Відставка Разумкова: самі проти себе

разумков-640x394

Сьогодні, 7 жовтня, народні депутати проголосували за звільнення Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

Зе end

ІА Дивись.info поспілкувалася з експертами щодо того, як вплине відставка Разумкова на монобільшість.

Нагадаємо, Дмитро Разумков є членом партії «Слуга народу» та був першим у її виборчих списках.

Основна претензія, яку «Слуга народу» висунула Разумкову – «він відступив від загальних принципів і вирішив, що власні політичні і життєві амбіції вище командних цілей і домовленостей».

«Подальше майбутнє монобільшості, на мою думку, буде насамперед залежати від того, до реалізації якого сценарію готується найближче оточення президента України Володимира Зеленського. Після усунення з посади Дмитра Разумкова не можна не виключати втілення у життя стратегії переобрання на другий термін Володимира Зеленського через проведення дострокових президентських виборів у спосіб дострокового складання повноваження чинним очільником України, чому мають насамперед передувати відповідні зміни до Виборчого кодексу. Для втілення цих задумів важливим є не стільки наявність формальної монобільшості, скільки перебування на посаді голови парламенту відповідного висуванця «Слуги народу», – Василь Гулай, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної інформації Національного університету «Львівська політехніка», голова ГО «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту».

«Подобається він нам чи ні, але це остаточно демонструє, що країна, її інституції, парламент та вся вертикаль відверто деградують. Верховну Раду «зелені» перетворили на Держдуму-2, де не приймається жодних рішень», – вважає політичний експерт Андрій Смолій.

Сили є, час є, команда буде

Відкликаний з посади голови Верховної Ради України Дмитро Разумков натякнув на президентські амбіції.

На запитання журналістів чи залишатиметься він позафракційним депутатом, чи, можливо, складе мандат, а також чи планує будувати команду, яка піде на парламентські та президентські вибори, Разумков зазначив, що точно будуватиме команду та не заперечує, що має президентські амбіції.

Експерти також впевнені, що можливість того, що ексголова примкне до когось з опонентів монобільшості, варто виключити.

«У середньостроковій перспективі проведення у конституційні терміни чергових виборів до Верховної Ради можна прогнозувати старт власного політичного проєкту політтехнолога Разумкова. При цьому персональний склад його команди включатиме не тільки, чи краще сказати, не стільки теперішніх депутатів від «слуг», як регіональних лідерів чи висуванців відповідних фінансово-політичних груп, які здатні за новою системою пропорційних виборів із регіональними виборами забезпечити для себе відповідне представництво у новому українському парламенті», – Василь Гулай.

Нові-старі

Найімовірнішим претендентом на посаду голови Верховної Ради після Разумкова називають нинішнього віцеспікера Руслана Стефанчука. Ще на початку року ЗМІ писали, що Зеленський не проти замінити Разумкова на більш «надійного» для себе Стефанчука.

На посаду нового голови Верховної Ради висунули 5 народних депутатів: Руслана Стефанчука, Ярослава Железняка, Яну Зінкевичу, Гео Лероса та Олексія Гончаренка.

«Майже не викликає сумнівів, що місце Дмитра Разумкова займає теперішній
перший віцеспікер Руслан Стефанчук, а його — голова партії «Слуга Народу»
Олександрі Корнієнко», – Василь Гулай.

Софія ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: