Бізнес, житло, освіта: які програми для підтримки ветеранів є в Україні

ждж
фото: з відкритих джерел

В Україні є програми з підтримки ветеранів. Йдеться про фінансову допомогу, можливість отримати освіту та житло.

На благодійному форумі «Незалежні» із темою «Бізнес, житло, освіта. Можливості для ветеранів» виступила перша віцепремʼєр-міністерка, міністерка економічного розвитку України Юлія Свириденко.

Згідно з дослідженням, ветерани хвилюються стосовно того, чи піклуватиметься про них держава після повернення з фронту. Йдеться про допомогу адаптуватися та соціалізуватися. Задля цього, зазначає посадовиця, військовослужбовці потребують:

  1. Фінансової підтримки для бізнесу
  2. Можливості отримати освіту - йдеться про нові навики й кваліфікації, оскільки після війни ветерани часто не можуть повернутися на попереднє місце роботи.
  3. Житла.

За словами Юлії Свириденко, насправді держава має програми, які можуть закрити ці потреби.

Програма для підтримки ветеранського бізнесу

Наразі в Україні існує тільки одна така — під назвою «Власна справа». Нею вже охоплено 400 ветеранських бізнесів. Ініціативу фінансує турецький фонд ветеранів. Подати заявку можна через портал «Дія».

«В цьому році ми зрозуміли, що нам потрібна можливість розвитку для ветеранського бізнесу: для ветеранського подружжя, ветеранок та ветеранів. Тобто якщо хтось із подружжя відправився на фронт, то хтось інший із подружжя може отримати грант на розвиток бізнесу», - розповідає Юлія Свириденко.

Умови отримання гранту на ветеранський бізнес стандартні: бізнес-план та створення інклюзивних робочих місць. Ці кошти державі повертати не потрібно буде. Разом з економічною підтримкою така програма, каже міністерка, включає й підтримку з боку бізнес-шкіл: є різні безкоштовні курси, на яких ветерани можуть дізнатися більше про ведення власної справи.

«Для чого ця ініціатива? В першу чергу, це допоможе ветеранам під час реінтеграції. Бо їм потрібен якийсь стимул встати і піти. Це якраз може бути робота або власна справа», - пояснює жінка.

Читайте також: «Говорити про реінтеграцію — на часі», - військовослужбовець, ветеран Денис Квебек.

Ветерани можуть отримати освіту

В Україні також є програми підтримки вищої освіти, де держава компенсує можливість навчатися за рахунок державного бюджету. Йдеться як про повну оплату навчання, так і про соціальну стипендію. Державна служба зайнятості створила центри професійно-технічної освіти і безкоштовно начає учасників бойових дій для здобуття різних професій: оператори БПЛА, кухарі, продавці, швачки тощо.

Військовослужбовці можуть отримати житло

Ще одним важливим компонентом під час реінтеграції ветерана є доступне житло. В Україні функціонує масштабна іпотека. Її можуть отримати вчителі, медики та військовослужбовці. Знову ж таки, завдаки порталу «Дія».

«Синхронізовані реєстри дозволяють дуже швидко оформити житло. 2500 іпотек ми вже видали. План на цей рік — іще щонайменше 10 тисяч».

Юлія Свириденко закликала місцеві бюджети розглянути можливість співфінансування цієї програми. Йдеться або про оплату першочергового внеску, який складає 20% відповідно до умов іпотечного договору або про компенсації частини відсотків.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Центр протезування та реабілітації Superhumans: як ветерани повертаються до нормального життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: