Пандемія коронавірусу погіршує ситуацію із плановими щепленнями дітей

вакцина

Сьогодні рівень вакцинації дітей від кору, паротиту, краснухи, поліомієліту та інших інфекційних хвороб не досягає рекомендованих МОЗ України і Всесвітньою організацією охорони здоров’я показників. 

Сьогодні рівень вакцинації дітей від кору, паротиту, краснухи, поліомієліту та інших інфекційних хвороб не досягає рекомендованих МОЗ України і Всесвітньою організацією охорони здоров’я показників.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Через COVID-19 дуже багато батьків пропустили чергове щеплення своїх дітей», — говорить він. Він звернувся до всіх батьків із порадою перевірити вакцинальний статус їхньої дитини, щоби переконатися, що вона отримала повний курс щеплень відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

До Національного календаря внесені вакцини від 10 інфекційних захворювань: кашлюка, дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу b (ХІБ-інфекції), гепатиту В та поліомієліту. Однак, за інформацією Центру громадського здоров’я, на кінець червня тільки 38 % дітей у віці 6 років вакциновані від поліомієліту і 31,6 % — від дифтерії та правця.

Лікарі-педіатри також наголошують про важливість дотримання графіку щеплень у дітей.

«Між вакцинами від одного збудника встановлений лише обов'язковий мінімальний інтервал — зазвичай це 1 місяць. Наприклад, інтервал між вакцинами становить мінімум 28 днів при щепленні від ротавірусу, дифтерії, правця і кашлюка, поліомієліту, гемофільної інфекції, пневмококу. Максимального ж інтервалу не встановлено. Проте, для батьків є рекомендований МОЗ календар щеплень, згідно якого ми робимо вакцинацію від дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, гемофільної інфекції у 2, 4 , 6 та 18 місяців. Притримуватися графіку щеплень важливо, адже весь час, доки дитина не вакцинована, означає, що дитина без захисту. Вакцинований = захищений. І кожен день, кожен місяць, коли в дитини не відбулася вакцинація згідно календаря, дитина знаходиться у небезпеці», — пояснює Павло Костюк, лікар-педіатр дитячої поліклініки «Веселка».

При цьому, лікар наголошує, що сьогодні є можливість зробити всі необхідні щеплення без попередніх візитів з дитиною до лікаря. «Наразі в нашій клініці наявні практично всі вакцини, й ми можемо навіть під час першого візиту, визначивши в момент огляду яку дитині потрібно вакцину, відразу її зробити. Якщо була затримка, перерва між вакцинами, все одно попередні дози зараховуються. Тому що існують тільки мінімальні інтервали, максимальних інтервалів між вакцинаціями не існує. Й ми просто продовжуємо  вакцинацію», — пояснює Павло Костюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: