В Україні щодня помирає 9 людей, які не дочекались пересадки органів, - МОЗ

97_main
Щорічно приблизно 5 тисяч українців потребуть пересадки органів, натомість понад 3 тисячі людей помирають так і не дочекавшись трансплантації.

Україна рухається в напрямку до здобуття трансплантаційної незалежності всередині держави, втім поки люди змушені долати кордони заради порятунку або ж просто не встигають здобути шанс на нове життя через захмарні суми операцій на пересадку.

У п'ятницю, 7 серпня, очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов зазначив, що у 2020 році в держбюджеті закладено 1 мільярд гривень на лікування українців за кордоном, а статистика свідчить про те, що близько 5 тисяч українців щорічно потребують трансплантацій.

Відповідно, у відомстві відреагували на нестабільну ситуацію трансплантаційної системи та планують за два-три роки її відбудувати.

«Держава повинна максимально дбати про своїх громадян, але якщо ми будемо говорити щодо суми коштів, які ми витрачаємо за кордоном і розвинемо трансплантацію в Україні, кількість людей, яких ми врятуємо збільшиться в рази», - говорить Степанов.

Він додає, що вартість пересадок в Україні дешевша в чотири-п'ять разів, а це означає, що кошти, виділені в бюджету на опікування українців за кордоном, підуть на вдосконалення системи, у тому числі йдеться про оснащення лікарень необхідним обладнанням і також, підвищення кваліфікації вітчизняних лікарів, закупівля необхідних медпрепаратів для людей, яким здійснили пересадку тощо.

Читайте також: Як українець отримав шанс на життя завдяки білоруському серцю

Зазначається, що в середньому, щоденно помирає приблизно 9 людей, котрі так і не дочекались трансплантації, тобто в рік гине 3 тисячі 285 українців, а тих, хто потребує пересадки 5 тисяч осіб кожного року.

Читайте також: Вдихнути життя, або Чому система трансплантацій в Україні не працює

Максим Степанов додає: метою МОЗ є те, щоб в Україні робили операції і кількість людей, що залишаться живими збільшувалась коштом цього порятунку.

Нагадаємо, у п'ятницю, 7 серпня, у Львові здійснили операцію з трансплантації підшлункової залози. Це перший випадок по всій Україні, коли пересадили підшлункову залозу від посмертного донора. Операція відбулась у клінічній лікарні швидкої допомоги.

Додамо також, у четвер, 6 серпня, Максим Степанов відвідав Львів з робочим візитом. На зустрічі обговорили потенціал області в трансплантаційній сфері. На думку очільника МОЗ, Львів — потенційне місто, де працюють висококваліфіковані хірурги, звідки бере початок система пересадок, і вже зараз вона отримує пальму першості з-поміж інших українських міст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: