Коли школи Львівщини зможуть повернутися до очного навчання

image-1

Близько 70% шкіл на Львівщині зараз працюють у режимі дистанційного навчання.

Про це під час брифінгу 24 вересня розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска, передає кореспондент ІА Дивись.info.

Він нагадав, що згідно з постановою Кабміну, заклади, в яких менш як 80% колективу вакциновані, перейшли на віддалене навчання. На сьогодні в області у дистанційному режимі працюють 784 школи, що становить 68%.

Як запевнив директор департаменту, вакцинація колективів закладів середньої освіти пришвидшилася. Зокрема, лишень за півтора дні кількість освітян, які отримали Covid-щеплення, зросла на 4%. Зараз дві дози щеплення мають уже 38% освітян, одну дозу — 51%.

«Вакцинація колективів закладів середньої освіти йде дуже швидко. Кількість шкіл, які досягли 80% вакцинації педагогів та працівників закладів освіти, становить на сьогодні 31%. Два дні тому було 24%. Тому у нас приблизно ріст у 7%. Окрім того, 50% закладів спеціальної освіти, для яких немає таких умов, уже досягнули потрібного показника. А середній показник по цих закладах становить 73% вакцинованих працівників», – розповів Олег Паска.

За його прогнозом, при умові збереження існуючих темпів вакцинації, більшість шкіл області можуть перейти на очне навчання впродовж 10 днів.

Водночас директор департаменту визнав, що більшість з щойно вакцинованих вчителів є зі Львова.

«У Львові школи працюють очно і та динаміка вакцинації, яку ми маємо, є за рахунок Львова. Тому що 30% педагогів живе та працює у Львові. Львів мав найнижчий відсоток вакцинації. Серед районів області тут, станом на понеділок, було лише 2,6% закладів освіти, які могли працювати в очному режимі», - додав Олег Паска.

На його думку, міська влада Львова правильно зробила, що не закрила школи, подбавши в такий спосіб про учнів.

«У Львові школи працюють, учні ходять на навчання, але усі вчителі мають мати або негативний ПЛР-тест або довідку вакцинацію. Тому вчора була масова вакцинація. Думаю, що вона і сьогодні буде. Єдине, що декілька днів може бути хаос у школах. Але, схоже, це дасть свій ефект і учні з понеділка зможуть нормально навчатися», – каже очільник департаменту.

Він також розповів, що у тих школах, які не можуть працювати офлайн, із наступного тижня промоніторять ситуацію із дистанційним навчанням, адже згідно з дослідженнями департаменту освіти, віддалене навчання дає нижчу якість освіти, ніж очна форма.

«Щойно почалась епідемія ковіду, на Львівщині стартувало навчання вчителів, аби вони могли освоїти платформи для дистанційного навчання. Ще торік до першого вересня ми дали рекомендації, як впорядкувати це навчання, тому ми плануємо перевірити його якість. Окрім того, є ще 22 млн грн на те, щоб в рамках підвищення кваліфікації вчителі могли надалі вивчати такі платформи. Хтось має стояти на захисті інтересів учня. Гадаю, вчителі мали достатньо часу, аби освоїти методи ведення уроків у дистанційному форматі. Є створена комісія, що оцінить рівень віддаленого навчання у школах», - пояснив Паска.

І додав, що кожен заклад мав визначитись з платформою для дистанційного навчання. Департамент освіти запровадив програму «Moodle – це про100», яка дає можливість безкоштовно користуватися всіма опціями.

В межах проєкту сто шкіл області отримали власну копію дистанційної платформи та можуть розміщувати там всю навчальну інформацію.

«Із початком пандемії у школах був повний хаос: хто яким електронним ресурсом хотів, тим і користувався. Тому заклади мали визначитись із єдиним електронним середовищем. Комісія приходитиме в заклад і вивчатиме для початку чи є таке електронне середовище. Якщо нема такої єдиної платформи, ані рішення про його створення, значить там нема дистанційного навчання. Ані Zoom, ані будь-які месенджери не можуть претендувати на платформу для віддаленого навчання.
Якщо така платформа у школі є, комісія матиме до неї доступ і бачитиме як відбуваються уроки: відповіді учнів, роботу вчителя з усіма учнями одночасно, тестування, аналітику уроку тощо. Насправді це все легко перевірити», - пояснив Олег Паска.

За його словами, перевірки триватимуть стільки часу, скільки триватиме віддалене навчання. Якщо комісія виявить, що віддалене навчання є низької якості, значить заклад не відповідає назві «заклад освіти». В такому випадку департамент може ініціювати позбавлення ліцензії, і лише при підвищенні рівня дистанційного навчання ліцензію повернуть.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: