Окупанти готують масштабні провокації на Запорізькій АЕС, – ГУР

ЗАЕС

У ГУР розповіли, що найближчі години росіяни готують масштабні провокації під час яких імітуватимуть аварію на Запорізькій атомній електростанції.

Про це повідомили в Головному управлінні розвідки України.

«Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну», – повідомили в розвідці.

За словами Головного управлінн розвідки, такими діями окупанти хочуть спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином армія рф сподіваються отримати паузу та використати її для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу.

Крім того, у відомстві зазначили, щоб максимально приховати свої дії окупанти зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ.

Ситуація на Запорізькій АЕС: що там відбувається у травні

10 травня в «Енергоатомі» розповіли, що окупанти планують евакуювати тисячі працівників ЗАЕС. Зокрема, мовиться про тих робітників, що підписали договори з різними підприємствами «Росатому». Майже від самого початку окупації усім працівникам атомної електростанції заборонили виїзд з Енергодару. Крім того, сім'ї деяких працівників окупанти вивезли до Росії.

16 травня за словами «Енергоатому», працівникам ЗАЕС заборонили спілкуватися між собою під час роботи на станції. Причина такого нововведення проста – Росія так намагається приховати кількість техніки та замаскувати свої вогневі позиції.

Також цього дня в «Енергоатомі» наголосили, що на Запорізькій атомній електростанцій росія зосередила більш ніж 2 тисячі 500 озброєних солдатів. Їх там більше, ніж самого персоналу захопленої станції.

22 травні в Енергоатомі повідомили, що Запорізька атомна електростанція  переходить в режим блекауту. Однак «Укренерго» відновило лінію електропередачі, яка живить станцію.

24 травня в Головному управлінні розвідки зазначили, що росіяни продовжують звозити військову техніку до енергоблоків атомної станції.

Нагадаємо, окупанти захопили Запорізьку АЕС 4 березня 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: