Антибіотики при отиті – які призначають

таблетки
Фото ілюстративне

Отит (запалення середнього вуха) – складне захворювання, що супроводжується інтенсивним стріляючим болем та (часто) підвищенням температури. Без лікування може призвести до серйозних ускладнень. Для боротьби з хворобою лікарі призначають комплексну терапію. В більшості випадків до неї входить і антибіотик. Для призначення лікування та вибору оптимального антибактеріального засобу зверніться до лікаря.

В аптеці «Бажаємо здоров'я» ви зможете придбати антибіотики при отиті, а також місцеві протизапальні та знеболювальні краплі та все необхідне для покращення стану. На сайті представлена сертифікована продукція. Забрати замовлення можна в одній з аптек мережі у вашому місті.

Які антибіотики використовують при отиті

Для лікування гострого чи хронічного отиту використовують різні форми антибактеріальних засобів. Це можуть бути таблетки чи (в складних випадках) ін'єкції, а також місцеві краплі. Форму та тип засобу лікар призначає після огляду та оцінки стану хворого та стадії хвороби.

Антибіотики першої черги при лікуванні гострого чи хронічного отиту – пеніциліни та цефалоспоріни. У випадку резистентності збудника до них чи індивідуальної непереносимості у пацієнта звертаються до препаратів другої черги вибору – антибіотиків макролідного типу.

Коли хвороба тільки почала розвиватись і ще не призвела до ускладнень, лікар може призначити вушні краплі комбінованої дії. Зазвичай вони мають два-три компонента. Це може бути антибактеріальний та протизапальний засіб, чи обидва, доповнені місцевим знеболювальним у складі. При своєчасному використанні краплі покращують стан хворого вже в перший день прийому, а також зменшують інтенсивність болю та дискомфорту. Краплі діють місцево, в місці безпосереднього розвитку інфекції, не мають побічної дії та не впливають на кишково-шлунковий тракт та інші органи хворого. Однак, при ризику перфорації барабанної перетинки краплі застосовувати не можна.

Особливості лікування отиту у дітей

Дуже часто від отиту страждають немовлята та діти молодшого та середнього шкільного віку. Зумовлено це слабким імунітетом та особливостями розвитку дитини, а також неправильним доглядом за вушками новонародженого. Лікування отиту в таких випадках вимагає негайного звернення до лікаря та призначення лікування.

Якщо отит у дитини виникає надто часто, необхідно обстежитись у лікаря та вакцинувати від пневмококу, що є одним зі збудників отиту. Вакцина поки не входить до календаря щеплень, однак її можна придбати в аптеках країни на замовлення чи зробити в приватних медичних установах.

Для профілактики хвороби у дітей необхідно ретельно слідкувати за гігієною вух, насухо промокати їх після купання, не користуватись звичайними вушними паличками, слідкувати за одягом по сезону та здоровим харчуванням і режимом дня дитини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: