«Говорити про реінтеграцію — на часі», - військовослужбовець, ветеран Денис Квебек

777
фото: Дивись.info

Для України сьогодні вкрай важливим є питання реінтеграції ветеранів. Тому слід розробити спеціальні програми, покликані реабілітувати учасників бойових дій. Йдеться як про фізіологічну, так і про психологічну реабілітацію, а також соціальне включення в життя своїх громад.

Із темою «Чому говорити про реінтеграцію на часі» на благодійному форумі «Незалежні» виступив військовослужбовець, ветеран Денис Квебек.

фото: Дивись.info

Військовослужбовці можуть відчувати дискомфорт у суспільстві

«Чи готові ви віддати частину свого здоров'я заради невідомої вам людини, яка навіть не скаже "дякую" за це?» - з цього питання розпочалася його промова.

Денис зазначив, що насправді українці навіть не уявляють, яка велика кількість військових наразі пребуває на фронті. Це люди, які з початку повномасштабної війни прийняли вольове рішення захищати країну. Знаходячись там, вони переживають стрес та страх смерті. Вони дають нам час.

«На війні, знаєте, усе просто: є життя,є смерть, є ворог, є свої. І коли ветеран з різних причин на кілька днів повертається додому, тобто у безпечне місце, то він може відчувати сильний дискомфорт».

Спостерігаючи за цивільним життям та спокоєм, він може відчувати також байдужість людей та бар'єр до розуміння. У такому разі у нього може виникнути питання, за що він воює: кожного дня іде в штурм, втрачає друзів та живе в окопах.

«І, знаєте, я вам скажу, що ми розуміємо, за що. Ми йдемо за країну і за людей, і за своїх побратимів, з якими разом ідемо на штурм. Можливо, на останній штурм».

Фото: depositphotos.com

Читайте також: Як спілкуватися з людьми, які втратили своїх близьких.

Потрібно їх реінтегрувати у супільство

На початок повномасштабного вторгнення Росії, 24 лютого 2022 року, в Україні налічувались близько пів мільйона ветеранів. За підрахунками Міністерства ветеранів після завершення російсько-української війни кількість ветеранів може становити близько 4 мільйонів осіб. Однак на сьогодні ніхто не може сказати достеменно, скільки воїнів потребуватимуть реабілітації, допомоги.

«Ми втрачали солдат, друзів, нам відривало руки, ноги ще з 2014 року. Але тоді уваги до військових ставало все менше, і вони залишалися наодинці зі своїми проблемами. Але зараз масштаб набагато більший — в сотню разів».

Тож питання реінтеграції ветеранів у суспільство на часі. Україні необхідна якісна система, щоб повертати їх до нормального життя.  Важливо не лише створити центри, куди б могли прийти ветерани по допомогу, але й навчити українців правильного ставлення до воїнів, особливо тих, які мають ампутовані руки чи ноги. Не повинен виникати бар’єр між цивільним населенням і ветеранами.

«Ці чоловіки раніше мали свої мрії, мали свій бізнес, ходили у свої улюблені кав'ярні. А зараз готують кожного дня свої танки, БМП, свою броню, моляться і йдуть убій».

Фото: depositphotos.com

Читайте також: Що таке ПТСР і чи можливо цьому зарадити.

Перехід від військового до цивільного життя — цілий етап

Перехід ветерана від військової служби до цивільного життя можна поділити на декілька основних складових:

Підготовка до виходу на пенсію 

Цей процес може включати курси та тренінги для засвоєння нових навичок, які будуть корисні в цивільному житті, а також психологічну підтримку для адаптації до майбутніх змін.

Реінтеграція в суспільство 

Здебільшого це включає пошук роботи або підготовку до виходу на неї, встановлення соціальних зв’язків, а також підтримка з житлом та у сфері фінансів.

Медична допомога 

Багато ветеранів можуть потребувати продовження медичної допомоги або реабілітації після військової служби.

Психологічна підтримка

Адаптація до цивільного життя може бути стресовою, і психологічна підтримка може допомогти ветеранам краще впоратися з цим переходом.

Освіта

Ветерани можуть отримати підтримку для продовження навчання або отримання нової спеціальності.

Законодавча підтримка

Ветерани мають ряд прав і пільг, про які вони повинні знати, і це допоможе їм впевнено перейти до цивільного життя.

фото: з відкритих джерел

Кожна з цих складових важлива для успішного переходу від військової служби до цивільного життя.

Довідка

Глобальна медіа-компанія Forbes провела у Львові благодійний форум «Незалежні». Метою заходу було об’єднати зусилля бізнесу та влади, щоб знайти ефективні рішення для успішної реінтеграції ветеранів у мирне суспільство.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: