На Львівщині запровадили електронні лікарняні: що зміниться

4b3990f5-59856267d89031a51646eb87e4b43fa5

З 1 жовтня всі заклади охорони здоров’я Львівської області перейшли на використання електронних листків непрацездатності.

Як розповіла під час брифінгу експертка з експертизи непрацездатності департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Юрків, перехід на такий формат стосується і хворих на психічні розлади, ВІЛ-СНІД, у випадках вагітності та пологів.

Водночас, вона уточнила, що в окремих випадках можлива видача лікарняного у паперовому вигляді.

«МОЗ, враховуючи деякі технічні збої в програмі, дозволило до 1 лютого, при виникненні певних технічних проблем, які не дозволяють впродовж 5-и днів внести листок непрацездатності в електронний реєстр, видачу паперового листка», - розповіла Ірина Юрків.

За її словами, електронне лікарняне також передбачає можливість внесення правок.

«Будь-які уточнення чи виправлення можливо внести  до е-лікарняного протягом 7 днів з моменту його видачі. Під час відкриття листка непрацездатності в електронному реєстрі пацієнту приходить смс-повідомлення. Для громадян, які не мають мобільного телефону, сімейний лікар роздруковує лікарняний. Щодо закриття лікарняного, то для пацієнта визначається дата контрольної явки на огляд. Якщо пацієнт не з’являється і інформує, що він готовий приступати до роботи, листок непрацездатності лікар закриває у електронному реєстрі. Про відкриття/закриття лікарняного роботодавця інформує Пенсійний фонд», - розповіла Юрків.

Як додав заступник голови Львівської облдержадміністрації Олександр Кулепін, впровадження е-лікарняного – це прояв того, як цифровізація дозволяє економити час пацієнтів і лікарів, яким тепер буде легше вносити уточнення чи правки у листок непрацездатності.

«Мають «бігати» дані, а не люди. Впровадження електронного лікарняного показує, як ми можемо економити час один одного і лікарів, які можуть внести правки, якщо була допущена помилка і пацієнтів, яким не треба витрачати час, на те щоб вдруге прийти до лікаря і закрити свій лікарняний. Інструменти цифровізації загалом допомагають нам покращувати публічне врядування. На прикладі е-лікарняних ми підрахували, що близько 50 млн грн на рік складе економія коштів платників податків лише на території Львівської області від впровадження цього інструменту. Це пов’язано з тим, що існує таке явище як видача фіктивних лікарняних, за якими люди теж отримують кошти. Близько 1 млрд грн витрачається в області у рік на виплату лікарняних, і частина виплачується на підставі підроблених листків непрацездатності. Тож електронний зручний формат дозволить з легкістю моніторити, скільки листків непрацездатності і кому видав конкретний лікар, та не дасть змоги іншим особам підробляти лікарняні, використовуючи підроблені печатки, оскільки лікар підписує лікарняний своїм кваліфікованим електронним підписом», - розповів Олександр Кулепін.

Він також додав, що на Львівщині вже активно використовується формат е-лікарняних, адже область входить у 5-ку лідерів серед областей України за кількістю виданих електронних листків непрацездатності. На сьогодні створено вже 79 909 медичних висновків, які виписали 3644 лікарі Львівщини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: