Понад 70% всіх відділень банків працюватимуть в умовах блекауту, — банкір

image-1

Напередодні осінньо-зимового періоду комерційні банки активізували роботу із забезпечення безперебійної роботи власних відділень на випадок нових пошкоджень енергосистеми України росіянами.

Про це ІА Дивись.info повідомив заступник голови Ради директорів Конфедерації будівельників України, голова правління ГЛОБУС БАНКУ Сергій Мамедов.

Банкір вважає, що понад 70% всіх відділень зможуть працювати у звичному режимі в умовах блекауту, тривалістю до 2 тижнів.

За його даними, станом на кінець січня 2023 року понад 40% відділень приєдналися до спільної мережі Power Banking (за даними НБУ, на початку року мережа об’єднувала 1827 банківських філій в близько 300 населених пунктах з усіх регіонів країни). І протягом вересня-жовтня ця мережа може охопити вже понад ⅔ всіх банківських філій.

Він нагадав, що об'єднана мережа Power Banking передбачає, що відділення банку оснащене альтернативними джерелами живлення, резервними каналами зв’язку (інтернет, телефонія тощо). Крім того, спільна мережа гарантує клієнтам отримання послуг “першої необхідності”:

  • зняття готівки,
  • здійснення платежів та переказ коштів,
  • обміну валют,
  • отримання консультаційних послуг від менеджерів банків,
  • відкриття карткових рахунків.
Інфографіка, надана Дивись.info

Також Power Banking гарантує певні безпекові заходи для клієнтів (захист персональних даних, охорону відділення тощо).

«Ще на початку літа у більшості комерційних банків тривав процес універсалізації персональних банківських застосунків, удосконалення дистанційних каналів продажу “складних” банківських продуктів, таких, як відкриття рахунків, розміщення депозитів, подання заявок на іпотечні кредити за програмою “єОселя”, не кажучи вже про здійснення конвертації валют, певного виду грошових переказів та платежів тощо», — сказав експерт.

На його погляд, головним завданням комбанків у найближчі 2-3 місяці є забезпечення повного спектра надаваних громадянам послуг з максимальним спрощенням необхідних «звичних» процедур, а також створення комфортних умов перебування клієнтів у відділеннях. Війна та ракетний терор, як зазначив банкір, дали поштовх до розвитку «автономних» банківських мереж, багатошарових систем кіберзахисту та універсальних клієнтських систем.

Так, у найближчі тижні більшість комерційних банків протестують власні системи на випадок тривалого блекауту, щоб створити максимально ефективні «протоколи роботи» та мати час для їхнього вдосконалення.

Банкір висловив кілька порад для клієнтів на випадок тривалого блекауту. Серед них він виокремив наступні:

  • поцікавитися, яке з найближчих від вас банківських відділень під’єднане до мережі Power Banking;
  • дізнатися про умови роботи відділення на випадок тривалих перебоїв з електропостачанням;
    поцікавитися про можливості здійснення необхідних банківських операцій;
  • за змогою, встановити на смартфон банківський застосунок, чи скористатися телефоном «гарячої лінії» на випадок екстраординарних ситуацій;
    пам’ятати, що банківська система надійно захищена, а фахівці банків працюватимуть в режимі надзвичайної ситуації.
Інфографіка, надана ІА Дивись.info

«Об’єктивні обставини війни змусили банківську систему не лише створювати потужну “оборону” від ворога, починаючи від альтернативних джерел живлення, і до посиленого кіберзахисту, а ще й втілювати передові технології, мета яких полягає у максимально швидкому, безпечному наданні необхідних послуг. На мій погляд, восени банківська система України буде повністю готовою до можливих нових випробувань», — наголосив Сергій Мамедов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: