім цього акцентували увагу на пересадці кіскового мозку, що відтепер в Україні повинні здійснювати не менш, ніж 250 людям, які цього потребують.

У Міністерстві охорони здоров'я нещодавно заявили, що налагодження системи трансплантацій в Україні потребує терміну у два — максимум — два з половиною роки, крім цього, акцентували увагу на пересадці кісткового мозку, що відтепер в Україні повинні здійснювати не менш ніж 250 людям, які цього потребують.

Про це заявив очільник МОЗ Максим Степанов у ході щоденного брифінгу в середу, 5 серпня.

Він зазначив, що у вівторок, 4 серпня, відбулось засідання новоствореної Медичної ради, яка більшою мірою є дорадчим органом. Там обговорили питання, що стосуються трансплантацій кісткового мозку в Україні.

«Торік 62 людини відправлені за кордон на трансплантацію кісткового мозку, при тому, що в нашому «Охматдиті» було зроблено тільки 21 трансплантацію», - повідомив Степанов.

Міністр зазначив, що система охорони здоров'я, у тому числі в розрізі трансплантацій, яка будувалась упродовж 30 років, не відповідає тому рівню, на який заслуговують українці, адже вони змушені «їздити по світу в різні країни для того, щоб там їм подарували життя».

Читайте також: Як українець отримав шанс на життя завдяки білоруському серцю

За словами Степанова, людям, котрим у 2019 році здійснили трансплантацію кісткового мозку за кордоном (62 людини —  ред.), отримуватимуть довічний супорт вже в Україні за державні кошти. Йдеться про ліки для пригнічення імунітету, які необхідно приймати, аби не відбулось відторгнення нового органу.

«Після відкриття відповідних відділень в «Охматдиті», ми зможемо робити в чотири рази більше трансплантацій, ніж до цього — до 80, а також не менше, ніж 250 трансплантацій на рік у дітей. Мета — щоб всі без виключення діти та громадяни, лікувалися тут, в Україні», - додав Максим Степанов.

Питання, які потрібно вирішити, аби ця система запрацювала, наступні:

  • створення Єдиного реєстру реципієнтів (що потребують пересадки) та донорів (тих, хто жертвує органом);
  • співпраця з усіма міжнародними та європейськими реєстрами для того, щоб доставляти кістковий мозок з усього світу до України у випадку критичної потреби;
  • оснащення сучасних відділень у медзакладах;
  • підготовка команд фахівців.

Читайте також: Вдихнути життя, або Чому система трансплантацій в Україні не працює 

«У цьому році (2020 — ред.) ми зробимо більше трансплантацій, та розширюємо кількість лікарень, де їх можна здійснювати. Що стосується трансплантацій кісткового мозку, то на сьогодні вже 6 лікарень по Україні, які в змозі робити ці трансплантації. Далі ця кількість буде збільшуватись. Тематика трансплантації напряму пов'язана з рятуванням життів українців», - підсумував Степанов.

Раніше очільник МОЗ заявив, що «трансплантаційна незалежність в Україні настане через два-три роки».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: