Міністерка закордонних справ Швеції і голова ОБСЄ приїде в Україну

125953-1_large
Фото: відкриті джерела

13-15 червня діюча голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде відвідає Україну з робочим візитом на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Про це йдеться у повідомленні МЗС.

Це буде вже другий візит Анн Лінде до нашої держави з початку Шведського головування в ОБСЄ, що підтверджує пріоритетну увагу Швеції до питання припинення збройної агресії Російської Федерації проти України.

Ключовими темами переговорів Дмитра Кулеби та Анн Лінде стануть безпекова ситуація на тимчасово окупованих територіях України, зусилля з політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, діяльність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, свобода судноплавства в Азовському та Чорному морях.

Міністри приділять окрему увагу крокам задля розвитку політичного діалогу України та Швеції, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій, зміцнення взаємодії в міжнародних організаціях, активізації співпраці в культурній та гуманітарній сферах.

Діюча голова ОБСЄ відвідає разом з керівництвом МЗС України зону проведення Операції об’єднаних сил, де особисто ознайомиться із діяльністю СММ ОБСЄ в Україні та наслідками збройної агресії РФ, особливостями пересування морських суден у Чорному та Азовському морях.

15 червня о 14.15 Дмитро Кулеба та Анн Лінде проведуть спільну пресконференцію.

Як раніше повідомляв Укрінформ, через позицію Росії мандат місії ОБСЄ продовжили на скорочений термін.

«28 травня постійна рада ОБСЄ ухвалила консенсусне рішення щодо продовження мандата Місії спостерігачів на російських прикордонних пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» до 31 липня.

Російська Федерація завадила продовженню мандата Місії на стандартний чотирьохмісячний період, скоротивши його до двох місяців, без об‘єктивних причин», - зазначається у повідомленні.

Міністерство закордонних справ України вважає неконструктивною позицію РФ щодо зменшення терміну тривалості мандата Місії спостерігачів ОБСЄ, підкреслюють в МЗС.

МЗС звертає увагу, що робота Місії є важливою в контексті імплементації Мінських угод, зокрема параграфу 4 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року щодо забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні.

У МЗС переконані, що таке рішення РФ значно підриває моніторингові можливості Місії, робота якої і без того ускладнена безпідставними обмеженнями з боку Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: