Нові карантинні обмеження, або До чого готуватись українцям з понеділка

карантин
Фото з архів редакції, ілюстративне

Нові правила карантину в Україні, які Кабмін встановив 14 вересня, вступають в дію вже з понеділка, 20 вересня.

Нові правила карантину в Україні, які Кабмін встановив 14 вересня, вступають у дію вже з понеділка, 20 вересня.

ІА Дивись.info зібрала всю інформацію про обмеження та ситуацію із захворюваністю на коронавірус на порозі нової хвилі.

Хроніки пандемії

Сьогодні вранці у Міністерстві охорони здоров'я повідомили про новий рекорд нових випадків інфікування недугою. За добу в Україні занедужало 6624 осіб, у 99 людей коронавірус забрав життя.

Найбільшу кількість минулої доби зафіксували у Харківській (649), Львівській (644), Одеській (530), Дніпропетровській (426) областях та Київі (426).

За весь час пандемії, станом на 17 вересня, коронавірусом перехворіло 2228543 особи, а померло 54750 людей через тяжкий перебіг інфікування. До речі 14% українців стверджують, що хворіли на COVID-19 і це було підтверджено документально. Це суттєво більше, ніж дані офіційної статистики, які підтверджують захворювання на цю недугу у максимум 7% населення, йдеться дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології, проведеного впродовж 14–24 серпня нинішнього року.

Тим часом зростає і кількість госпіталізацій. У МОЗ запевнили, що готуються нової хвилі пандемії у посиленому режимі, у стаціонарах розгортають додаткові ліжка. В Україні діє майже 250 лікарень, де проходять лікування хворі з коронавірусом, до першої хвилі вже готові близько 39 тисяч ліжок, 96% з яких забезпечені киснем, а 3 тисячі ліжок є реанімаційними. У областях нині, каже головний санітарний лікар України, опікуються погодженням щонайменше двох-трьох медзакладів у межах другої хвилі реагування.

Наприклад, на Львівщині з початку тижня число шпиталізацій різко зросло. Якщо в понеділок департамент охорони здоров'я облдержадміністрації повідомляв про 769 пацієнтів, то вже в п'ятницю їхня кількість зросла до 1049 осіб, а ліжковий фонд заповнений на 31,93%.

Водночас у Львові ще у двох стаціонарах готові приймати пацієнтів. Йдеться про 5-ту міську клінічну лікарню, що на вулиці Генерала Чупринки, 45, де розгорнули 175 ліжок, які забезпечені киснем. Раніше тут приймали хворих уже з негативним тестом, але тих, хто потребував реабілітації.

Окрім того, у 10-ій міській лікарні, на вулиці Боя-Желенського, 14, є пів сотні ліжок для пацієнтів з легшою формою коронавірусної хвороби.

Зміни у карантинних обмеженнях

Зелений рівень (вся Україна):

  • обов’язкове носіння маски у громадських приміщеннях та громадському транспорті.

Жовтий рівень (вся Україна). Заборонено:

  • масові заходи за участю більш як 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів;
  • робота закладів освіти, окрім тих, де не менше 80% персоналу мають жовтий чи зелений COVID-сертифікат.

Обмеження не будуть застосовуватися у разі наявності жовтих або зелених COVID-сертифікатів у понад 80% персоналу та 100% відвідувачів закладів, крім осіб, які не досягли 18 років. Однак  остаточне рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

Помаранчевий рівень (регіони):

  • обмеження та норми «жовтого» рівня;
  • місцева влада може вводити додаткові обмеження.

Червоний рівень (регіони). Заборонено:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень на винос;
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів;
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  • робота закладів освіти, окрім закладів де 100% працівників мають зелений COVID-сертифікат;
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки;
  • робота закладів, що надають послуги з розміщення (хостели, готелі).

Окрім того, чинні обмеження «червоного» рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів, у тому числі релігійних, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифікату.

ілюстративне фото, з архіву редакції.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19, вона може не проходити самоізоляцію. Це ж стосується й осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

«Зелений» внутрішній сертифікат засвідчує повну імунізацію проти коронавірусу, «жовтий» натомість видають при отримання першої дози вакцини: зеленим можна буде користуватися рік, жовтим — до завершення імунізації.

Громадський транспорт

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що транспорт під час посилення карантинних заходів закривати не планують, оскільки досі триває дії адаптивного карантину, який за останнім рішенням уряду продовжили до 1 жовтня.

Єдине, що залишається обов'язковим, соціальне дистанціювання і масковий режим. Щодо останнього, то в нещодавніх заявах головного санлікаря Ігоря Кузіна йшлося про те, що місцева поліція проводитиме «рейди» для контролю носіння масок, зокрема у громадському транспорті.

Сфера освіти

У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки спростили вимоги до роботи навчальних закладів. Вони працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників з «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.

Освітній процес забезпечується за різними формами: як дистанційно, так і безпосередньо в закладі освіти. Рішення про організацію освітнього процесу ухвалює педагогічна рада навчального закладу. Якщо в регіоні встановлюється «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки, то відвідувати заклади освіти заборонено всім, крім вихованців садочків, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів шкіл за умови, якщо в закладі вакциновано щонайменше 80% персоналу.

Тим часом у МОЗ розповіли, чи можна відпускати до школи чи садочка дитину із нежиттю.

«Якщо ці симптоми супроводжуються високою температурою або з’явилися в розпал сезону ГРВІ, краще залишитися вдома. Зважайте також на пандемію COVID-19», – йдеться у повідомленні.

МОЗ закликає не відпускати дітей до закладів освіти, якщо у них є такі симптоми, як висока температура, безперервний кашель, в’ялість та загальна слабкість,
втрата або зміна нюху або смаку.

До слова, у «Львівській політехніці» з початку навчального року коронавірус виявили у чотирьох викладачів і 25 студентів, 25 академічних груп нині пішли на самоізоляцію та продовжують навчатись дистанційно.

Медики нагадують, що коронавірус «помолодшав»: якщо з початку пандемії найвразливішою категорією були літні та люди із хронічними захворюваннями, то сьогодні на лікарняних ліжках здебільшого пацієнти у віці від 18 до 40 років, а також малюки з одного місяця і підлітки до 15 років.

Вакцинація і все, що варто про неї знати

Досі єдиним дієвим методом уберегтись від коронавірусу є вакцинація. В Україні станом на 17 вересня щеплення проти COVID-19 отримало 6169886 людей, з них отримали одну дозу – 6169884 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5059771 людина.

Українці сьогодні мають змогу імунізуватись чотирма вакцинами — AstraZeneca (вироблена в ЄС), CoronaVac (китайська вакцина), Pfizer (теж ЄС) та Moderna, незалежно від вакцини, робити щеплення необхідно двічі.

Вакцинуватись можна щодня в різних куточках України, прийшовши у пункти щеплень в сімейних амбулаторіях чи центрах вакцинації, розгорнутись у вашому населеному пункті, також у багатьох містах працюють мобільні бригади. Останні щеплюють професійні групи (медики, освітяни, військові, соціальні працівники, працівники органів державної влади та ін.), організовані колективи із більше, ніж 50 людьми, маломобільних громадян. На щеплення вас запише роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

Вакцинуватись проти коронавірусу потрібно всім, а людям, які перебувають у групі ризику — тим паче. Нещодавно МОЗ дозволило щепити від COVID-19 дітей від 12 років. А також рекомендовано імунізуватись і вагітним жінкам. Для вакцинації, пояснювала головна епідемологиня Львівщини Наталія Іванченко,  дітей та вагітних використовують вакцину Pfizer, адже саме по ній є найбільша кількість клінічних спостережень.

Однак у Міністерстві охорони здоров'я застерігають, що жодною із вакцин не можна щепитись тим людям, які:

  • мають гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC);
  • мають важку алергічну реакцію на їхні компоненти чи попередню дозу.

Вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech не можна застосовувати, якщо:

  • ви вагітні чи годуєте грудьми;
  • маєте синдром Гійєна-Барре в анамнезі.

мРНК-вакцину виробника Pfizer/BioNTech не можна використовувати, якщо ви маєте:

  • тяжку алергічну реакцію після першої дози вакцини або до будь-якого з її компонентів (наприклад, анафілактичний шок тощо);
  • негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на першу дозу вакцини мРНК COVID-19 або будь-якого з її компонентів (включно з поліетиленгліколем) після введення вакцини;
  • негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на полісорбат.

У відомстві також нагадують, що вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Проте ви можете отримати першу дозу вакцини уже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинуті. Організм може реагувати на введення вакцини. Загальна слабкість або підвищення температури - це звичайна реакція на вакцину від COVID-19. Ці симптоми зникають за кілька днів після вакцинації.

Проте якщо з’являються яскраві симптоми захворювання на COVID-19, наприклад, висока температура, постійний кашель, втрата або зміна нюху чи смаку, слід пройти обстеження та протестуватися на COVID-19.

Додамо, що на Львівщині щеплення від недуги отримали 6892 особи.

Загалом в області станом на сьогодні щеплення від ковіду отримали 681721 (з них – 308411 другою дозою): вакциною  «Covieshield» – 38403 особи, «Astra Zeneca» – 95254, «Coronavac» – 173488, «Pfizer» – 224153, «Moderna» – 150423 особи. Адреси та час, де в області можна щепитись проти коронавірусу є за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: