На Львівщині першими провакцинують від коронавірусу близько 6 тисяч медпрацівників

630_360_1609799878-145
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Наразі, кількість людей, яких буде провакциновано першими складає на Львівщині близько 6 тисяч.

Про це розповіла директорка лабораторного центру МОЗ на Львівщині Наталія Іванченко.

«Первинна кількість людей, які підлягають вакцинації на Львівщина становила 7300. Далі, хтось відмовився, хтось ще вагається і вона скоротилася до 6800. Зараз кожна лікарня ці списки уточнює і вони ще зміняться, бо люди можуть сумніватися, а щеплення є добровільним. Орієнтуємося на цифру близько 6 тисяч осіб, - розповіла Наталія Іванченко.

За її словами, планується, що 15 лютого в Україну надійде вакцина за програмою  «Ковакс».

«Це міжнародний глобальний альянс по вакцинації, який зібрав кошти, щоб  країни з низьким і середнім рівнем розвитку теж отримали вакцини. Вакцина буде Pfizer BioNTech. В організм вводять певний генетичний код, який змушує його  продукувати білок, подібний до коронавірусу, на який організм відповість виробленням захисних антитіл. Ця вакцина може тривало зберігатися при температурі мінус 80 градусів. Тому на рівні держави прийнято рішення, що заморожена вакцина буде зберігатися централізовано у Києві. Далі її будуть розвозити в регіони і в нас буде 5 діб, щоб зберігати її при температурі від плюс 2 до плюс 8 градусів. Відповідно, вакцина буде надходити партіями: використали – привезли нову», - розповіла Наталія Іванченко.

Кожна людина повинна отримати дві дози вакцини з інтервалом 3- максимум 4 тижні.

«Тому і логістично ця вакцина буде розподілятися так, що людина, яка отримала одну дозу, пізніше отримала другу. Оскільки неможливо одночасно провакцинувати все населення - розроблені етапи вакцинації. Створена дорожня карта. На сьогодні вона виглядає так, що вакцинація розпочнеться з медпрацівників ковідних лікарень. Далі підключаться безпосередньо члени мобільних бригад, які будуть вакцинувати і працівники екстреної медичної допомоги, які становлять групу критичного ризику щодо інфікування. Створено 14 мобільних бригад. З них 10 будуть працювати по Львову, решта по області. Є рекомендація МОЗ наразі почати з двох бригад, щоб  одна працювала у Львові і одна по області. Як це буде виглядати остаточно - ми ще вирішуємо. Зараз проводяться онлайн тренінги з членами мобільних бригад. МОЗ також видав покроковий алгоритм дій, якщо виникне несприятлива подія  після імунізації», - розповіла директорка центру.

За її словами безпосередньо вакцинування буде відбуватися так:

«Людина приходить в тимчасовий пункт щеплення, заповнює інформовану згоду в якій вона зазначає стан свого здоров’я, ознайомлюється з препаратом, який будуть вводити, які можливі несприятливі події після імунізації, ставить підпис. Далі проходить на зустріч з лікарем. Лікар вимірює температуру, оглядає шкіру,  слизову, щоб переконатися, шо на момент звернення людина не має гострих захворювань і запитує про наявність алергічного анамнезу, якщо жінки, чи не вагітна. Алергічна реакція на пропіленгліколь, а також вагітність є протипоказами для введення цієї вакцини. Ми не вакцинуємо дітей до 18 років оскільки ще немає клінічних випробувань на цій віковій групі. Після того, як лікар дозволяє робити щеплення, людина приходить у кабінет де праюватиме два медичних працівники, один буде постійно вакцину набирати, бо флакончик буде 5-и дозний, а інший – вводити. Далі людині запропонують посидіти півгодини в приміщенні  розташованому поряд, тому що 99% всіх анафілактичних реакцій стаються в перші 30 хвилин і мобільна бригада відразу зможе надати допомогу. Завдання – не створювати черг. Якщо людина захворіє на ковід до того, як отримала другу дозу,  то після одужання, через 3 місяці їй введуть другу. Якщо ж людина просто не з’явилася для введення другої дози, наприклад через відрядження, і пропустила цей інтервал, то сенсу робити другий раз уже немає. Зараз очікуємо додаткових рекомендацій, як вакцинувати таких людей», - пояснила Наталія Іванченко.

Наразі, невідомо, яку кількість вакцин отримає Львівщина, але за попередніми підрахунками на область потрібно буде 12 тисяч доз вакцини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: