Два роки тому відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков

собор 3

Два роки тому, 15 грудня 2018 року в соборі Святої Софії в Києві відбувся Об'єднавчий собор українських православних церков.

Учасники Помісного собору встановили статут та обрали предстоятеля Православної церкви України. Ним став Епіфаній (Думенко).

Новообраний Митрополит Київський і всієї України Епіфаній після собору звернувся на Майдані до громадськості: «Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Ми змогли засвідчити, що ми можемо об'єднатися і створити в Україні єдину помісну церкву нашими спільними зусиллями… Я б хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх».

Урочисті заходи проходили в закритому для представників засобів масової інформації режимі. Учасники перед входом у Софійський собор здали телефони та іншу техніку з міркувань безпеки. У день проведення собору на Софійській площі в центрі Києва відбувалось запланована спільна молитва, до якої закликали український письменник і дипломат Юрій Щербак, поет Дмитро Павличко, журналіст Юрій Дорошенко і дисидент Богдан Горинь.

Віруючі сформували сцену, де співали, спілкувалися, грілися почергово в мобільних пунктах обігріву, представники громадськості виступали перед мікрофоном.

У Софійському храмі урочисто дзвонили дзвони.

Також було встановлено медіаекран, відомі люди висловлювали підтримку собору. Умовою потрапляння на Софійську площу й усередину Софійського собору була необхідність пройти через рамки безпеки, встановлені МВС України, пройти огляд особистих речей і перевірку документів у поліції.

П'ятий Президент України Петро Порошенко завітав на собор як гість.

Керував цим собором митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс), котрий у 2014 році,  перебуваючи на посаді місцеблюстителя Західноєвропейського екзархату російських парафій, проводив інтронізацію предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія Березовського в Києві.

Архієпископ Євстратій заявив про те, що до нової Православної автокефальної церкви приєднається близько 6 тисяч із 11 тисяч парафій УПЦ Московського патріархату.

Напередодні, 13 грудня 2018 року, Служба безпеки України заявила, що попередила провокації, які були сплановані напередодні проведення Об'єднавчого церковного собору в Києві російськими спецслужбами.

За даними СБУ, організатором замовних протестних акцій мав стати мешканець Києва, на якого російські спецслужби вийшли у листопаді 2018 року. На зустрічі у Москві киянину було видано 5 тисяч доларів та детальні інструкції, зокрема щодо координації дій із священнослужителем Києво-Печерської Лаври. У подальшому було встановлено, що вказаною особою фактично є намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь). За даними СБУ, провокації мали влаштувати на території Києво-Печерської Лаври 13-14 грудня під час проведення релігійної служби.

Довідка

Православна церква України (ПЦУ) – автокефальна православна церква на території України, п'ятнадцята в диптиху. Церква Константиполя вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії, тоді як Католицька церква єдиною канонічною правонаступницею вважає УГКЦ.

Православна церква України керується Святим Письмом та Священним Переданням, канонами Православної церкви, Патріаршим та Синодальним томосом, Статутом і рішеннями власних статутних органів. Членами ПЦУ є православні християни України, незалежно від їхнього походження. Оскільки, згідно з томосом, межі канонічної території ПЦУ визначаються кордонами української держави, на православних українців за кордоном поширюється юрисдикція Константинопольського патріархату. Кафедральний собор Православної церкви України — Михайлівський Золотоверхий собор у Києві.

Церква з'явилася 988 року з появою Київської митрополії й була визнана самостійною церквою 6 січня 2019 року. Підписання та отримання томосу про автокефалію Православної церкви України відбулося 5-6 січня 2019 року в соборі святого Юрія, катедральному соборі Вселенського Патріархату. Надання Томосу про автокефалію ПЦУ не визнала РПЦ (а також закордонні підрозділи РПЦ, зокрема РПЦ в Україні, РПЦ в Білорусі, РПЦ в Америці тощо). Такі дії РПЦ спричинили схизму (розкол) із Константинопольським патріархатом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: