Воркшоп на старих мурах: львівських студентів вчать сучасних методів реставрації

157053162_334895057958011_1451943641337891367_n

3 березня на території будівельного майданчика на площі Міцкевича, 9, відбувся воркшоп для студентів Львівського коледжу декоративного й ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

3 березня на території будівельного майданчика на площі Міцкевича, 9, відбувся воркшоп для студентів Львівського коледжу декоративного й ужиткового мистецтва імені Івана Труша.

Майбутні реставратори переймали секрети ремесла у досвідченого німецького майстра Дірка Брюггеманна-Булгакова.

Нагадаємо, команда реставраторів, яку очолює Дірк Брюггеманн-Булгаков, з грудня минулого року проводить тут повний цикл консерваційних робіт залишків Високого муру і середньовічної брукованої дороги. У майбутньому для цих відреставрованих пам’яток буде облаштовано окремий експозиційний простір, де гості зможуть оглянути анатомію вулиці середньовічного Львова. Він відкриється у приміщенні майбутнього 4-зіркового готелю, який на площі будує компанія «Центр розвитку нерухомості».

«На цьому об’єкті львівські студенти мають рідкісну нагоду повчитися не лише у мене, а й у середньовічних львівських каменярів. Я хочу показати, наскільки креативно і грунтовно вони підходили навіть до таких буденних речей, як закладка дороги, – пояснює Дірк Брюггеманн-Булгаков. – Зараз ми маємо ідеальний майданчик для практичних вишколів. Оскільки компанія-забудовник дуже відповідально поставилася до виявлених тут пам’яток і, згідно з європейськими стандартами, прагне їх музеєфікувати і зробити доступними для загального огляду».

Студентка коледжу імені Івана Труша Єлизавета Домащук уже допомагала команді Брюггеманна-Булгакова у проведенні консерваційних робіт і готова долучатися до них надалі. Вона переконана, що участь у цьому проєкті, відвідання воркшопів і семінарів, які проводитиме німецький реставратор, є серйозним кроком у професійному зростанні.

«На лекціях нас багато вчать, як поводитися з різними матеріалами, як правильно зберегти той чи інший об’єкт, як законсервувати його на тривалий термін, – пояснює вона. – Але теоретичні заняття не замінять того, що можна перейняти на практиці у справжнього майстра своєї справи. Тим більше, якщо водночас ти ще й стаєш причетним до збереження історичного середовища нашого міста».

Цього року Дірк Брюггеманн-Булгаков та забудовник готелю «Центр розвитку нерухомості» планують ще низку майстер-класів, щоби на практиці ознайомити майбутніх реставраторів із найсучаснішими європейськими технологіями збереження історичних пам’яток та роботи з каменем.

Нагадаємо, на площі Міцкевича, 9 «Центр розвитку нерухомості» проводить підготовчі до будівництва готелю роботи. Проєкт готелю був розроблений у ході міжнародного конкурсу, в якому перемогла провідна польська архітектурна студія Kuryłowicz & Associates. За попередніми оцінками, вартість проєкту – до 20 мільйонів доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: