Запорізька АЕС переходить на живлення від української енергосистеми

аоаоааоа

«Укренерго» відновило лінію електропередачі, яка живить Запорізьку атомну електростанцію. Раніше повідомлялося, що станція знеструмлена через російські обстріли.

Про це повідомляє «Укренерго».

Енергетики відновили лінію електропередачі, яка живить Запорізьку АЕС та відновили резервне живлення Запоріжжя, яке також опинилося частково без світла.

Представники компанії повідомляють, що зараз, незважаючи на ранкову атаку та пошкодження, енергосистема України продовжує працювати стабільно, а електроенергії, що виробляється, достатньо для покриття потреб усіх споживачів.

За інформацією пресслужби, внаслідок обстрілів з боку окупантів, у Дніпровському регіоні було пошкоджено високовольтні лінії 330-750 кВ, через що було відключено одну з найпотужніших станцій у регіоні, низку підстанцій "Укренерго", а також операторів систем розподілу (обленерго). Нічна атака РФ знеструмила більшість споживачів електроенергії у Запоріжжі.

Нагадаємо, в ніч на 22 травня було відключено останню високовольтну лінію електропередачі Дніпровська 750 кВ, яка заживлює Запорізьку АЕС, що знаходиться під окупацією. Станцію було введено в режим блекауту.

Коли окупанти захопили ЗАЕС

Окупанти захопили Запорізьку АЕС 4 березня 2022 року.

Серед ночі цього дня керівник пресслужби станції Андрій Туз повідомив, що росіяни обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі.

Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

У квітні міністр енергетики України Герман Галущенко говорив, що ситуація щодо технічної експлуатації ЗАЕС погіршується. Також повідомлялося, що вороги займаються мародерством. 

Ситуація на Запорізькій АЕС у травні: що відомо

10 транвня в «Енергоатомі» розповіли, що окупанти планують евакуювати тисячі працівників ЗАЕС. Зокрема, мовиться про тих робітників, що підписали договори з різними підприємствами «Росатому». Майже від самого початку окупації усім працівникам атомної електростанції заборонили виїзд з Енергодару. Крім того, сім'ї деяких працівників окупанти вивезли до Росії.

16 травня за словами «Енергоатому», працівникам ЗАЕС заборонили спілкуватися між собою під час роботи на станції. Причина такого нововведення проста – Росія так намагається приховати кількість техніки та замаскувати свої вогневі позиції.

Також цього дня в «Енергоатомі» наголосили, що на Запорізькій атомній електростанцій росія зосередила більш ніж 2 тисячі 500 озброєних солдатів. Їх там більше, ніж самого персоналу захопленої станції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: