Повістки через месенджер: за яких умов це можливо в Україні

ннн
фото з вільного доступу

Призов онлайн - через Viber, Telegram чи WhatsApp - не здається чимось неймовірним, враховуючи інтенсивність діджиталізації України останніми роками.

Однак чи реально впровадити такі зміни насправді - розбиралися Дивись.Інфо.

фото з вільного доступу

Призов онлайн технічно неможливий

Запустити видачу повісток через месенджери найближчим часом технічно неможливо, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Він пояснив, що в Україні немає якісного реєстру військовозобов’язаних, а, крім того, номери телефонів не прив’язані до конкретних осіб. Тож забезпечити технічну можливість для видачі повісток через месенджери не вийде. Принаймні, цього року:

«Не думаю, що це серйозне політичне бачення. Це неможливо зробити, поки немає якісного реєстру військовозобов'язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив'язаний верифікований номер телефону. Я навіть не говорю зараз про Конституцію та постанови».

фото з вільного доступу

Роз'яснювати ситуацію посадовцю довелося внаслідок, як він висловився, некоректних заяв про призов через месенджери нардепа Веніславського.

Уряд розглядає можливість видачі повісток через месенджери

Представник президента у парламенті Федір Веніславський в етері телемарафону 29 березня розповів, що у комітеті з питань нацбезпеки розглядають удосконалення законодавчих підстав для «більш системного і менш конфліктного» вручення повісток за допомогою месенджерів. Водночас, він зазначив, що говорити про відповідний законопроєкт поки що рано.

«На рівні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки ми наразі розглядаємо питання удосконалення законодавчих підстав для вручення повісток, у тому числі можливість відправляти чоловікам, які підлягають мобілізації, повідомлення про необхідність з’явитись у центр комплектування за допомогою месенджерів, тобто відправляти повістки онлайн. Наразі розглядаємо можливість усунення бюрократичних проблем, пов’язаних з цим питанням», – сказав Веніславський.

Посадовець наголосив на одній з важливих проблем під час проведення мобілізації. Через війну, за його словами, є дуже багато внутрішньо переміщених чоловіків призовного віку, які не можуть бути мобілізовані через перебування не за місцем реєстрації.

фото: ТСН

Для призову через месенджери необхідні суттєві зміни в законодавстві, - експерт

Юрист Роман Мидзка вважає, що доопрацювання функціоналу «Дії» для держави не є проблемою. Тож процес впровадження призову онлайн гальмують не лише відсутність технічної можливості чи бюроктратичні проблеми в законодавстві. Насамперед, каже він, труднощі полягають в неузгоджених законодавчих актах:

«У нас законодавство станом на сьогодні не зобов'язує нікого завантажувати додаток "Дія" у свій смартфон. Або навіть якщо військовозобов'язаний користується популярними месенджерами, на кшталт телеграму або вайбера, то ці платформи жодним чином його не ідентифікують. Кожен же може вказати нік, який не є його справжнім прізвищем та ім'ям. Цей фактор абсолютно заперечує можливість впровадження смс-інформування військовозобов'язаних в Україні. В будь-якому випадку, найближчим часом».

ілюстративне фото: AXON

Крім того, додає експерт, в Україні діють неідентифіковані номери мобільного зв'язку. Тобто, уряд не використовує номер телефону як засіб відстеження своїх громадян, постійних мешканців та тимчасових резидентів для цілей роботи, оподаткування, державних пільг чи охорони здоров'я. Відповідно, номер телефону не вказаний в жодних документах українців:

«Тобто, якщо, чисто теоретично, зробити номер телефону ідентифікованим, починаючи з мобільного оператора, то можна вже подумати про затвердження законодавчих правил для функціонування смс-інформування».

ілюстративне фото: 808.media

Ще важливим є момент відповідальності за невиконання будь-яких зобов'язань. За словами Романа Мидзки, навіть якщо припустити впровадження вручення повісток через месенджери в Україні найближчим часом, військовозобов'язані не змушені реагувати на такі повідомлення:

«Приходить, припустимо, вам сповіщення з'явитися у військкомат у зазначену дату в зазначений час для уточнення інформації. Ви не зобов'язані туди прийти, тому що станом на сьогодні есемески у законодавстві немає. Вона там не передбачена як інструмент для повідомлення. Навіть якщо припустити, що якщо якимось дивом військкомат дізнається номер телефону користувача, то довести, що номер належить саме йому, фактично неможливо».

фото: УНІАН

Експерт підкреслює, що докорінно змінити законодавство в Україні найближчим часом неможливо й з причини суто ментальної. Щоб зобов'язати українців користуватися контрактним зв'язком, потрібен час та ресурс:

«Зрештою, я не думаю, що українці за своїм типом ментальності на це погодяться. Уявіть собі, що традиційно нас, людей, які найбільше люблять свободу, спробувати загнати у настільки вузькі рамки - змусити всіх користуватися контрактним зв'язком. Радше за все, в людей просто буде по кілька номерів, аби мати додаткове поле для вільного маневру».

ілюстративне фото

Призов на військову службу в Україні

18 жовтня 2022 року Верховна рада підтримала законопроєкт щодо призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Згідно з текстом проєкту закону №8109, під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Крім цього, призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку:

  • організації і проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов'язаних або виключення з військового обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

7 лютого Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів з 19 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: