Куди поїхати на вихідні: чотири області та п'ятірка локацій для родинних мандрівок

IMG_9445
Фото ілюстративне, з архіву редакції.

Попереду на нас чекають довгі вихідні, тому це прекрасна нагода зібратись із друзями чи родиною і вирушити у невеличку кількаденну мандрівку.

Попереду на нас чекають довгі вихідні, тому це прекрасна нагода зібратись із друзями чи родиною і вирушити у невеличку кількаденну мандрівку.

ІА Дивись.info розповідає про п'ятірку місць на Західній Україні, після подорожі куди, вам захочеться повернутись знову.

Клаптик краси біля Тернополя 

Заліщики нині є одним із райцентрів Тернопільщини, колись же — це був найпопулярніший польський курорт. Саме місце має неймовірний вигляд, адже дорогою до Заліщиків видається, що то якийсь окремий світ, відокремлений від буденного життя і гамірного міста.

За легендою, назва походить від проживання перших поселенців, мовляв вони мешкали «за лісом», за іншими переказами — від «ліщини», буцімто у Х-ХІ століттях по Дністру проходив важливий шлях між Галичем та Молдавією, а купці натомість, відпочивали під зарослями ліщини.

Фото: Роксани Бахірової

У Заліщиках можна провести час у компанії друзів чи родини, поставити намети і влаштувати пікнік на тлі чудової природи.

Крім цього, тут є, на що подивитись. Однією із перших культових споруд на теренах Заліщиків є костел святого Станіслава з Щепанова, який освятили 1763 року. На початку XIX століття його перебудували на кам’яний. Храм було пограбовано совітами і перетворено на склад солі, яка добряче зіпсувала стіни. Римо-католицькій громаді костел передано у 1991 році, після чого проведено його реставрацію. Також у Заліщиках збереглася колишня синагога.

Залізницею йдуть потяги на Тернопіль, Чернівці, Івано-Франківськ, Київ.

Червоноградський замок

Неподалік села Ниркова Заліщицького району збереглися руїни оборонної споруди — Червоноградского замку, який нині має неймовірно гарний та водночас загадковий вигляд. Руїни розташовані в урочищі Червоному на Тернопільщині.

Фото: GeneMrRoboto

Дерев'яний замок звели руські князі. 1241 року його знищили монголо-татари, однак у давньоруських літописах згадок про це немає. У Географічному словнику Королівства По́ольськогота інших слов'янських теренів  є інформація про здобуття міста та Червоної Русі королем Польщі Казімежем ІІІ. XIV століття замок став власністю князів Коріатовичів, які фундували тут дерев'яний замок, знищений татарами та волохами в 1538 року.

На початку XVII ст. за сприяння старости Червоногорода — львівського каштеляна Миколи Даниловича — звели мурований чотирикутний замок з вежами на кутах (одна з яких була з однієї сторони розвалена), був оточений оборонним муром із в'їзною брамою. Підстароста мешкав у дерев'яному будинку.

До Першої світової війни палац мав вишукану терасу в італійському стилі та колонаду із 6 кам'яних колон, був оточений великим ландшафтним парком із фонтаном.

Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань, і його більше не відбудовували. Довершила руйнування Друга світова війна. Нині збереглися лише дві, значно пошкоджені вежі.

Місце, де можна сповільнити кроки

Неподалік Кам'янця Подільського, куди найчастіше мандрують туристи, розляглось дивовижне місце Бакота. Колись тут було село, а віднедавна на його місці розлилась величезна затока із вод Дністра. Люди стрімголов покидали свої оселіу 80 роках, тому що Дністер була невблаганною.

Фото: trip my dream

Поїхати на Бакоту вартує задля фантастичних краєвидів, пляжів та, аби побачити залишки колишнього скельного монастиря.

Також тут є три відомі джерела із цілющою водою: подейкують, вода із одного з цих джерел здатна вилікувати хвороби очей.

Підкамінь

Селище Підкамінь Бродівського району Львівської області зручно вмістилося під так званим Чортовим каменем, що височіє поруч з монастирською горою з найдавніших часів.

Чортів камінь висотою 16-17 метрів – головна окраса місцевості. Його західна сторона – це ніша у формі серця та шість ям, які можливо служили в ритуальних цілях поганським племенам. Історія Підкаменю нараховує близько п’яти століть.  Ще одна місцева пам’ятка – монастир Походження Древа Хреста Господнього, цвинтар  XVII ст. Монастир знаходиться на горі Рожаниці.

Фрагмент уцілівшого розпису Домініканського монастиря. Фото: Україна - це ми

 

Сам монастир був римо-католицьким. Цікавою є прогулянка підземними ходами підземними ходами під монастрирем.

До Підкаменя автобусом можна доїхати зі Львова, Тернополя, Рівного, найближча залізнична станція – Броди (25 км).

Загадковий форт XIX століття

На Рівненщині збереглась фортеця кінця XIX століття. Це споруда часів Першої світової війни, яку звели для захисту кордонів Російської імперії після третього поділу Польщі. Усього у світі лишилось декілька пам’яток того часу.

Фото: Seleonov

Мандрівники приїжджають сюди, аби дослідити лабіринти та підземні ходи, а також, щоб відвідати закинутий каземат.  Крім цього, можна замовити екскурсію, звернувшись до місцевих істориків і сходити на полювання на привидів. За переказами, під час Другої світової війни німці розробляли у форті секретну зброю. Кажуть, тут бували випадки зникнення людей, а на одній зі стін можна побачити список прізвищ людей, які так і не повернулися з форту в II пол. XX століття. Ночами фортом сновигають привиди австрійських солдат, які знайшли свій останній притулок на околицях об’єкту.

Також по дорозі можна заїхати в Дубно, прогулятися замками Любомирських та Острозьких, побачити Луцьку браму.

До речі, більше локацій «із присмаком історії» є тут.

До речі, ІА Дивись.info рекомендує зазирнути сюди, аби обрати інші локації для відпочинку на будь-який смак.

Окрім цього, якщо тривалі вихідні ви хочете провести у ліжку за переглядом кінострічок, можете перейти за цим посиланням і обрати фільми, якии ви встигнете насолодитись до кінця вікенду.

А меломани можуть вже пакувати наплічники, адже наприкінці наступного тижня на Львівщині відлунає фестиваль «Захід».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: