Загроза з боку білорусі зростає, - командувач Об'єднаних сил ЗСУ

білорусь

Воєнна загроза з боку білорусі поступово зростає, але Україна на це реагує, заявив командувач Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтинант Сергій Наєв.

Про це пише сторінка командування.

Наєв говорить, що ЗСУ вживає всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози. Нині в білорусі зосереджені 2-га мотострілецька дивізія першої танкової армії та авіаційне угрупування, в складі якого є новітні зразки російської авіації. Також у цій країні є підрозділи, озброєні оперативно-тактичними ракетними комплексами «Іскандер» з балістичними ракети до них.

За словами Наєва, цього потенціалу достатньо для створення загрози Україні та проведення тактичних дій з обмеженими цілями. 

«Ми уважно стежимо за озброєнням, що перекидається з боку росії та робимо аналіз щодня. Рівень воєнної загрози поступово зростає, але ми також вживаємо адекватних заходів. Крім цього, Генштабом передбачене значне нарощування угруповань у разі істотного зростання сил та засобів з протилежного боку», — сказав Наєв.

Він також розповів, що у білорусі проводять тренування літаків-носіїв балістичних ракет «Кинжал» для уточнення цілей на території України, які призначені для завдання ракетних ударів. Проте Україна вживає заходів, щоб зменшити цю загрозу.

Нагадуємо, через високу ймовірність відновлення внутрішніх заворушень у країні білорусь навряд чи вторгнення в Україну, заявили у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики кажуть, що відкрита участь у війні може послабити можливості самопроголошеного глави країни олександра лукашенка. Адже нагадують, що останній покладався на елементи білоруських збройних сил на додаток до спецслужб, аби придушити народні протести проти його правління, які спалахнули влітку 2020 року після виборів, і продовжились у 2021 році.

«Залучення значної частини цього апарату безпеки до війни в Україні, найімовірніше, зробить Лукашенка відкритим для нових заворушень і опору», — зазначають в Інституті.

Нині на території білорусі перебувають понад 9 тисяч російських військових та значна кількість військової техніки. У повітряному просторі Білорусі тривають польоти МіГ-31К — носіїв гіперзвукових ракет «Кинджал». 

Наразі на території білорусі та в Брянській, Курській і Білгородській областях росії немає ознак формування ударних угруповань. Однак є ймовірність провокації на кордоні.

Участь білорусі у війні проти України

Міноборони України неодноразово фіксувало причетність білорусі до війни проти України. Зокрема російські окупанти користуються інфраструктурою країни для здійснення ракетних обстрілів по Україні. Також з білорусі постачають паливно-мастильні матеріали для ворожої техніки, а самопроголошений президент лукашенко дозволив перевозити ракети російських окупантів білоруською залізницею.

Згідно з міжнародно-правовими актами, агресором можна вважати «країною, яка надає свій повітряний простір, свою територію для ударів по третій країні, зазначають у Генштабі ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: