Попри обстріли, місія МАГАТЕ вже на шляху до ЗАЕС, але окупанти можуть не допустити фахівців до ключових об'єктів

ЗАЕС

Місія МАГАТЕ вирушила із Запоріжжя до Енергодару, незважаючи на повідомлення про інтенсивний обстріл.

Про це повідомив очільник Міжнародного агенства ї із атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі, пише Reuters першого вересня.

Він каже, що знаючи про «посилення військової активності у цьому районі», планує продовжити місію на об’єкт і зустрітися з його персоналом.

«Зайшовши так далеко, ми не зупиняємося», – сказав Гроссі.

Тим часом російська сторона, вдаючись до маніпуляцій, може не допустити місію МАГАТЕ до ключових об’єктів, які необхідно оглянути на території окупованої ЗАЕС, сказав першого вересня міністр енергетики України герман Галущенко.

З його слів, українська сторона обговорила з представниками місії перелік об’єктів ЗАЕС, які мають бути оглянуті, і ці пропозиції практично повністю збігаються з оцінками експертів МАГАТЕ.

«Ключове – аби росіяни дійсно допустили до тих об’єктів, які місія має на меті оглянути. Ми розуміємо, що можуть бути маніпуляції: показати якусь картинку чи скласти маршрут, де за фактом місія просто не зможе побачити, що відбувається. І тоді, безумовно, це може поставити під сумнів результати», – розповів він у етері телемарафону.

Міністр підкреслив, що нинішній формат роботи місії – новий: «Як правило, місії відбувалися вже за фактом певних подій на ядерних об’єктах. Сьогодні місія відбувається наперед – для того, щоб убезпечити від варварських вчинків, які росія чинить на ЗАЕС». Г

ерман Галущенко наголосив, що вкрай важливо, щоб в новому форматі роботи місія реалізувала і більш широкий порядок денний: «перш за все, окрім суто технічної функції, показати ті загрози ядерній безпеці, які несуть на території АЕС присутність збройних сил рф, зброї і тяжкої техніки».

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яку очолює його глава Рафаель Гроссі, прибула до української столиці напередодні запланованого візиту на Запорізьку атомну електростанцію у вівторок, 30 серпня.

До складу делегації увійшли 14 міжнародних експертів. Очолює місію гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. 

Речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що під час візиту на ЗАЕС місія МАГАТЕ сфокусується на трьох завданнях: фізичний захист, ядерна безпека та гарантії нерозповсюдження ядерних матеріалів.

У Офісі президента України заявили, що окупанти обстрілюють коридори руху МАГАТЕ, щоби місія проїжджала непідконтрольною Україні територією.

Увечері 30 серпня президент Володимир Зеленський зустрівся із гендиректором МАГАТЕ, наголосивши, що Україна очікує від візиту місії МАГАТЕ не лише аналізу ситуації на Запорізькій АЕС, але й вимог щодо демілітаризації зони навколо та в середині станції,

Захоплення ЗАЕС

Серед ночі четвертого березня окупанти обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі. Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

Пожежу ліквідували вдосвіта. Вранці в Енергоатомі повідомили про загибель трьох людей під час боротьби за АЕС, та двох поранених.

Удень четвертого березня голова фракції Слуга Народу Давид Арахамія заявив, що ЗАЕС захопили «кадировці» та повбивали працівників.

російські окупанти тримають у заручниках працівників Запорізької атомної станції. Люди зазнали катувань і є фізично та емоційно виснаженими. Також у Енергоатомі десятого березня повідомили, що окупанти замінували узбережжя Каховського водосховища, яке межує із ЗАЕС.

З'ясувалось, що війська країни-окупантки використовують об'єкт як військову базу.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: