Вихідні із присмаком історії: шість місць для відпочинку біля Львова

IMG_0408
Фото з архіву редакції.

В останній місяць літа втратити нагоду кудись помандрувати є дуже безглуздим рішенням: тим паче, що до гарних локацій — рукою подати.

ІА Дивись.info зібрала кілька локацій для мандрівок неподалік Львова, куди можна чкурнути просто зараз.

Замок, куди не впускали відвідувачів десятки років

Нинішнього року вперше за 30 років туристи зможуть відвідати Свірзький замок, що за 40 кілометрів від міста. Відвідувачів пускатимуть лише у безпечні зони будівлі, оскільки споруда перебуває на етапі реставрації.

Унікальний замок вперше згадується 1484 року, себто понад пів тисячі років тому. Він переходив від роду до роду, його палили армійці, відновлювали французи, знову руйнували «совєти» (у властивій для себе збоченій манері – переробивши під школу трактористів) і, зрештою, відновлювали архітектори.

Фото 2018 року, з архіву редакції.

Також обабіч споруди — неймовірна природа: праворуч височіють пагорби із земельними наділами, ліворуч — ставок. Подейкують, у водоймі багатого равликів, які давним-давно сюди завезли із Франції. А перед головною брамою замку видно решки парку та майже зруйновану вежу та міст над ровом.

Тут і нині охоче приїжджають мандрівники, аби скуштувати смаколиків на тлі величного історичного замку, який попри всі веремії не планує зрівнятись із землею.

Екскурсії тут проводять щовихідних, у суботу та неділю з 10.00 до 17.00 години за попередньою реєстрацією за номером 380 68 027 55 35.

Вартість становить 100 гривень за особу, для пільговиків (студентів і пенсіонерів) 50 гривень, а для діток до 12 років у супроводі дорослих вхід безкоштовний.

Найбільший замок Львівщини, який має побачити кожен

За пів години їзди від Львова розляглося мальовниче село Старе Село, в якому збереглися руїни однойменного замку, який, до речі, цього року відцифрували, та готують до реставрації.

Фото з архіву редакції, червень 2021 року.

Замок у Старому Селі, кажуть дослідники, є одним із найміцніших, оскільки він не раз пережив напади ворожих військ. Його побудували XVI століття: це був замок неправильної п’ятикутної форми з шістьма вежами.

Мурований оборонний замок князів Острозьких побудований між 1584 – 1589 роками. Від початку XIX століття фортеця почала остаточно занепадати і руйнуватись. Зараз тут збереглися масивні кріпосні стіни, оборонні мури та три вежі з шести.

Потрапити сюди можуть всі охочі, також можна гарно провести час із родиною на галявині біля споруди, однак будьте обачні: зважайте, що наближатись до руїн варто обережно, адже деякі частини є дуже крихкими.

У гості до Франка

Видатний Іван Франко — уродженець села Нагуєвичі, що в Дрогобицькому районі. Своїй маленькій батьківщині Франко присвятив наукові праці, тут написав повість «Захар Беркут», багато оповідань, поезій. В Нагуєвичах оберігають пам’ять про життя і творчість Каменяра, створивши на території родинного маєтку Франків Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі».

Фото з архіву редакції.

Це музей просто неба.

Тут можна ознайомить із життям і творчістю письменника в Нагуєвичах і на Дрогобиччині, завітати до його садиби,  оглянути батьківську хату, кузню Якова Франка – батька письменника, криницю, пасіку. У садибі зберігаються книжки, за якими навчався Іван, ікони, фотокартки молодого Франка, речі побуту та посуд, які відтворюють епоху того часу.

А ще у художньо-меморіальному комплексі «Стежка Івана Франка» вже на Яворівщині, у селі Лелехівка, можна побачити різблених персонажів Франкових казок, пройшовши піший двокілометрових маршрут.

Уздовж дороги межею лісу тягнеться ряд мурашників. А завершується стежка – каскадом Чорних озер.

Фото: Край

Чорні озера, вода яких має унікальні властивості і незвичний колір. Через цей колір деякі люди бридяться лізти воду, вони просто не розуміють, що тут своєрідний хімічний склад. Але бояться вони даремно – ця вода дуже чиста і має зволожуючу дію для шкіри.

Друге дихання княжої столиці

Звенигород — село на Львівщині, за 20 кілометрів від Львова. У XI-XII століттях місто було столицею Звенигородського князівства в Київській Русі.

Учора тут урочисто відкрили перший в Україні історико-культурний парк на території пам’ятки археології. Ви ще встигаєте завітати сюди, адже розваги триватимуть у суботу та неділю.

Туристів запрошують побачити, який вигляд мало середньовічне княже місте, дітки можуть пройти квести, а всі охочі — взяти участь у екскурсії.

Фото: Історико-культурний заповідник «Древній Звенигород»

Відтворена у віртуальній реальності столиця XII ст. є частиною експозиції музею історико-культурного заповідника «Древній Звенигород». Вдягнувши VR окуляри, відвідувачі зможуть оглянути 12 місць Звенигорода першої половини XII ст. Чотири з них – інтер’єри церков та палаців, вісім – вулиці, площі та панорами давнього міста.

Участь у всіх атракціях є абсолютно безкоштовною, та на деякі події необхідно зареєструватися тут.

А щовечора на вас чекають музичні виступи просто неба. Нарешті після десятирічної перерви тут відбудеться всій мініфестиваль.

Дуже давнє місце, або Стоянка неандертальців

За два кілометри від Миколаєва на Львівщині серед лісу знаходиться урочище Прийма. Саме тут збереглися залишки давньоруського городища, зокрема його печери.  Для шанувальників минулого та історичних розкопок буде цікаво відвідати «житло» неандертальців, яке було знайде 2014 року на території урочища.

Фото: Край.

Видається, що кам’яне утворення ніби побудовано з кісток незвичайних істот. Сам же грот складається з кількох печер.

Грот Прийма – друге поселення неандертальців яке було знайдено на території України, і є пам’яткою археології європейського значення. Він має три рівні, на двох верхніх розташовані маленькі печери, з яких відкривається живописний вид на сусідній каньйон.

Із сім'єю до природньої скарбниці Львівщини

І як бонус пропонуємо завітати до заповідника «Розточчя», який входить у світову спадщину ЮНЕСКО як один з масивів Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини. Розкинутий на мальовничих пагорбах Головного Європейського вододілу, у самому центрі Європи, заповідник є надзвичайно цінним природним і науковим об’єктом.

Туристичні атракції природного заповідника «Розточчя» це:

  • музей природи демонструє флору та фауну регіону. Представлені колекції мінералів, фітопатогенних грибів, насіння, фотовиставка рідкісних та червонокнижних видів рослин та тварин;
  • екологічні стежки (для школярів – «Королева Гора – Музей Природи – Дендрарій НЛТУ, для студентів, науковців – «Лісотипологічний профіль А. П’ясецького»);
  • зоокуток, в якому відвідувачі побачать плямистого оленя, декоративних птахів;
  • колекційна ділянка рідкісних рослин (понад 20 видів ранньоквітучих).

Раніше ІА Дивись.info розповідала про найкращі українські фестивалі цього літа. Ви ще встигаєте поїхати на «Бандерштат», який стартував учора у Рованцях, що біля Луцька, або ж спланувати відпустку, щоби відвідати Zaxidfest, що пройде наприкінці серпня біля Городка.

А для тих, хто не любить проводити вільний час у галасливій компанії, радимо зазирнути сюди, адже ІА Дивись.info щотижня готує підбірки із фільмами для вашого вечора на будь-який смак.

Із іншими цікавими локаціями для подорожей із сім'єю чи великою компанією можна ознайомитись тут і тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: