У Львові прооперували вчительку із Луганщини, чиє обличчя «пошматував» російський снаряд

операція
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Львівські хірурги успішно провели реконструктивну операцію на обличчі 59-річної пацієнтки Олени Свєтлової із Лисичанська. Мешканка Луганщини потрапила під російський обстріл, а уламок ворожого снаряду влучив жінці просто у око.

Про це розповіли на сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Там кажуть, що Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ, який діє на базі ТМО, впроваджує новий напрямок реконструктивної хірургії – «Незламна краса». Його мета - стирати російський слід з облич українців.

Обличчям проєкту Олена. Після поранення вона не могла дивитися на себе в дзеркало.

Жінка є вчителькою хімії, біології та основ здоров’я. Все життя навчала дітей у рідному Лисичанську. 20 червня 2022 року Олена йшла в парк нарвати липи і потрапила під обстріл. Уламок російського снаряду влучив жінці просто в око. Першу допомогу їй надавали українські військові медики. Потому було Дніпро і майже три тижні в комі. А згодом Олену відправили до Львова.

«Коли Олена довідалася, наскільки сильно російський снаряд понівечив її лице, то спершу навіть жити не хотіла. Не могла бачити себе такою - з діркою посеред обличчя. Ока та верхньої частини носа більше не було», — йдеться в повідомленні.

Боротьбу за красу Олени лікарі відділення щелепно-лицевої хірургії розпочали з відновлення м’яких тканин. Вони зробили Олені складну реконструктивну операцію. Аби закрити дірку, на її місце хірурги приживили клапоть із чола. І лише після цієї операції - вперше з моменту травми - жінка таки наважилася на себе глянути.

Нині Олена живе у Львові - у модульному містечку для переселенців. Звідси дистанційно проводить уроки своїм лисичанським учням, яких нині розкидало по всьому світу. Під час відеоуроків камера вчительки вимкнена. Вона не хоче, аби діти бачили її такою. Увімкнути камеру Олена збирається після другої реконструктивної операції. У ході другого етапу реконструкції обличчя хірурги мають відновити кістковий дефект. Ідеться про кістки спинки носа та підочної ділянки. Буде це штучний протез чи хрящ з власного ребра Олени - хірурги ще дискутують та радяться із закордонними колегами. Хочуть обрати найліпший варіант.

Нагадуємо, львівські хірурги врятували ногу воїна, яку «роздробили» три російські кулі.

Про Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Напрямок протезування центр НЕЗЛАМНІ запустив торік, відкривши мобільну майстерню. Разом з майстернею центр НЕЗЛАМНІ отримав 200 протезів. Так, нещодавно протез руки отримала перша дитина. Це 13-річний Дмитро, син воїна ЗСУ. Він втратив руку, коли допомагав мамі по господарству. У підлітка міоелектричний протез. Керувати ним він зможе за допомогою міодатчиків, які кріпляться до м’язів руки. Його виготовила німецька компанія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: