Молодіжний простір у Львові, або Як популяризувати науку серед молоді

IMG_0411 (2)

Lviv Open Lab — це 3 лабораторії (хімічна, технічна і біотехнологічна, що використовуються резидентами), майстерня «Сверлик», лекторій та цифрова лабораторія з комп'ютерами. Ці приміщення слугують для проведення заходів, а ще там є коворкінг та кухня.

Методика навчання передбачає наукові експеременти та творчість

Простір популяризує науку та STEAM-освітній підхід. Тобто отримання теоретичних наукових знань відбувається у ході практичної діяльності. Така методика охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Міждисциплінарність є невід'ємного частиною такого методу навчання, тож усі лабораторії та майстерні поєднані між собою. Це дозволяє показати молодим людям, що наука — це не тільки шкільні підручники. Навчаючись, можна створювати й експериментувати.

«До прикладу, якщо творча столярна майстерня може запланувати якусь активність, де дітки щось вирізають, то потім вони можуть піти в технолабораторію, вивчити це з іншого боку, а пізніше якісь елементи вже дослідити в хімічній лабораторії», — розповідає керівниця простору Анастасія Мартинюк.

В місяць Lviv Open Lab відвідує в середньому три з половиною тисячі людей різного віку. Вони приходять сюди не тільки навчатися або працювати, але й спілкуватися. Бо ж тут є коворкінг та кухня, де можна випити чаю. Крім того, у просторі часто відбуваються культурні вечори.

«Молодь Сихова приходить сюди, влаштовує якісь концерти. Бо STEAM якраз передбачає ось цей момент арту, який ми активно включаємо в нашу основну діяльність», — додає вона.

У хімічній лабораторії кожен може побути дослідником

Напередодні Микола Лехновський працював хіміком на фармацеватиченому підприємстві. У лабораторії почав працювати цього року, якраз перед відкриттям у березні. Сам курс складається з різних програм. Найпопулярніша з них узгоджена з Управлінням освіти: кожен клас та кожен вчитель хімії може прийти сюди й безкоштовно провести всі лабораторні роботи в рамках шкільної освіти — з 7 по 11 клас.

«У навчальнім місці ми приймаємо кожного дня по 2-3 групи учнів, які займаються хімією. І наше завдання полягає в тому, щоб діти одягали рукавички, халати й проводили досліди. Бо, згідно з нашим опитуванням, 80% учнів українських шкіл бачать хімічні експерименти лише на відео або читають про них у підручниках», - каже він.

Простір не обмежується рамками стандартного освітнього процесу, тому тут проводять інші програми, як от довгострокові курси. До прикладу, програма з молекулярної кухні: приготування хімічних коктейлів, молекулярної ікри й морозива з рідкого азоту. А в серпні стартує програма під назвою «Косметична хімія». Будь-хто зможе прийти і виготовити власну косметику:

«Краще один раз самому зробити, ніж десять разів почути чи навіть побачити. Незабаром ми показуватимемо всім охочим, як створюється косметика, яку ми всі використовуємо ледь не кожного дня».

Крім того, у просторі працює лабораторія з визначення якості води та рівня нітратів у продуктах харчування. Частенько люди приносять сюди фрукти й за допомогою спеціальних пристроїв визначають, чи можна їх вживати.

У просторі розвивається технолабораторія

У закладі працює молода амбітна команда, в планах якої розвиток простору. Для цього його необхідно модернізовувати. Йдеться про наповнення окремих курсів обладнанням й започатковуванням нових проєктів. Наприклад у технолабораторії проводять курси з 3D-моделювання, VR-технологій, а ще її планують наповнити ще потужнішими 3D-принтерами. В перспективі це може дати можливість людям навіть запускати свої стартапи. Крім того, це розвиває уяву.

«3D-моделювання, як і 3D-друк, необхідні нам у всіх сферах життєдіяльності. Ми намагаємося викладати так, щоб усі розуміли: машина вміє зробити все, якщо правильно її запрограмувати. Діти можуть можуть або обрати якусь готову модель з нашої бібліотеки, або створити її самі. За 6-7 занять вони якраз можуть потрохи моделювати починати», - зазначає Дмитро Загоруйко.

Простір інноваційної освіти Lviv Open Lab розташований на Сихові позаду супермаркету "Арсен" у житловому комплексі «Екодім». Працює він в усі дні окрім понеділка, з вівторка по п'ятницю з 10:00 до 20:00, у суботу з 10:00 по 18:00, у неділю з 12:00 по 18:00. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: