П'ять місць на Львівщині, куди можна поїхати в останній місяць осені

vitryaky-6-630x420
ілюстративне фото, з архіву редакції

Цими вихідними буде сонячно та безвітряно, а синоптики прогнозують, що, ймовірно, погода тішитиме нас вже востаннє цієї осені: далі можна сподіватися тільки на похолодання. Для тих, хто не встиг насолодитись жовтогарячим періодом, пропонуємо трохи помандрувати Львівщиною.

Цими вихідними буде сонячно та безвітряно, а синоптики прогнозують, що, ймовірно, погода тішитиме нас вже востаннє цієї осені: далі можна сподіватися тільки на похолодання. Для тих, хто не встиг насолодитись жовтогарячим періодом, пропонуємо трохи помандрувати Львівщиною.

ІА Дивись.info розповідає про кілька різноманітних локацій із цікавою історією.

Музей Устияновичів

Художньо-меморіальний музей Устияновичів — музей-садиба у Вовові неподалік Пустомитів. Він розташований у будинку колишньої плебанії — службового приміщення для священиків місцевої церкви, які впродовж багатьох років мешкали зі своїми родинами. В цій хаті, в родині священика Миколи Устияновича — знаного письменника та поета, народився Корнило Устиянович — відомий український художник та громадський діяч.

Фото: Наталя Смоляна

Умовно експозицію музею можна розділити на три частини: розділ, присвячений Миколі Устияновичу; розділ, де представлені матеріали про Корнила Устияновича та копії його картин («Шевченко на засланні», «Мазепа на переправі», «Бойківська пара», «Автопортрет» тощо), та матеріали, які розповідають про діяльність Франтішека Ржегоржа — чеського етнографа, якого називають «апостолом слов’янського єднання».

Територія музею — гектар старого саду з фруктовими деревами, травами та квітами. Криниця на музейному подвір'ї є найглибшою в селі. У дерев'яному шпихлірі — колишньому приміщенні для збереження зерна — нині розташована етнографічна експозиція: народний одяг, ужиткові знаряддя праці, прялки, веретена, лампи, посуд, скрині та інше. Світлиця — частина колишньої стодоли — є приміщенням для виставок, творчих зустрічей, конференцій. Особливу атмосферу музею творить кухня в хаті-плебанії з давньою піччю — місце, де можна випити чаю чи молока, спекти яблуко з місцевого саду.

Миколаївська церква

Дерев'яна святиня у селі Сасів на Золочівщині датується 1731 роком. Всередині храму є розкішний іконостас, над ним зокрема працював славетний галицький маляр Іван Руткович, (друга половина XVII сторіччя). А в святилищі з внутрішнього боку купола віднайшли давні фрески.

Фото: castles.com

Колись у місті була юдейська громада, звісно, що євреї мешкали по сусідству один з одним. Церква стояла тоді на Леваді над Бугом. Якось зайнялася велика пожежа в єврейському кварталі. Тоді один єврей побіг під церкву святого Миколая молитися про врятування своєї хати. Всі будинки згоріли, а його вціліла.  Ця ж дерев'яна церква лишилася неушкодженою під час пожежі 1887 року, а також Першої та Другої світових воєн, за часів СРСР церква лишалася діючою.

Про інші цікаві сакраьні об'єкти Львівщини можна дізнатися тут.

 «Північне Поділля»

Ще одна неймовірна локація просто неба — Національний природний парк «Північне Поділля», що розлягається у трьох районах Львівщини — Золочівському, Бродівському та Буському.

Фото: Rbrechko

Саме тут є озера з кришталево чистотою водою та надзвичайно яскраво-бірюзового кольору вважають унікальними та нетиповими для тутешньої місцевості. Особливість їх полягає у тому, що вони розташовані на підвищенні у лісовому масиві під покровом багатолітніх буків Вороняцького горбогір’я.

Заскочити на виноробню

Фермерське господарство «Галицька Сорока» у селі Вілявче – чудова локація для вихідних. Господар Орест Дейнека пропонує різні види вина з малини й конфітюр із пелюстків чайних троянд.

ілюстративне фото

Виноробня організована 2014 року поблизу Свіржського замку, що на Львівщині. Спочатку у 2011 році все починалося як фермерське господарство, яке займалося вирощуванням малини та орієнтувалося на ринок свіжих ягід. Клієнтами господарства були кафе, ресторани, кондитерські. Але одного разу, спробувавши зробити з ягід малини вино і пригостивши ним друзів, все змінилося. Одразу посипалися замовлення на вино. І буквально в перший же рік було виготовлено і розлито 700 пляшок малинового вина.  Обабіч виноробні росте сад з чайних троянд, пелюстки яких використовуються для приготування конфітюра. Він активно розкуповуються ресторанами як делікатес.

У межах карантину, власники просять записуватись на відвідини попередньо, тут можна знайти контакти.

Місце паломництва

Заглина — частина села Монастирок Жовківського району Львівської області. Відоме чудотворним джерелом, де, за легендою, у XVII столітті об'явилася Матір Божа. Сюди звідусіль з'їжджаються паломники.

Заглина — присілок села Монастирок, розташована на Монастирській горі. Обабіч урочища — мішаний ліс. Колись, у XV- XVI століттях, тут був монастир отців Василіян: ченці тут переховувались від нападів татар.

За переказом, під час одного з нападів, татари зруйнували монастир, і вижити вдалося лише одному монаху. Він поселився окремо в урочищі біля села. Через самотній спосіб життя його прозвали самцем. Згодом і місцевість, де він мешкав, теж назвали Самцем. Сюди почали тікати люди з навколишніх сіл перед нападами ворогів. Тут вони спільно молилися і просили Господа захоронити їх від небезпеки.

P.S

Інші цікаві локації в області та не тільки можна знайти, зазирнувши сюди. А якщо ви вирішили провести вихідні за переглядом фільмів, радимо обрати цікаву стрічку в підбірках ІА Дивись.info на будь-який смак.

***

Нагадаємо, Львівщина з 30 жовтня, перебуває у «червоній» зоні карантину, жорсткі обмеження попередньо діятимуть до 29 листопада. Тому скасовуються всі масові заходи просто неба і в приміщеннях. Крім того, культурна сфера — кінотеатри, музеї, театри тощо — може працювати, якщо весь колектив і відвідувачі є вакцинованими проти коронавірусу.

Якщо ви плануєте подорожувати потягам, тоді теж не забудьте прихопити ковід-сертифікат, негативний ПЛР-тест, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до поїздки чи довідку із протипоказами до вакцинації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: