Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити зернову угоду без Росії

оо

Президент України Володимир Зеленський надіслав листи турецькому лідеру Реджепу Тайїпу Ердогану та генеральному секретарю Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі, тобто без Росії.

Про це він розповів у відеозверненні вчора, 17 липня.

«Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден. Це потрібно для всіх у світі. І кожен, хто підтримає, стане рятівником життя на величезному просторі від Марокко до Китаю, від Індонезії до Лівану», – сказав президент.

За його словами, у межах ініціативи було експортовано майже 33 млн тонн агропродукції до 45 держав світу. На країни Африки та Азії припало 60% експорту.

«Якщо купка людей десь там у Кремлі вважає, що вони нібито мають право вирішувати, чи буде їжа на столах у різних державах: Єгипті або в Судані, у Ємені або в Бангладеш, у Китаї, в Індії, у Туреччині, в Індонезії, то світ має змогу показати, що шантаж не дозволений нікому», – додав Зеленський.

Нагадаємо, представник офісу Організації Об’єднаних Націй у Стамбулі підтвердив, що ООН отримала письмове повідомлення від Москви про вихід із зернової угоди.

Про «зернову угоду»

22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір.

У такому разі, підкреслимо, що Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

Першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

18 травня спливає термін дії «зернової угоди», яка дозволяє експортувати українське зерно морем з частини чорноморських портів України. Росія не хоче її продовжувати, вимагаючи від ООН преференцій щодо скасування санкцій на постачання власних добрив.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: