8 березня: українські жінки та гендерні проблеми

обкладинка
Фото: Pixabay

Багато років українці сприймали 8 березня як свято «весни, квітів та любові». Дарувати жінкам подарунки, висловлювати побажання й почуття в цей день було традицією, вкоріненою з радянських часів. Однак боротьба за гендерну рівність має на меті подолати реальні жіночі проблеми. Потреба в чоловічій увазі до їх переліку не входить — радше, навпаки.

Особливо гострими ці проблеми стали після 24 лютого 2022 року. Видання Дивись.Інфо зібрало інформацію. Ділимось нею із вами.

Як змінилося життя українських жінок після повномасштабного вторгнення 

Чимало жінок сьогодні боронять Україну. Змінилось життя, зокрема, у пересічних громадянок - вони плетуть маскувальні сітки, створюють прихистки для переселенців, готують гарячі обіди, організовують поставку гуманітарних вантажів, доставляють карети швидкої з-за кордону, або збирають кошти на допомогу армії.

Не менше відчули на собі зміни й ті, хто працюють на інформаційному фронті. Аж 58% українських журналісток та кореспонденток, за результатами дослідження, певним чином переживали досвід насильства чи дискримінації:

Та, мабуть, найбільше від гендерних проблем потерпають ті, хто боронять нашу країну безпосередньо на фронті. Лише від початку російського вторгнення до лав ЗСУ долучилися близько 7 тисяч жінок, тож станом на липень минулого року їхня кількість перевищувала 38 000, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр на Другому саміті перших леді та джентльменів.

«Також є цивільні жінки, які у ЗСУ працюють. Тобто, загалом у ЗСУ – понад 50 тисяч жінок», – сказала вона.

За словами Ганни Маляр, Україна має один з найбільших показників кількості жінок у Збройних Силах серед країн-членів НАТО. Та попри це під час війни жінки зіштовхнулися з різного роду проблемами. Йдеться про обмеження й стереотипи, відсутність військової форми та іншого матеріального забезпечення, яке є доступним лише для чоловіків.

Гендерне насилля під час війни

Втім, однією з найважливіших тем війни є гендерно зумовлене насильство. Цю форму знущання російські солдати використовують як проти військовослужбовиць, так і проти цивільних жінок. 

Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення зафіксовані найжорстокіші форми згвалтування: групові, сторонніми предметами, зґвалтування дітей та поєднані із застосуванням різних форм фізичного насильства чи катування. Поки що неможливо підрахувати кількість таких випадків на окупованих територіях. Відомо лиш, що злочини мають масовий характер. 

Загалом же про згвалтування українок жінок в умовах повномасштабного наступу вперше заговорили 4 березня 2022 року під час онлайн-обговорення, організованого  британським аналітичним центром Chatham House

«Коли бомби падають на ваші міста, коли солдати ґвалтують жінок в окупованих містах, а ми, на жаль, маємо непоодинокі випадки, коли російські солдати ґвалтують жінок в українських містах, тоді важко, звичайно, говорити про ефективність міжнародного права», - сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який приєднався до обговорення. 

Після цього новини про масові зґвалтування не переставали вчухати. 23 березня 2022 року Прокуратура Київської області встановила особу військовослужбовця росії, який вбив цивільного та ґвалтував його дружину. Про це на своїй офіційній сторінці написала Ірина Венедіктова. 

«В одному із сіл Броварського району цей нелюд вдерся до приватного будинку та застрелив господаря. Після цього п’яний окупант разом зі своїм співслужбовцем неодноразово ґвалтував дружину вбитого мирного мешканця, при цьому погрожуючи їй насильством та зброєю. Навіть погрожував її малолітній дитині, яка була разом з потерпілою» - йдеться в дописі.

Нещодавно  під час панельної дискусії на конференції у Львові Олена Зеленська розповіла про 171 випадок сексуального насильства проти українців з боку російських військових. Вона зазначила, що відомі тільки ті випадки, коли постраждалі знайшли в собі сили говорити. Мовляв, невідомо, скільки людей страждають мовчки, особливо на окупованих територіях.

«Багато хто постраждав від таких злочинів, як ґвалтування, говорять, що їхнє життя було тільки "до". Після - це існування. Коли страшно пригадувати те, що з тобою сталося, коли важко розмовляти з правоохоронцями, неможливо з родиною, нестерпна увага ЗМІ», - сказала дружина президента.

В Міжнародний день боротьби за права жінок до українок звернувся головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний. Він подякував українським жінкам за надійний тил, який вони створюють вдома та за самовідданість на передовій. Також, він наголосив, що кожна жінка робить свій внесок для перемоги над ворогом.

«Волонтерка, яка цілодобово надає безцінну допомогу. Лікарка, яка героїчно рятує життя. Учителька, завдяки якій маленькі українці пам’ятатимуть ДНК нашої нації. А ще — керівниця компанією, спортсменка, юристка, дизайнерка, журналістка чи успішна представниця будь-якої іншої професії. Мати, яка щосекунди просить у Бога захисту для своєї дитини. Дружина, яка чекає вдома. Або яку чекають вдома. Донька, яка пишається батьками, а також стала для них надійною опорою», — написав Залужний в телеграмі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: