Е-квиток: у Львові поки не знають, як бути з немісцевими пільговиками

IMG_8420

У Львові до запуску електронного квитка залишається трохи більше двох місяців. Ще торік у ЦНАПах розпочали приймати документи на виготовлення пільгових транспортних карток.

У Львові до запуску електронного квитка залишається трохи більше двох місяців. Ще торік у ЦНАПах розпочали приймати документи на виготовлення пільгових транспортних карток, та досі не відомо, що буде із пільговиками, котрі не є городянами, але щодня сюди приїжджають на роботу чи у справах.

У пресслужбі міської ради розповіли ІА Дивись.info, що на сьогодні ніхто із посадовців не може коментувати, як немісцеві користуватимуться пільговою транспортною картою, але обіцяють, що найближчим часом з'явиться офіційна інформація.

«Готується окреме рішення виконавчого комітету, коли саме, наразі невідомо, однак точно це станеться у найближчій перспективі. Поки що мешканців не хочемо вводити в оману, тому і не беремось коментувати цього питання», - повідомили нам у відомстві.

Із алгоритмом дій пообіцяли одразу ж ознайомити.

Чи може міська влада обмежувати немісцевих пільйовиків 

«Метою запровадження е-квитка було уникнення нецільового використання бюджетних коштів, зменшення обігу готівки на транспортних підприємствах, облік пасажирів, зокрема і пільгових категорій для ефективної організації трафіку та визначення сум компенсацій перевізникам», – пояснює адвокат Юрій Криворучко.

Однак, каже він, через різні прични технічного, адміністративного, організаційного, фінансового і вольового характеру повномасштабне введення весь час відкладалося.

«Можна зрозуміти, що це дійсно масштабний проєкт і вимагає докладання зусиль і міської адміністрації, що організує процес і взаємодії з перевізниками, і з центральними органами держави, оскільки важлива частина цього процесу опосередковується і регулюється не місцевими органами самоврядування, а загальноукраїнським законодавством і центральними органами державної виконавчої влади, а саме: Мінсополітики як головним розпорядником коштів в сфері соціального забезпечення», – говорить він.

Юрій Криворучко наводить приклад Києва.

З його слів, із моменту роботи електронного квитка у тестовому режимі міська влада дала можливість оформлення картки киянина для усіх пільгових категорій, які мають право на безкоштовний проїзд. Сьогодні «електронна Картка Леополіс» є єдиним механізмом, що дає можливість фактично зафіксувати, скільки пасажирів скористалися пільгою на проїзд.

«На підставі цих даних перевізники зможуть отримувати з міського бюджету Львова повну компенсацію за перевезення пільговиків-львів’ян. Самі люди з правом пільгового проїзду користуватимуться транспортом далі безкоштовно. Отримати електронний квиток вони теж матимуть можливість безкоштовно. Входячи до салону, важливо, щоб пільговики не просто сідали на місця, а також свою картку засвідчували через валідатор. Це так званий «нульовий квиток» для пільгових категорій, який в Україні реально існує лише на словах. Таким чином це дозволить вирішити вічну проблему компенсацій за пільгові перевезення, оскільки сьогодні немає адекватної статистики, де і скільки перевозять львівян-пільговиків», – зазначає адвокат.

І додає, що облік пасажиропотоку завдяки е-квитку покаже, якими насправді мають бути компенсації перевізникам.  І взаємостосунки між чиновниками департаменту транспорту і перевізниками стануть прозорими та позбавляються корупційної складової при прийнятті звітності за перевезених пільговиків.

«Але запуск автоматизованої системи обліку проїзду для всіх пасажирів, включаючи іногородніх пільговиків, відкладають знову на січень 2022 року. Це пов’язане виключно з неспроможністю Міністерства соціальної політики України забезпечити компенсацію пільгового проїзду відповідним категоріям пасажирів – громадян, які не зареєстровані в Львівській громаді. Треба враховувати, що, згідно із чинним законодавством, право на безкоштовний проїзд для пільгових категорій громадян регламентується низкою законів. Кількість львів'ян, та мешканців громади, які проживають на цій території, і мають право на пільговий проїзд», – говорить фахівець.

Згідно з Конституцією України, пояснює Юрій Криворучко, держава має компенсувати проїзд для пільгових категорій громадян, проте з 2015 року, після того, як всупереч Конституції були розпочаті зміни в територіальному устрої держави і проведена децентралізація з передачею повноважень і обов’язків на місця і ці витрати покладено на місцеві бюджети.

«Львів має забезпечувати пільговий проїзд львів'янам, які мають на це гарантоване державою право. Але це є великою соціальною несправедливістю для пільговиків із інших регіонів України, яким доведеться сплачувати власні кошти за проїзд із введенням єдиного електронного квитка «Леополіс». Бюджет Львова не в стані покрити ці витрати без отримання перехресних субвенців з державного бюджету. Тому держава має врегулювати це питання на законодавчому рівні із зазначенням механізму звітування обласних і міських громад перед центром і субсідіювання пільгового проїзду «іногородніх пільговиків» – немістян», – говорить Юрій Криворучко.

Нагадаємо, пільгові транспортні картки «ЛеоКарт» обіцяють видавати мешканцям уже цього місяця, говорять у ЛКП «Львівавтодор». Там кажуть, коли е-квиток запрацює у місті, підставою для пільгового проїзду в громадському транспорті Львові буде виключно транспортна картка. Якщо ж пільговик її немає, то за проїзд доведеться платити.

Сьогодні ж заяви на її виготовлення категорії пільговиків можуть подати у 27-ми пунктах, у тому числі й у центрі обслуговування пасажирів на вулиці Горбачевського, 10.

А днями в місті відкрили ще два пункти прийому документів на виготовлення персоналізованої транспортної картки – у Сихівській та Шевченківській районних адміністраціях. Тож здійснити подачу документів на виготовлення е-квитка можна у приміщеннях на пр. Червоної Калини, 66 та вул. Липинського, 11 відповідно.

Хто має право на виготовлення пільгової транспортної картки

  • учасники бойових дій,
  • особи з інвалідністю 1, 2, 3 груп,
  • ті, хто брав участь чи постраждав у Чорнобильській катастрофі,
  • ветерани військової служби, органів внутрішній справ, державної пожежної охорони, служби спецзв'язку, цивільного захисту, держкримінально-виконавчої служби, податкої міліції, національної поліції,
  • батьки загиблого військовослужбовця,
  • особи з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного із проходженням військової служби,
  • реабілітовані, згідно із Законом України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»
  • діти з багатодітної сім'ї
  • діти з інвалідністю
  • особм з інвалідністю 1 та 2 груп по зору або з ураженням ОРА
  • особа з інвалідністю 1 та 2 груп (крім інвалідів по зору або з ураженням ОРА)
  • жертви нацистських переслідувань, ст. 6(1)
  • пенсіонери за віком
  • окремо винесено студентів і школярів, які мають часткові пільги.

Де приймають документи на транспортну картку

Центри надання адміністративних послуг:

  • м. Винники, вул. Галицька, 12;
  • м. Львів, вул. К. Левицького , 67;
  • м. Львів, вул. Шевченка, 374;
  • м. Львів, вул. Виговського, 32;
  • смт. Рудне вул. Грушевського, 55;
  • м. Львів, вул. Хвильового, 14-А;
  • смт. Брюховичі, вул. В. Івасюка, 2-А;
  • м. Львів, пр. Червоної Калини, 72 А;
  • м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 85;
  • м. Дубляни, вул. Шевченка, 4;
  • с. Рясне-Руське, пл. Незалежності, 1.
  • с.Лисиничі,вул.Шевченка, 48

Інші пункти прийому документів:

  • ЛКП «Вулецьке», Котляревського 37-Б;
  • ЛКП «Варшавське 407», вул. Варшавська 64;
  • Управляюча компанія «Господар», м. Львів, вул. Пасічна, 49-Б;
  • Франківська районна адміністрація, вул. Генерала Чупринки, 85;
  • ЛКП «Житловик С», що на пр. Червоної Калини 38.
  • Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій, вул. Пекарська,41
  • Центр Обслуговування пасажирів, м. Львів, вул. Горбачевського, 10.

Що для цього потрібно

При зверненні щодо виготовлення транспортної картки, варто прихопити із собою оригінали (копій не приймають, адже вони не мають юридичної сили - ред.) наступних документів:

  • паспорт громадянина України або ID-картку;
  • документ, що підтверджує статус пільговика (посвідчення пільговика);
  • РНОКПП (індетифікаційний код); кольорове фото, розміром 3×4 (фото має бути зробленим не пізніше, ніж за пів року до моменту подачі заявки). Світлину можуть зробити й на місці.

Що відомо про е-квиток у Львові

Нагадаємо, е-квиток у Львові намагаються впровадити майже десять років. Перші спроби мерія здійснила ще 2012-го, однак нічого не вдалося. Потім про нього знову заговорили 2015 року, коли міськрада підписала меморандум із ЄБРР щодо надання на проєкт кредиту. Через рік умови кредити ухвалили.

У серпні 2017 ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування на загальну суму 10 мільйонів євро, місто внесло 1,2 мільйона євро.

Водночас стало відомо, що проєкт реалізовуватиме чеська компанія Mikroelektronika та львівські айтівці SoftServe.

Торік восени в місті стартував приймов документів на виготовлення пільгових е-квитків. Сьогодні ж триває оснащення усього громадського транспорту системою АСОП: із технічною стороною обіцяють впоратися у грудні, а сам е-квиток повинен запрацювати 13 січня 2022 року, щоправда, його впровадження поки що під загрозою, оскільки нині не відомо, чи встигнуть у міськраді владнати питання із фінансуванням, а також вирішити всі юридичні тонкощі.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: