Понад 2000 українських шкіл першочергово потребують підключення до якісного інтернету

інтернет
Фото ілюстративне

Мінцифри разом із Міносвіти направило місцевим адміністраціям лист про необхідність термінового підключення до інтернету понад 2 тисяч шкіл за рахунок фінансування з освітньої субвенції.

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

Зазначається, що в понеділок, 31 серпня, заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку інфраструктури Олександр Шелест провів брифінг щодо підключення українських шкіл до якісного інтернету. За підрахунками Мінцифри, 2531 українська школа розташовані в населених пунктах, де немає жодного оптичного провайдера. Це означає, що вони не мають можливості підключитись до якісного інтернету. Відповідно, у мовах карантину і за необхідності дистанційного навчання, учні та вчителі цих навчальних закладів не зможуть проводити повноцінне інтерактивне навчання.

Читайте також: Школа і карантин: чим забезпечать учнів, а що потрібно купити

Для забезпечення якісного дистанційного навчання в умовах карантину, заклади загальної середньої освіти повинні мати підключення до інтернету зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с з можливістю зміни на тарифний план зі швидкістю 1 Гбіт/с без оновлення мережевого обладнання. Крім того, сім’ї, де проживають учні та вчителі, повинні мати технічну можливість підключитись до інтернету зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с за ринковою ціною.

Для цього потрібно, щоб у тих населених пунктах було покриття оптоволоконної мережі.

Минулого тижня Міністерство цифрової трансформації з Міністерством освіти та науки направили спільного листа до керівників обласних державних адміністрацій з повним переліком шкіл, що потребують першочергового підключення до фіксованого інтернету ще до кінця 2020 року.

«Підключення шкіл до мережі інтернет – завдання місцевої влади, і кошти на це повинні виділятися з обласних та місцевих бюджетів. У тому числі, на це може бути направлено фінансування із залишків освітньої субвенції на початок бюджетного періоду», - зазначив Олександр Шелест під час брифінгу.

Для підключення усіх 2531 школи за підрахунками Мінцифри необхідно до 720 млн грн. Ці кошти можуть бути виділені з залишків освітніх субвенцій, що є в розпорядженні місцевих бюджетів.

«За попередніми оцінками, на підключення цих 2 тисяч шкіл до інтернет необхідно 700-720 млн грн, при цьому залишки освітньої субвенції на 1 січня становили понад 5 млрд грн. З них 1,9 млрд грн - залишки коштів, що мають цільове призначення. Тобто грошей у місцевих бюджетів цілком достатньо. Більш того, станом на 1 липня цього року ці залишки збільшилися і склали 8 млрд грн», - зазначив заступник Міністра.

Детальні розрахунки максимальної вартості підключення до оптоволоконних мереж по кожній області і наявні обсяги залишків освітньої субвенції по кожному місцевому бюджету, Мінцифри та МОН також надали у спільному листі до керівників ОДА.

Яким має бути підключення

Уся архітектура мережі, що побудована до мережевого обладнання всередині приміщення шкіл, повинна базуватись виключно на волоконно-оптичних лініях зв’язку без застосування радіотехнологій. Для цього в технічних вимогах рекомендовано передбачити надання послуги з доступу до Інтернету зі швидкістю 1 Гбіт/с до 31.01.2021 року без утримання абонентської плати. Враховуючи значну вартість підключення, рекомендовано передбачити надання послуг з доступу до інтернету без утримання абонентської плати до кінця 2022 року зі швидкістю не менше 100 Мбіт/с.

Мінцифри просить перед проведенням закупівлі послуг підключення та після закупівлі проводити заміри параметрів інтернет-підключення в приміщенні кожної школи за допомогою технологічних методів визначення швидкості та затримки, а саме – спідтесту.

Для того, щоб такі закупівлі були максимального ефективними, кожну закупівлю необхідно погоджувати з Мінцифри як Генеральним державним замовником національної програми інформатизації.

Нагадаємо, що нещодавно Мінцифри вперше в Україні провело детальне дослідження підключення соціальних об’єктів до фіксованого інтернету, зокрема – шкіл.

При дослідженні використовувалися три джерела інформації:

● офіційна звітність навчальних закладів (ЗНЗ);

● опитування об’єктів соціальної інфраструктури;

● результати тендерних процедур за 2019–2020 роки.

Згідно дослідженню Мінцифри, всього шкіл в Україні – 16317. Мають підключення до інтернету за допомогою оптоволоконних технологій – 9773 (60%). Не мають – 6544 (40%)

Ознайомитися з повним переліком шкіл, що потребують підключення до інтернету можна за посиланям.

Нагадуємо, наприкінці липня 2020 року у Мінцифри заявили, що планують забезпечити швидким інтернетом 95% українців

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: