Галицький Рембрант з Дрогобича, який став автором найвідомішої у світі картини про євреїв, які моляться

5f61cc5233091570484079
Маврицій Ґотліб народився у Дрогобичі. Фото з відкритих джерел

Одним із фундаторів сучасного європейського мистецтва вважається Маврицій Ґотліб, який творив близько півтора століття тому та створив щонайменше три сотні полотен на біблійну тематику та є автором чи не найвідомішої у світі картини євреїв, які моляться. Нині вона зберігається у Національному музеї Тель-Авіва.

ІА Дивись.info продовжує розповідати про видатних людей, які творили на Галичині. Нинішня історія про Мавриція Ґотліба з Дрогобича, який навчався з Іваном Франком та ще підлітком почав малювати, а також про його трагічну долю через нерозділене кохання.

Митець з великої сім'ї торговця

Дрогобич. 1856 рік. У родині місцевого торговця тканинами та фабриканта (переробляв нафту) Ісаака з'явився син, якого назвали Маврицієм. Сім'я була багатодітною. У хлопчика було ще було десятеро братів та сестер. З малечку він відрізнявся романтичністю, мав хист до мистецтва, зокрема малювання, йдеться у дослідженні священника та літератора Тараса Коковського.

До слова, у майбутньому ще троє братів Мавриція стали відомими художниками. А один із братів, майбутній митець, народився через п'ять років після його смерті.

Дітей виховували у дусі гаскали. Це такий єврейський рух реформації, прихильники якого сповідували цінності Просвітництва та інтеграцію у європейське суспільство. Вважається, що гаскала - це своєрідна реформа єврейства і стала поштовшом до масштабної мовної та культурної асиміляції, нової літератури та ідеологічним течіям, як от габраїму. Ідеться про рух за відродження івриту

Навчався хлопчик у гімназії отців Василіян у Дрогобичі у одному класі з українським письменником Іваном Франком. Проте Мавриція вигнали із місцевої гімназії через карикатуру на вчителя. Тому навчання довелося закінчувати у Стрию, що за кільканадцять кілометрів від рідного міста.

Водночас Ґотліб вчився й у німецькій гімназії у Львові (нині - восьма школа на вулиці Підвальній).

Коли підліткові було 15 років, батько допоміг йому вступити до Академії мистецтв у Відні, випускниками якої стали найвидатніші художники та скульптори з усього світу. Ще під час навчання у Львові Маврицій відвідував уроки у художній школі. Малював здебільшого біблійні сюжети, надихаючись «Історією євреїв» Генріха Ґреца - видатного німецького вченого.

Читайте також: Нафтуле Брандвейн – король єврейського кларнету з Перемишлян

У шістнадцять хлопець пішов учитись й до польського Кракова. Тут, у школі мистецтв, Маврицій навчався у Карла Пілотті та Александра Вагнера. Перший німецький художник, упродовж всієї творчості створював полотна у дусі костюмованої європейської історичної картини, що зблизилась у середині XIX століття з побутовим живописом.

Другий - угорський митець, автор знаменитого полотна «Гонки на колісницях».

Три сотні картин та найвідоміша - про євреїв

Навчаючись, юнак створив щонайменше 300 картин.

«За якихось два-три роки Маврицій Ґотліб намалював близько 300 картин, які розходилися по салонах, осідали у приватних збірках вельможних осіб і, звичайно ж, добре продавалися», - розповідає український археолог, історик та доктор історичних наук Микола Бандрівський.

1878 року 22-річний митець привозить до Львова одну із найвідоміших своїх робіт. «Євреї, які моляться у синагозі в Судний День».

Нині це полотно, як одне з найцінніших, виставлене у Національному музеї в Тель-Авіві. І, до речі, більш відомого зображення євреїв, які моляться, у світі, не існує, каже фахівець.

. «Євреї, які моляться у синагозі в Судний День», 1878 рік

І додає, що тоді зірка Ґотліба чим раз яскравіше зачала сяяти на мистецькому небозводі Європи, втім це сталося за кілька місців дотрагедії, яка обірвала його життя.

Читайте також: Єврей із Золочева, який написав гімн Ізраїлю

Кохання до смерті

За рік перед відвідинами Львова Ґотліб закохався у дівчину. Звали її Лаурою Розенфельд. Микола Бандрівський говорить, що було коханням до безтями.

«Вживши тут словосполучення «до безтями», я не перебільшую: опубліковане сьогодні те приватне листування Ґотліба і Лаури, не залишають сумніву, що він був просто одержимий нею). Ґотліб писав тоді Лаурі, мало не щодня. А надмір його емоцій, зашкалює: то він її шалено ревнує, то він вимагає від неї негайно приїхати, до нього, з Відня у Львів. І безконечно малює Лауру…До одного з її портретів навіть прикріпив, був, лист зі словами: «…Перед тим, як розлучитися з цією картиною, я цілував твої очі, твої губи…». І…Лаура не встояла», - каже дослідник.

Лаура Геншель-Розенфельд

Ще одну картину «Шайлок і Джесіка», пов'язану із його коханою, юнак намалював у 20 років. Тут зображена сцена з Торговця з Венеції, твору Шекспіра. Він змалював Джесіку у вигляді Лаури.

«Шейлок і Джесіка»

Так, дівчина відповіла взаємністю наполегливому хлопцеві. 1878 року вони побралися. Та ця історія не мала щасливого продовження.

Брати коханої художника хотіли іншої долі своїй сестрі. Вони познайомили Лауру із віденським банкіром Лео Геншелем.

«І, може нічого б з того й не вийшло, якби ті два мудрагелі не переконали банкіра шантажувати Лауру тим, що він вчинить самогубство, якщо та не вийде, за нього, заміж. .Як довго обмірковувала Лаура свою відповідь новоспеченому женихові, історики не знають. Знаємо лише, що Лаура не довго трималася і, врешті, здалася перед вмовляннями Лео Геншеля…Вона повернула Ґотлібу всі його листи і, холодним тоном, повідомила, що її серце, віднині, належить іншом. І справді, вже за кілька днів – третього липня 1879 року Лео і Лаура справили весілля», - зазначає Бандрівський.

Коли Ґотліб дізнався про шлюб, то впав у глибокий відчай. Він цілю ніч блукав вулицями міста, вдосвіта занедужав, мав високу температуру. Наступного дня 23-річний митець помер.

Історик розповідає, що молодому митцеві приписували самогубство, мовляв, він наковтався таблеток тощо.

«Однією з причин ранньої смерті Ґотліб вважається заміжжя Лаури на початку липня 1879 року. Невдовзі після цього він застудився, довго блукаючи околицями Кракова під час негоди, внаслідок чого дістав сильний фарингіт і запалення, був прооперований, однак в ніч з 16 на 17 липня 1879 року передчасно помер у шпиталі», - йдеться у праці Коковського.

Мавриція поховали у Кракові. прощальні церемонії відбулися також у Львові.

P.S

У Дрогобичі також народився видатний астроном Юрій Котермак, який першим надрукував твір латинською мовою, був ректором Болонського університету та автор трактату «Про обертання небесних сфер», що поклав початок нового геліоцентричного погляду на будову Сонячної системи. Читайте про нього тут.

Родом із міста на Львівщині також Елізабет Берґнер, яка стала першою відомою акторкою у Голлівуді з України. Про неї можна дізнатись за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: