Хто став новим командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ

36860392_1708496365872454_897966967401480192_n
Фото: Рубрика.

Президент України Володимир Зеленський своїм Указом №346/2021 призначив Максима Миргородського новим командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Макси́м Ві́кторович Миргородський (позивний Майк; нар. 27 вересня 1979) — полковник Збройних Сил України, командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ (з 2021).

Командир 95-ої окремої десантно-штурмової бригади (2018—2021).

Війна на Сході України

Полковник Миргородський Максим Вікторович (позивний «Майк») під час війни на сході України брав участь у:

  • звільненні від сепаратистів у червні-липні 2014 року перших міст Донбасу в зоні АТО — Красний Лиман і Слов'янськ, змусивши тікати з міста главу російських терористів Ігоря Стрєлкова (Гіркін) до Донецька. Втеча сепаратистів була настільки стрімкою і приголомшуючою, що з Москви прибув спецпредставник Кремля Сергій Кургінян, який навіть звинуватив Стрєлкова в «зраді», не в силах повірити, що батальйон «Майка» 79-ої бригади разом з іншими підрозділами НД, Нацгвардії і добровольчих батальйонів зумів розгромити і призвести до втечі російський спецназ і «добровольців» Слов'янська.
  • липень 2014-го, батальйон Миргородського 79-ої бригади разом з 3-ім полком спецназу здійснили 3-денний прорив оточеного під Дякове та Довжанським угруповання 24-ої, 51-ої і 72-ої механізованих бригад ЗСУ. Бійці «Майка» вивели танкістів з оточення буквально самим краєм кордону з Росією, абсолютно несподівано для противника, провівши танкові підрозділи за три доби тилами супротивника, його мінними полями, знищивши кілька засідок російських найманців.
  • 242 дня героїчної оборони Донецького аеропорту під ударами російських спецназівців назавжди вписані золотими літерами в історію ЗСУ, а його захисників народ України назвав «кіборгами». Під керівництвом «Майка» зведений підрозділ 1-го батальйону 79-ої ОДШБр обороняв аеропорт в період з 14 по 27 листопада 2014 року. Саме в цей період вперше в Україні став відомий комбат «Майк», виконавши бойове завдання з оборони ДАП.

    Донецький аеропорт.

  • Грудень 2014-го – лютий 2015-го 79-та бригада здійснила марш-кидок від Донецького аеропорту до Дебальцевого, де без будь-якого відпочинку вступила у протистояння з проросійськими терористами. Тоді спроба взяти в котел Дебальцеве для бойовиків завершилася провалом.
  • лютий 2015-го - вивезення поранених з ДАП. Коли настав час вивозити поранених з Донецького аеропорту, це знову доручили батальйону «Майка». Миргородський поїхав туди на простому автомобілі, оскільки так звана броня була недоступна.

Нагороди Максима Миргородського

24 березня 2015 - орден Богдана Хмельницького І ступеня (За особисту мужність, героїзм і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі);

27 листопада 2014 - орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня (За особисту мужність, героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України);

5 липня 2014 - орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (За особисту мужність, героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі).

2 серпня 2014 - орден «За мужність» ІІІ ступеня (За особисту мужність, героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України).

5 грудня 2011 - медаль «За військову службу Україні» (За вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності української держави, зразкове виконання своїх службових обов'язків, високий професіоналізм, і на честь 20-ої річниці Збройних Сил України).

Таким чином Максим Миргородський став першим офіцером в історії України, який є повним лицарем ордену Богдана Хмельницького.

Фото: Рубрика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: