Скільки хворих на коронавірус штаму «Дельта» виявили на Львівщині

корона е
фото ілюстративне

На Львівщині збільшилася кількість підтверджених випадків захворювання коронавірусом штаму «Дельта».

Про це під час брифінгу 24 вересня розповів регіональниий координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут, передає кореспондент ІА Дивись.info.

За його словами, наразі підтверджено понад 30 випадків, втім, їх може бути значно більше.

«В області наразі є 30 підтверджених випадків інфікування штамом «Дельта». Але це, напевно, далеко не всі, бо багато матеріалу відібрано і направлено на дослідження. Чекаємо на підтвердження», – розповів  Олег Когут.

Тим часом медики розповідають, що симптоми та перебіг захворювання дещо змінилися.

«Перші симптоми захворювання, це підвищена температура, головний біль, біль у м’язах, шлунково-кишкові розлаи (нудота, рвота чи діарея), інколи є біль у горлі та нежить. Змінився перебіг захворювання, бо якщо в попередніх хвилях ми бачили, що ускладнення від коронавірусу йдуть на 14-21 день, а згодом на з 10-14, то зараз починаючи з 4-5 дня у пацієнтів вже є ускладнення у вигляді пневмонії та дихальної недостатності. Цих пацієнтів госпіталізовують в стаціонари для того, щоб дати їм підтримку кисню і лікувати пневмонію», – розповіла експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з пульмонології Надія Рудницька.

Вона додала, що попередні протоколи лікування захорювання більше не є дієвими.

«Існують протоколи ведення захворювання та схеми лікування. На жаль, вони не діють в цій хвилі пандемії, тому що маємо вже дещо інший перебіг хвороби. Наприклад, призначення антибіотиків з першого дня лише ускладнює процес лікування. Хочу наголосити, що це аутоімунне захворювання, відтак, потрапляючи в організм, вірус за декілька днів уражає легені та інші органи. Велике значення має носіння масок, бо від кількості вірусу, який потрапить в організм, залежить перебіг захворювання. І єдиним методом боротьби з ковідом є вакцинація, бо хворіють люди не лише похилого віку, а й молоді», – пояснила Надія Рудницька.

Водночас, як розповів Олег Когут, вчора на Львівщині встановили рекорд з кількості вакцинованих за добу – 11 понад тисяч осіб.

«Не буду приховувати, що нарешті, можливо не добровільно, але почалася масова вакцинація освітян. Це мабуть пов’язано з тим, що припинено навчання у школах, де не є вакцинованими 80% працівників. Майже половина вчорашньої вакцинації  — це освітяни. Але, можливо, це стане прикладом для інших, які побачать, що немає ускладнень. Зокрема впродовж вчорашнього дня не зафіксовано ускладнень, які б вимагали медикаментозного втручання. Тобто вакцини є безпечними і можуть щепитися всі. На Львівщині потрібно вакцинувати щодня хоча б по 15 тисяч осіб. Але ми лише кілька разів виходили на цифру більше 10 тисяч. А час показує, що вакцинацію потрібно проводити швидко. Потрібен ще час, щоб виробився імунітет – це приблизно до двох тижнів а ми вже вступаємо в чергову хвилюю Тобто негайно потрібно робити вакцинацію», - уточнив Олег Когут у коментарі ІА Дивись.info.

Він додав, що мобільні бригади з вакцинації виїжджали у деякі школи.

«Якщо раніше ми говорили що мобільні бригади виїжджають у колективи де є більше 50 осіб, то зараз достатньо і 30», - розповів Олег Когут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: