Сезонне переведення годинників: як впливає на організм людини 

B285FF35-BF6C-4747-995E-44A5D3E78785

В ніч на 30 жовтня українці перейшли на зимовий час. Утім, наскільки ефективним є такий перехід та як впливає на наше з вами здоров’я, - читайте нижче.

Для чого нам сезонне переведення годинників


В Україні переводять годинники двічі на рік: в останній тиждень квітня та в останній тиждень жовтня. Це відбувається з потребою наближення адміністративного часу до сонячного. 

Сезонне переведення годинників не є новим нововведенням. Його придумав американський винахідник Бенджамін Франклін ще у 1784 році. Його ідея полягала в тому, щоб заощадити час та енергетику. 

Для чого він провів велике дослідження. Зокрема підрахував як багато годин парижани витрачають на сон вранці, коли сонце вже зійшло, а потім - скільки спалюють увечері свічок, поки не лягли спати.

Важливим було і використання електроенергії. Так він підрахував, що фабрики та заводи зможуть економити світло за денного дня. Тому головним в його ідеї було  - економічна заощадливість. 

Потреба у синхронізації часу з’явилися також  із появою залізниць. Адже, коли потяг вирушав на далеку відстань, то різниця між часом відправлення і часом прибуття на кінцеву зупинку за місцевими годинниками набувала суттєвої різниці. Після цього, у 1883 році США, а наступного року ще 26 держав ввели універсальний координований час. З умовою, що відхилення від часу має становити не більше, ніж 60 хвилин. 

Згодом, сезонне переведення годинників на початку 20 століття запропонував лондонський підрядник Вільям Уіллетт. Свою ідею він обґрунтував можливістю економити електроенергію і вона здобула підтримку. Спершу її застосував британський уряд у 1916 році, а згодом підтримали понад 100 країн.

Є припущення, ще деякі правителі європейських держав з власною вигодою переводили стрілки годинників значно більше, ніж 2 рази на рік.  

              Як впливає на здоров’я

 В Україні  перехід на літній та зимовий час відбувається традиційно уже кілька десятків років. Попри це, останнім часом потреба у сезонному переведенні годинника викликає все більше запитань у суспільства. В уряді навіть були наміри прийняти ухвалу про його відміну. Адже в організмі людини збиваються біологічні ритми, що викликає загрозу її здоров’ю. 

Сезонне переведення справді впливає на економію електроенергії, однак не наскільки суттєво як здається на перший погляд. Експерти доводять, що таким способом нам вдається економити лише близькою 2% електрики. В той час, як на здоров’я людини такий процес може повпливати значно суттєвіше. 

Медики зазначають, що різка зміна сонячного циклу негативно позначається на сні та самопочутті людей, що призводить до зниження їхньої працездатності. 

Згідно зі статистикою, протягом перших тижнів після переходу на інший час відмічають виникнення у людей депресії, дратівливості, втомлюваності, а також сплеск інфарктів, інсультів, зростає число самогубств, аварій та нещасних випадків різного характеру. Бо порушується синхронізація систем життєдіяльності організму.

Взявши до уваги всі ці факти, багато країни, зокрема Європейського Союзу, відмовилися від сезонного переведення годинників. На сьогодні близько 30% населення світі досі практикує переведення часу. 

Перехід на зимовий час українці люблять значно більше, аніж на літній. Адже так з’являється додаткова година, щоб поспати. Утім до нового режиму організм звикає довго та проблематично. 

"Сезонне переведення годинників негативно впливає на здоров'я, бо змінює біологічні ритми людини. Це, як правило, стрес, збільшення втомлюваності, порушення сну, зниження концентрації уваги, загострення хронічних захворювань", — пояснює медик Олег Шрам.

Щоб нормалізувати свій стан здоров'я, лікар рекомендує насамперед виспатися.

"Якщо ми відновимо режим сну, гарно виспимось — тоді буде краще для усього організму. Якщо ж ми увійдемо в сон з неврегульованим часом, це буде гірше", — зауважив Олег Шрам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: