Спецрепортаж про гастрономічну культуру Карпат

257765852_640050680347185_3844194828225502209_n

Hromadske спільно з молочною компанією «Галичина» випустили спецрепортаж про гастрономічну культуру Карпат.

Сюжет репортажу розгортається навколо пошуку автентичних страв – баношу, бринзи та карпатського йогурту.

Журналісти дізнались та розповіли рецепт справжнього баношу по-карпатськи від верховинської ґаздині пані Василини.

«Банош як по-давньому нині рідко готують. Раніше його тільки на сметані варили, бо гуцули їдять дуже жирну їжу. Тепер же туристи такий банош не їдять, тепер у сметану додають воду, аби він не був жирний», – ділиться секретами старовинної страви Василина Максим’юк.

А також додає, що правильно вживати банош з бринзою, а не зі шкварками. Та запивати його традиційним карпатським йогуртом, який допомагає засвоєнню калорійної страви.

Виявляється, гірські жителі винайшли карпатський йогурт, аби смакувати кисломолочним продуктом впродовж всього року, зокрема у не сезон. Карпатський йогурт місцеві мешканці також називають гуслянкою чи зимнім молоком, і за легендою, це рецепт довголіття від мольфарів.

Під час перегляду репортажу глядачі можуть дізнатись не лише про гастрономічну культуру гірських жителів, але й познайомитись з їхнім побутом та традиціями.

Зокрема побачити, як на Полонині живе вівчар, який займається своєю справою з дитинства.

«Я зі школи втік, бо вівці йшли. Я лишив сумку у школі, з уроку і пішов. Мама увечері бачить — дитини немає. Пішла до вчительки. Та каже —  хлопець пішов. Мама вночі пішла шукати мене, а я на стаї. Я так любив то, що мені ніякої школи не треба було», — розповідає Василь Стефурак.

Крім того, репортаж розповідає, як вівчар Василь зберігає давню карпатську гастрономічну традицію  — вживати кисломолочні продукти щодня весь рік. Та скільки він отримує за свою роботу, як часто вовки нападають на його отару та чому випасання овець схоже на азартну гру.

Репортаж вже можна переглянути на youtube hromadske.

Проєкт реалізовано на правах реклами спільно з молочною компанією «Галичина».

У карпатському йогурті «Галичина», як і в старих гуцульських рецептах, тільки молоко та поєднання спеціальних заквасок. Ми всі знаємо грецький йогурт, турецький йогурт та інші, «Галичина» ж доклала багато зусиль та досліджень, щоб віднайти й відродити рецептуру унікального карпатського йогурту в сучасному форматі. Карпатський йогурт має природний вміст білка та не містить цукру, штучних ароматизаторів і барвників.

Завдяки особливому поєднанню заквасок, карпатський йогурт має ніжний вершковий смак та натуральну жирність.  98% сировини підприємство «Галичина» отримує з фермерських господарств. 40% молока — із Карпатського краю, а саме з Івано-Франківської та Львівської областей. Решта із Волинської, Тернопільської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької областей.

* Новини компаній

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: