Е-квиток у Львові: чи подорожчає проїзд та що робити з проїзними

Страйк Автобус (4)
ілюстратвине фото

Перший етап запуску електронного квитка у Львові розпочинається вже завтра, 13 січня. Стосуватиметься він безпосередньо пільговиків, які матимуть персоналізовані транспортні картки ЛеоКарт.

Перший етап запуску електронного квитка у Львові розпочинається вже завтра, 13 січня. Стосуватиметься він безпосередньо пільговиків, які матимуть персоналізовані транспортні картки ЛеоКарт для проїзду у громадському транспорті за зміненим тарифом чи безкоштовно.

Водночас виникає питання, чи вже з четверга іншим мешканцям доведеться платити по 15 гривень за проїзд та що робити із проїзними на електротранспорт, дійсними щонайменше до кінця місяця.

«13 січня – дата здачі системи АСОП в експлуатацію. Впровадження автоматизованої оплати проїзду відбуватиметься поетапно, бо необхідно протестувати роботу системи загалом. Спершу вона запрацює для пільговиків, які до 13 січня матимуть пільгові транспортні картки. Після чого відбуватиметься тестування роботи системи з фінансовими операція та безготівковою оплатою. Тобто для пасажирів, які придбали абонементи для проїзду в електротранспорті, вони залишаються актуальними до кінця січня», – відповіли ІА Дивись.info у пресслужбі «ЛеоКарту».

І зазначили, що проїзд коштуватиме десять гривень аж до кінця лютого нинішнього року.

У цьому запевнив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури міськради Олег Забарило.

«Нові тарифи, які 31 грудня затвердив виконком, почнуть діяти з моменту переходу на електронний квиток. У рішенні йдеться, що воно набирає чинності з 13 січня, але це станеться не швидше ніж почнеться повний перехід на безготівкову оплату. Тому зараз залишаються ті тарифи, які є», – заявив посадовець на брифінгу 11 січня.

ІА Дивись.info також розповідає все, що варто знати про електронний квиток у місті. Як працюватиме система, про нововведення, тарифи та історію автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті, яка тільки-но впроваджується у Львові.

Пільговики без транспортних карток

Перший етап діятиме до березня. До цього часу, кажуть у міськраді, усім пільговикам видадуть транспортні картки «Леокарт». На сьогодні з-поміж понад двохсот тисяч тих, хто має право на пільговий проїзд, фізичні транспортні картки отримали тільки понад десять. Напроти ЦНАПів, де їх виготовляють, утворюються довжележні черги. Городяни та приїжджі скаржаться: хтось подав документи ще кілька місяців тому, та досі не отримав «ЛеоКарт».

Справа в пандемії коронавірусу та технічних проблемах, розводить руками Микола Власюк, директор ЛКП «Львівавтодор».

Такі заяви почали приймати позаторік, у жовтні 2020-го, але до їхньої обробки взялися значно пізніше. Упродовж року, каже Микола Власюк, збиралися персональні дані у людей через систему, а з грудня лиш почався друк транспортних карток.

«З грудня підрядник дав нам те програмне забезпечення, яке дозволяє друкувати картки. Всі ці дані треба було перевантажити з нашої системи в цю програму, кожен профіль обробити і пустити на друк. А потім ще треба було посортувати та активувати їх. Тільки після цього готові картки розвозять у пункти видачі. Зараз у нас вже надруковано 50 тисяч карток, щодня ця цифра збільшується. Ми їх розвозимо у різні локації, де люди приходять і забирають», – пояснив директор ЛКП «Львівавтодор» 11 січня.

Інша причина того, що люди надто довго чекають на «ЛеоКарт», каже Власюк, у тому, що картки видають незалежно від дати подачі документів, списки формують за алфавітом. Це допомагає виявити осіб, які видають себе за справжніх пільговиків.

Усім, хто подав заявки та не встиг отримати «ЛеоКарт» до 13 січня, видадуть документи до кінця лютого. Поки у громадському транспорті контролери обіцяють лояльно ставитись до пред'явлення посвідчень.

Фото: ЛМР

Тим часом у Львівавтодорі просять городян якнайшвидше звертатись до ЦНАПів щодо виготовлення пільгових транспортних карток.

У лютому ж планують вийти на формат «прийшов-подав-отримав», тобто картку видаватимуть відразу на місці впродовж 10-15 хв.

За інформацією підприємства, на сьогодні надійшло понад 100 тисяч заявок на виготовлення е-квитка, роздруковано – близько 50 тисяч карток.

Як користуватись ЛеоКартом

Єдиний електронний квиток — «ЛеоКарт» — буде охоплювати всі види громадського транспорту Львова: трамвай, тролейбус, автобус, маршрутне таксі, – та дасть можливість пересадки між цими видами транспорту упродовж 40 хвилин після зафіксованої оплати.

Фото Романа Балука

Також система електронного квитка дозволить користувачам транспорту відстежувати свої витрати на проїзд та підбирати зручніші тарифні пакети у вигляді абонементів.

Транспортна картка діятиме п’ять років. Водночас у таких пільгових категорій, як студенти та учні, вони перестануть бути дійсними по закінченню закладу вищої освіти чи школи. Якщо картка буде втрачена, то повторно її виготовлять безкоштовно. Вже за другу копію мешканцю доведеться заплатити, її собівартість ще визначають.

Е-квиток для всіх

Щодо решти пасажирів, то для них проїзд за карткою планують запровадити наприкінці I – на початку II кварталу 2022 року, щоправда, точної дати у міськраді не баряться називати.

Фото з відкритих джерел

Придбати загальну, неперсоналізовану транспортну картку можна буде у спеціальних апаратах, які мають облаштувати по всьому місту.

Нині, за словами Олега Забарила, ведуться перемовини із операторами, котрі обіцяють облаштувати близько чотирьохсот точок продажу транспортних карток по всьому місту і Львівській МТГ.

Їх можна буде поповнювати через окремий сайт або за допомогою спеціального мобільного застосунку. Вартість самої картки – 60 гривень.

Також придбати її за цю суму доведеться студентам, які мають право пільгового проїзду, а також учням, для яких проїзд безкоштовний.

Як працюватиме застосунок

Мобільний застосунок вже створили. Ним зможуть користуватись пасажири одразу після повноцінного запуску е-квитка у Львові.

Фото Олександра Мазуренка

Провідний інженер ІТ-супроводу в проєкті «Леокарт» Олександр Гудима пояснює, що в мобільній аплікації дуже прості алгоритми.

«Застосунок має першу вкладку «купити квитки». Відповідно, ми можемо купити стандартний пересадковий квиток. Також є опція з купівлі короткострокових квитків на 1-2-3-7 днів. У майбутньому ми можемо цю цифру змінювати, зважаючи на потреби туристів чи мешканців», - цитують його у мерії.

Також є можливість придбати довгостроковий квиток – на цьому етапі на 30, 180 та 365 днів.

Мобільний застосунок має вкладку з маршрутами та функцію «спланувати маршрут», якою в майбутньому буде дуже зручно користуватися.

На сьогодні застосунок є в тестовому режимі, далі – після тестування, коли його перевірять на надійність та безпеку, аплікація стане доступниою для користування.

На другому етапі впровадження е-квитка пасажири зможуть оплачувати проїзд не тільки безготівково.

Користувачі матимуть змогу розрахуватись за поїздку у громадському транспорті банківською карткою, загальню транспортною карткою «ЛеоКарт» або персоналізованою загальною транспортною карткою «ЛеоКарт».

Загальну можна буде придбати в мережі роздрібної торгівлі або в Центрі обслуговування пасажирів (вул. Горбачевського, 10), без надання жодних документів.

Натомість персоналізовану загальну транспортну картку «ЛеоКарт» можна буде придбати в Центрі обслуговування пасажирів, надавши необхідні документи та фото.

Які документи прихопити із собою:

  • паспорт громадянина України або ID-картку;
  • РНОКПП (індетифікаційний код);
  • кольорове фото, розміром 3×4 (фото має бути зробленим не пізніше ніж за пів року до моменту подачі заявки).

Важливо: йдеться саме про оригінали документів, оскільки копії не мають юридичної сили. Якщо ж у вас немає можливості сфотографуватись, то це можна зробити безпосередньо у центрі обслуговування пасажирів на Горбачевського.

Скільки коштуватиме проїзд

Проїзд у громадському транспорті подорожчає: тарифи почнуть діяти після остаточного впровадження е-квитка.

Вартість разового електронного квитка на одну поїздку з можливістю пересадки впродовж 40 хвилин становитиме 10 гривень. Такою ж буде і вартість перевезення багажу.

Нині за умови оплати проїзду через онлайн-банкінг вартість проїзду і електротранспорті становить 8,5 грн. Разова поїздка без можливості пересадки у разі придбання паперового квитка у водія – 15 грн. Якщо пасажир не зареєстрував проїзд, то заплатить штраф у контролера у розмірі 200 грн.

Суттєво зросте вартість місячного абонемента. Якщо зараз його можна придбати за 230 грн, то нова його ціна становитиме 420,00 грн. Щоправда, такий абонемент діятиме і в маршрутках.

Абонемент

  • на 90 днів коштуватиме 1200 грн,
  • на 180 днів – 2200 грн,
  • на 365 днів – 3650 грн.

Для студентів абонемент на 30 днів ввартуватиме 210 грн за наявності персоналізованої транспортної картки «ЛеоКарт», а на 180 днів – 1100 грн.

Для школярів 60 поїздок в місяць будуть безкоштовними протягом навчального року, а влітку, під час канікул, доведеться платити за проїзд по 10 грн.

Як Львів боровся за е-квиток

Львів обіцяв стати першим містом в Україні, де запрацює електронний квиток у громадському транспорті, однак історія затягнулась аж на десятиріччя. Наприклад, 14 липня торік у Києві вже скасували паперові квитки у громадському транспорті.

Ще 2012 року мерія мала намір залучити до проєкту впровадження е-квитка латвійську компанію-інвестора, та щось пішло не так і все зійшло нанівець. Про це забули на кілька років.

Знову про автоматизовану оплату проїзду у громадському транспорті Львова заговорили 2015-го. У місті навіть підписали меморандум із ЄБРР, згідно із яким Європейський банк реконструкції та розвитку задекларував готовність надати кошти ЛКП «Львівавтодор» під гарантії міста на впровадження системи електронного квитка. Розмір позики, про яку йшлося, становив не більше 10 мільйонів євро.

Наступного року в мерії ухвалили умови кредиту від ЄБРР для впровадження е-квитка із наміром реалізувати проєкт за два роки, себто 2018 року.

У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування на загальну суму 10 мільйонів євро, місто внесло 1,2 мільйона євро.

Замовниками проєкту е-квитка у Львові стали ЛКП «Львівавтодор» та Львівська міська рада, а впроваджує його консорціум двох компаній — чеська Mikroelektronika та львівська SoftServe.

Позаторік, 2020-го, консорцум Mikroelektronika & SoftServe – переможцем тендеру (стартом проєкту, згідно з договором, вважається 15 травня 2020 року) підписали договір.

А 25 вересня здійснені технічні заміри у громадському транспорті представниками із Mikroelektronika для майбутнього встановлення необхідного обладнання. Також підписано design systems проєкту в жовтні 2020 року і 19 жовтня розпочалась робота адміністраторів ЛКП «Львівавтодор» у ЦНАПах, які приймають документи та заяви від пільгової категорії населення.

Однією із останніх заяв мерії у травні нинішнього року була обіцянка встановити системи АСОП на усі транспортні засоби – до кінця 2021 року, а остаточною датою здачі в експлуатацію системи АСОП має стати 13 січня 2022 року. На порозі нового року депутати та мер Андрій Садовий трохи почубились через те, що необхідну вартість депутати міськради не заклали у проєкті бюджету Львівської МТГ на 2022 рік.

Перший етап реалізовуватимуть відзавтра, з 13 січня.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: