31 березня набуває чинності Закон України «Про медіа»

ррр
фото: Українські новини

Закон має на меті посилити позиції української мови в ЗМІ.

Про це повідомляє комітет гуманітарної та інформполітики.

Незабаром Закон України «Про медіа» набуде юридичної сили. Відтак, українськомовною вважатиметься програма, якщо виступи ведучих програми та учасників виконані, перекладені із застосуванням синхронного або послідовного перекладу, дубльовані, озвучені українською мовою. Винятки стосуються лише мов корінних народів, коротких реплік і виступів в репортажах з місця подій, спонтанних реплік в живому ефірі, пісень, кліпів, коротких уривків об’єктів авторського права.

«Цей Закон потребують насамперед наші глядачі, слухачі, усі ті, хто отримує контент із медіа. Його також потребують медійники, бо він встановлює сучасні прозорі та зрозумілі правила, рівні для всіх», — акцентував голова Комітету Микита Потураєв.

Прогнозовано, що мінімальна частка української мови на національному телебаченні зросте з 75% до 90% – і не в липні 2024-го, як планувалося раніше, а вже з 1 січня 2024 року. Тимчасово до 17 липня 2024 року в живому ефірі українськомовної програми дозволятимуть використання інших мов у виступах, інтерв’ю, коментарях тощо учасників чи ведучих в обсязі, обумовленому творчим задумом програми.

Нагадаємо, 30 серпня 2022 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про медіа № 2693-д.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: