Як дослідники за допомогою новітніх технологій зберігають княжу історію на Львівщині (відео)

385727CF-09FA-4E9A-BE8D-CFC9A666FB3C

На Львівщині вже рік працює унікальний історико-культурний заповідник «Древній Звенигород».

Там за допомогою віртуальної реальності відтворюють атмосферу княжого міста, яке зникло 800 років тому. 

Усе це стало можливим завдяки групі небайдужих археологів, науковців та архітекторів, що ініціювали створення заповідника та розвивають цю локацію. Ідея створення заповідника виникла ще в 80-их роках ХХ століття, але втілити її в життя вдалося лише зараз. Заповідник офіційно зареєстрований та працює трохи більше року. 

«Нам треба завжди пам’ятати, хто ми і звідки. У нас дуже добре представлені історичні віхи, пов’язані з іншими державами, але ми мало приділяємо увагу тому, звідки ми є, —розповідає директорка заповідника Наталія Войцещук. — Звенигород — це одне з тих небагатьох міст, яке стояло при витоках формування української державності тут, на Прикарпатті».

Пані Войцещук розповідає, що Звенигород важливий ще й як унікально збережена пам’ятка: «Звенигород є унікальною пам’яткою щодо наукової цінності і збереженості. До нас дійшли дороги, будинки до 40 см, все це зараз знаходиться в землі. У нас є така амбітна мрія: в перспективі все це відкривати, музеїфікувати і показувати».

Як саме стародавній Звенигород почав відкриватися для широкого загалу і що дослідники планують робити далі, дивіться у нашому відео!

Матеріал підготовлено в межах циклу відеоісторій про активістів та ініціативних мешканців Львівщини та Донеччини «Небайдужі». На Донеччині також є ініціативи, що займаються збереженням історичної пам’яті. Так, група краєзнавців досліджує та намагається зберегти найдавніший цвинтар Маріуполя. Місцеві поховання греків-першопоселенців, німців-колонізаторів тощо розкривають неочікувану історію східноукраїнського міста. Відеоісторію Новин Донбасу дивіться тут:

Інформаційний проєкт Дивись.info та «Новин Донбасу» реалізується в рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської і Закарпатської областей.

Фото: сайт zvenyhorod.org

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: