У Львові облаштують перший в Україні сенсорний сад для собак

b235213e
Львів'ян запрошують долучитися до створення першого в Україні сенсорного саду для собак. Фото з відкритих джерел, ілюстративне

Перший в Україні сенсорний сад для психічної реабілітації тварин буде у Львові, на тренувально-вигульному майданчику поблизу ЛКП «Лев», яке опікується покинутими собаками міста. 

Перший в Україні сенсорний сад для психічної реабілітації тварин буде у Львові, на тренувально-вигульному майданчику поблизу ЛКП «Лев», яке опікується покинутими собаками міста.

Координаторка ініціативи Dog-Friendly City Ольга Кирилович розповіла ІА Дивись.info, навіщо місту потрібен такий об'єкт і у чому його особливість.

«Сенсорний сад для собак — це ділянка, яка буде на тренувально-вигульному майданчику «ГуляйПоле» на вулиці Промисловій, 56. Тут ми висадимо рослини, які є корисними для собак. Тобто є така наука зоофармакологія, яка нині розвивається в усьому світі і досліджує, які рослини використовують тварини для самолікування, зокрема собаки. І вже є перелік таких культур, які, згідно із дослідженнями, є дійсно корисними: допомагають лікувати хронічні захворювання, долати стреси, фобії, панічні стани тощо», - пояснює вона.

Пані Ольга додає, таке місце є необхідним безпосередньо для тваринок, що перебувають у центрі адопції, адже собаки з вулиці перебувають у постійному стресі.

«Адже окрім занять із кінологом задля соціалізації, тварини матимуть можливість гуляти у цьому сенсорному саду, нюхати рослини, гризти їх, але робити це так, як передбачено самою природою», - каже жінка.

Така ідея, додає Ольга, перемогла у конкурсі від «Майстерні міста», були віділені кошти, за які ініціатори проєкту закупили рослини, ґрунт, необхідні інструменти для садівництва.

«Єдине, що ми потребуємо — це волонтерських рук: ми хочемо, аби прийшли небайдужі мешканці міста. Водночас хочемо разом розпланувати цю посадку і закликаємо мешканців принести, як ми їх називаємо, «некомерційні», які неможливо придбати у садових центрах, бо їх ніхто так не продає. Це петрушка, овес, ячмінь, базилік — те, що люди можуть вдома проростити, або принести із городу. І якщо люди матимуть можливість принести саджанці - буде просто прекрасно», - зазначає Ольга Кирилович.

Львів'яни можуть долучитись до проєкту наступної п'ятниці, 27 серпня, прийшовши о 13.00 годині за адресою вулиця Промислова, 56, де розлігся вигульний майданчик для собак. Організатори певні, що спільними зусиллями впораються до 19.00 години. Зареєструватись можна за цим посиланням.

Нагадаємо, у Львові, в межах програми створення інфраструктури для належного вигулу собак, облаштують 97 тренувально-вигульних майданчиків, 27 з яких будуть майданчиками, де тварини зможуть гуляти без повідка, 21 — закритий тренувальний майданчик та 49 прогулянкових маршрутів.

Наприкінці листопада торік у місті облаштували новий вигульний майданчик — перший такий об'єкт, реалізований у межах вищезгаданої програми, раніше схожі ділянки обладнували львів'яни самотужки чи проєктували завдяки громадському бюджету.

Пізніше, вже в січні нинішнього року, другий тренувально-вигульний майданчик з'явився у Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Тоді директор департаменту житлового господарства та інфраструктури міськради Олександр Одинець пообіцяв, що цьогоріч у Львові планують збудувати ще пів сотні схожих локацій. Зокрема, до кінця року облаштувати 12 тренувально-вигульних і звичайних майданчиків.

До слова, у Львові можна забрати безпритульного собаку із ЛКП «Лев»: тут безпритульних тваринок перетримують упродовж 21 дня і якщо за цей час не знаходять нових господарів, відпускають на місце відлову. Крім цього, завдяки створеній платформі «Львівські лапи» ви можете стати новими господарями для чотирилапих котиків і песиків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: