96 ракет по мирних українських містах: що відомо про наслідки найбільшої атаки рф

війна
Фото з відкритих джерел ілюстративне

Пообіді 15 листопада по всій Україні, окрім тимчасово окупованого Криму, оголосили повітряну тривогу. За лічені хвилини в низці населених пунктів пролунали потужні вибухи. Під ударом опинилася критична інфраструктура та мирні помешкання українців. Є жертви та постраждалі.

ІА Дивись.info зібрала всю відому на зараз інформацію щодо наймасовішої атаки рф по Україні.

Наймасштабніша атака за 9 місяців

У вівторок, 15 листопада, окупанти випустили по Україні 96 крилатих ракет, повідомляють у Повітряних силах ЗСУ. Ідеться про Х-101, Х-555 та «Калібр». ППО вдалося ліквідували 75.

Наприклад, по Львівщині ворог випустив майже чверть сотні, з яких 15 знешкодили, але й зафіксовано 8 влучань.

Також окупанти застосовували для атаки керовані авіаційні ракети Х-59, ударні дрони Shahed-136 та Shahed-131, «Оріон» та «Орлан-10».

Українська протиповітряна оборона збила дві ракети Х-59, 10 Shahed-136/131, один безпілотник «Оріон» та один «Орлан-10».

Окрім Львівської облаті, під ворожим обстрілом опинилися українська столиця, Київ, Волинь, Донеччина, Полтавщина, Рівненщина, Сумщина, Турнопільщина, Харківщина, Хмелиниччина, Черкащина, Чернівецька та Чернігівська області.

А у Києві ворог завдав удару по житлових будинках.

Наслідки ворожих атак по Києву 15 листопада

Сім мільйонів абонентів залишилися без світла

В Офісі президента України прокоментували, що 15 листопада в Україні пошкоджено 15 об'єктів енергетичної інфраструктури. Окупанти цілились у підстанції, щоб залишити українців без світла. Так і сталось. За офіційними даними, 7 мільйонів абонентів залишились без енергоживлення. Тільки на Львівщині йдеться про два мільйони людей. На Тернопільщині знеструмило 90% області, а Харківщину - повністю.

Голова «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що ситуація в енергосистемі України зараз є «найсерйознішою за всю історію», але НЕК зберігає керованість системою.

За словами Кудрицького, ця атака здійснена з цинічним розрахунком — у момент початку пікового споживання, щоб енергетикам було важче справитися з навантаженням. А втім, енергетики вже відновлюють об’єкти та працюють над ремонтами, щоб забезпечити постачання.

Вкраїні запровадили аварійні відключення світла.

Читайте також: Відзавтра на Львівщині відключатимуть світло двічі на добу

До слова, остання масована атака росіян по енергосистемі Україні матиме вплив й на сусідів країни, сказав Герман Галущенко, міністр енергетики. Перебої з світлом зафіксували у регіонах Молдови.

Яка ситуація на Львівщині?

За даними місцевої влади, вчора в регіоні зафіксували вісім влучань. Окупанти повторно обстріляли дві підстанції, на відновлення яких знабиться від 8 до 12 місяців. Через удар окупантів постраждав 38-річний львів'янин. Йому зробили операцію. Стан пацієнта вдалося стабілізувати.

Водночас жертвами окупантів 15 листопада стали щонайменше шестеро мирних мешканців. Ще принаймі 20 людей отримали поранення.

У Львівській області посилили охорону об'єктів критичної інфраструктури. Такими стали висновки жовтневих ракетних ударів росіян. Окрім цього, мобільні оператори швидше відновили зв'язок. У Львові збільшили кількість автівок. які сповіщатимуть про потенційну небезпеку або відбій повітряної тривоги, коли не працюватиме центральне оповіщення у разі відсутності електропостачання.

Усе відновимо, усе переживемо

Поки рф обстрілювала Україну, до громадян звернувся президент Володимир Зеленський. Він закликав українців берегти себе та не покидати укриттів.

«Дуже прошу вас: бережіть себе і будьте в укриттях деякий час. Знаю, що удари відключили енергетику в багатьох містах. Ми працюємо, все відновимо, все переживемо», - наголосив він.

Попередні масовані обстріли

З жовтня нинішнього року Україна пережила щонайменше три масовані атаки ворога. Так, упродовж 10-11 жовтня росіяни відкривали вогонь по критичній інфраструктурі по всіх містах країни. Без світла, води та зв'язку залишились мільйони українців. Загинули 11 людей.

Читайте також: «Чорні понеділки», або Чому росіяни масовано обстрілюють Україну на початку тижня

Наступного разу, 31 жовтня, окупанти продовжили обстрілювати Україну. Мета - енергетичні підстанції. рф випустила по мирних населених пунктах понад пів сотні ракет, частину з яких збила ППО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: