Окупанти обстріляли село на Донеччині забороненими касетними снарядами (відео)

1200px-B1-B_Lancer_and_cluster_bombs

Російські війська обстріляли місто Покровськ Донецької області забороненими міжнародною конвенцією касетними реактивними снарядами.

Ворог, нехтуючи усіма міжнародними нормами, завдав удару по житловому кварталу та цивільній інфраструктурі українського міста, повідомляє штаб ООС.

На щастя, декілька касет, що прилетіли у приватні будинки жителів міста, так і не розірвалися.

ДСНС попереджає щодо небезпеки, адже у цих вибухонебезпечних предметах гелеві підривники. Якщо вони вийшли з касети – переведені в бойове положення й спрацюють у період до 20 годин. Також вони реагують на перепади температур, тому в жодному разі ці предмети не можна переміщати!

Удари касетними боєприпасами, які вражають велику площу, за визначенням є невибірковими, а отже, використання їх по населених пунктах –військовий злочин.

Довідково

Касетні бомби — авіабомби і артилерійські снаряди, що складаються з виштовхуваного заряду і сотень вибухонебезпечних малих бойових елементів. Ці елементи розкидаються великою територією.

Далеко не всі з них вибухають при ударі. Нерідко вони залишаються в бойовому стані багато років, представляючи загрозу для мирного населення. Військові розглядають касетні боєприпаси як ефективний засіб знищення живої сили супротивника, що дозволяє охопити значну площу. Касетні боєприпаси перебувають на озброєнні армій багатьох країн і не раз застосовувалися у військових конфліктах.

«Касетні бомби застосовувались у 21 країні світу, — стверджує генеральний директор бельгійського відділення Міжнародних інвалідів,- за попередніми підрахунками, 33 мільйони снарядів, що не розірвались і знаходяться зараз в землі».

Життя більш ніж 10 тисяч осіб на планеті за останні 30 років забрали касетні бомби. Дуже часто їх жертвами стають діти.

У 2008 році у Дубліні на міжнародній конференції досягнута угода про заборону використання касетних бомб. Дипломати більш ніж зі 100 країн — учасниць конференції домовилися про проєкт угоди, який покликаний зупинити поточне виробництво касетних бомб і вилучити цей вид озброєння з арсеналів.

Згідно з угодою всі запаси касетних бомб мали бути знищені до 2016 року. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: