Кібербулінг – небезпеки, яка чатує в інтернеті

Download Cyber Bullying Design for free

У період карантину підлітки почали проводити на 80% більше часу онлайн, а це натомість призвело до збільшення кількості випадків булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій та сексуальної експлуатації дітей в інтернеті.

Такі дані дослідження SWGfL.

«Швидка реакція на будь-яке повідомлення – це найкоротший шлях до того, щоби розпочався процес цькування. На жаль, соцмережі стимулюють саме до такої швидкої реакції на будь-які події», – пояснює заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

Кібербулінг відрізняється від булінгу трьома основними пунктами:

  1. Анонімність. Цей чинник призводить до зниження впливу соціальних норм і збільшення жорстокості.
  2. Відсутність безпечного місця та часу. На відміну від шкільного булінгу, який обмежений школою, вулицею чи робочим часом.
  3. Розрив з батьками. Дітям вже не так потрібно допомога чи порада батьків, адже в них є інтернет, де вони можуть знайти і дізнатись все, що їх цікавить.

Якщо кібербулінг трапився з вами, важливо зупини це одразу і не дати цьому погіршити якість вашого життя. Корисним рішенням в такому випадку буде поділитись проблемою з тим, кому довіряєте. Таким чином можна отримати допомогу від близької людини і не почувати себе на самоті з проблемою. Якщо таке трапилось із вашою дитиною, то варто підійти до цього з розумом і дуже обережно. Адже в молодшому віці характер ще не повністю сформований, тож існує багато нюансів, які варто врахувати відповідно до критичності ситуації.

Як захистити дитину без втручання в її особистий простір

Діти в ХХІ столітті рідко потребують поради від батьків, адже все, що їм потрібно, вони можуть знайти в інтернеті. Різні покоління мають, відповідно, різні зацікавлення і перебувають у різних соцмережах та сайтах, що поглиблює розрив між батьками та дітьми.

Фахівці-психологи радять не вносити різкі зміни в життя дитини у зв’язку з кібербулінгом, адже ця ситуація і так стресова, а тиск з боку батьків спричинить ще більший рівень стресу. Основною порадою в цій ситуації є прийняття того, що соціальні мережі та інтернет – це невід’ємна частина життя дитини. Тож найкращим рішенням буде порозумітись з своїми дітьми та довіра.

Для профілактичних заходів корисно буде:

  • підвищувати комп’ютерну грамотність та розуміння загроз, що можуть йти з соцмереж;
  • зареєструватись у тих соцмережах, де присутня дитина (щоб знизити розрив);
  • навчити дитину поводитись з персональними даними;
  • дати зрозуміти, що будь-яка інформація з інтернету потребує верифікації;
  • здійснювати контроль за соціальною репутацією школи та друзів (відслідковувати новини про школу чи класу дитини в доступних пошуковиках)
  • привчити дитину ігнорувати поодинокий негатив та відучити від швидкої реакції – коли відповідь пишеться на емоціях;
  • привчити до того, що видимість анонімності – це не повна анонімність.

Дайте відсіч тому, хто чинить насилля

Якщо все ж цькування в інтернеті трапилось з дитиною, то в жодному разі не варто звинувачувати її в цьому чи карати. Найкращим виходом буде об’єднати сили та протистояти абьюзеру (людині, яка застосовує психологічні, фізичні або економічні насильницькі методи насилля для досягнення своїх цілей – ред.). Переписку з вмістом булінгу слід заскрінити чи зберегти посилання. Можна звернутись в адміністрацію сайту, де вівся діалог, і попросити видалити данні, які ганблять дитину, за потреби можна звернутись у правоохоронні органи. Також ви можете звернутись до провайдера інтернет-послуг з метою блокування сайтів, що мають ознаки кібербулінгу. Зазвичай феномен сучасного хайпу в інтернеті не триває більше кількох днів, тож не варто надто перейматись, якщо кібербулінг загрожує оприлюдненням особистої інформації. Увага до цих даних буде прикута не більше декількох днів. І не забувайте, що ви можете порозмовляти з дитиною і разом знайти вихід з ситуації.

Довідка

Булінг – це агресивна поведінка щодо певної особи чи групи людей, метою якої є домінування над жертвою. З розвитком інтернет комунікацій, такий вид взаємодії з людьми проник і в онлайн режим. За статистикою 80% українських дітей піддають булінгу, навіть не усвідомлюючи цього.

Марта ФІШЕР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: