Китай закликав Європу підтримати його «мирний план»

204465_Wang-Yi_reuters_new_960x380_0
Фото: reuters

Китайський дипломат Ван І закликав європейських лідерів підтримати «мирний план» щодо України.

Його заяву цитує Bloomberg 24 березня.

Так, високопоставлений дипломат каже, що «припинення вогню, припинення війни, відновлення мирних переговорів та політичне врегулювання» мають стати стратегічним консенсусом між Китаєм та Європою.

«Китай сподівається, що Франція та інші європейські країни також зіграють свою роль», — сказав дипломатичний радник президента Франції Ван Еммануель Бонн.

Напередодні видання цитувало різні заяви, зокрема влади США, про їхні побоювання щодо того, що країни, які «втомилися» від війни Росії проти України, можуть підтримати «мирну ініціативу» Китаю.

Що це за документ?

Нагадуємо, у першу річницю початку російського вторгнення в п'ятницю Китай представив документ із позицією, де, серед іншого, закликає до припинення вогню та переговорів. Китай від початку нападу росії на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій москви.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай має «підтримати формулу миру», яку пропонує Україна, і «виступати за гарантії безпеки».

24 лютого оприлюднили документ «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні», який складається із 12 пунктів. Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі збігається з інтересами України, а із частиною Київ не згоден. Водночас планом Зеленський документ не вважає, за його словами, ідеться про «думки» Китаю щодо врегулювання.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що щонайменше один із пунктів документа – пов'язаний із санкціями – не відповідає інтересам України.

Що ще відомо?

Нагадуємо, лідер КНР Сі Цзіньпін 20 березня прибув на росію. У москві він провів перемовини із диктатором володимиром путіним. Це його перший держвізит до рф за чотири роки. Тут він пробув до 22 березня.

Зазначимо, що він перший лідер, який зустрінеться із диктатором після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на його арешт.

Натомість у перших заявах лідера КНР йдеться про те, що країна-агресорка рф є «надійним партнером» Китаю. Він заявив, що Китай готовий стояти на варті світопорядку, заснованого на міжнародному праві разом із рф.

А під час перемовин із диктатором путіним Сі Цзіньпін заявив:

  • Переговори з путіним були дружніми і продуктивними;
  • Китайсько-російські зв’язки вийшли за рамки двосторонніх відносин, мають велике значення для світопорядку;
  • Китай і росія як постійні члени Радбезу ООН будуть і далі відстоювати основоположні норми міжнародних відносин;
  • Китай домовився з путіним нарощувати торгівлю електротехнічною продукцією і нафтопродуктами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: