Окупанти перетворили Енергодар на Запоріжжі на військову базу, — Генштаб

Енергодар

У тимчасово окупованому Енергодарі, що у Запорізькій області, росіяни використовують різні об'єкти для ремонту та зберігання власної техніки.

Про це йдеться у зведенні Генерального штабу Збройних сил України станом на 06:00 четверга, першого червня.

Там розповіли, що завод «Нестандартного обладнання і трубопроводів» використовується загарбниками для ремонту військової техніки, а завод «Спеціальних конструкцій» і «Домобудівний комбінат» окупанти перетворили на склад військової техніки, зброї та боєприпасів.

«Попри численні заклики з боку МАГАТЕ і світових лідерів, окупанти продовжують перетворювати тимчасово захоплений Енергодар Запорізької області на військово-логістичну базу», — констатують у Генштабі.

Що відбувається в Енергодарі?

У тимчасово окупованому місті на початку травня росіяни заявили про евакуацію цивільних. Людей вивозять у напрямку Бердянська і Приморська, повідомляли тоді у Генштабі. Ще раніше, у квітня, з'явилась інформація про те, що загарбники готують дітей, які мешкають в Енергодарі, до депортації. За даними Енергоатома, неповнолітніх мають доправити автобусами до тимчасово захопленого Криму.

Коли окупанти захопили ЗАЕС

Окупанти захопили Запорізьку АЕС 4 березня 2022 року.

Серед ночі цього дня керівник пресслужби станції Андрій Туз повідомив, що росіяни обстріляли енергоблоки Запорізької АЕС у Енергодарі. Унаслідок цього виникла пожежа. Рятувальників спершу не допускали до ліквідації, погрожуючи обстрілом. Ворожий вогонь влучив у один із енергоблоків: у разі вибуху — ядерна небезпека загрожувала б усій Європі.

Президент Володимир Зеленський терміново звернувся до європейців із закликом звернути на проблему увагу, адже буде повторення трагедії на Чорнобилі 1986 року, однак у шість разів масштабніше.

12 березня керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін розповів, що на Запорізькій АЕС зібрали керівний персонал і повідомили, що тепер станція знаходиться у власності «Росатому». Зеленський заявив, що наразі російськими військовими окупована частина Запорізької АЕС, однак там присутні українські технічні спеціалісти.

У квітні міністр енергетики України Герман Галущенко говорив, що ситуація щодо технічної експлуатації ЗАЕС погіршується. Також повідомлялося, що вороги займаються мародерством. 

Ситуація на Запорізькій АЕС у травні: що відомо

10 транвня в «Енергоатомі» розповіли, що окупанти планують евакуювати тисячі працівників ЗАЕС. Зокрема, мовиться про тих робітників, що підписали договори з різними підприємствами «Росатому». Майже від самого початку окупації усім працівникам атомної електростанції заборонили виїзд з Енергодару. Крім того, сім'ї деяких працівників окупанти вивезли до Росії.

16 травня за словами «Енергоатому», працівникам ЗАЕС заборонили спілкуватися між собою під час роботи на станції. Причина такого нововведення проста – Росія так намагається приховати кількість техніки та замаскувати свої вогневі позиції.

Також цього дня в «Енергоатомі» наголосили, що на Запорізькій атомній електростанцій росія зосередила більш ніж 2 тисячі 500 озброєних солдатів. Їх там більше, ніж самого персоналу захопленої станції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: