У Мін'юсті пояснили, що робити, коли роботодавець вимагає тест на коронавірус

корона те6л

Деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять з «лікарняного», довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску на роботу та подальшого звільнення.

Чи правомірні такі вимоги роботодавців, пояснює Міністерство юстиції України.

Згідно з ст. 2 Кодексом законів про працю України працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.

Отже, якщо при влаштуванні на роботу ви підписували трудовий договір чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов’язкового проходження ПЛР-тестуванні після відпустки, «лікарняного» або за іншою вимогою роботодавця, в такому разі невиконання цієї вимоги буде трактуватися як порушення умов трудового чи колективного договору.

Якщо ці вимоги не передбачені договором, а вас відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту − це порушення законодавства .

При цьому, враховуючи ситуацію, яка склалася в Україні щодо випадків захворювання на коронавірус, слід звернути увагу, що згідно зі ст. 35-1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою здійснення епідеміологічного пошуку випадків зараження коронавірусною інфекцією (COVID-19), а також ефективного виявлення осіб, які мали контакт із особами, хворими на COVID-19, проводиться обов’язкове тестування:

  • осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби (СOVID-19);
  • осіб, які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії, − незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Для уникнення непорозумінь з власником або уповноваженим ним органом рекомендуємо вам надати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності у вас захворювання.

Якщо роботодавець не зважає на вашу довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, в свою чергу ви можете подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надання вам письмового повідомлення щодо вашого обов’язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо, на робоче місця.

Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення ваших трудових та громадянських прав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: