«Я маю бути в курсі всього: як пацієнт спав, чи є в нього апетит, як він себе почуває», - фізичний терапевт

8

Фізична терапія – це один з методів лікування і реабілітації за допомогою спеціальних вправ і природних факторів. Лікування базується на одній з основних функцій тіла – русі.

Оскільки сьогодні, 8 вересня, Всесвітній день фізичної терапії, Дивись.info поспілкувалася з фахівцем із реабілітаційного центру Віталієм Марченком.

- Чому Ви вирішили стати фізичним терапевтом і як давно у професії?

В один прекрасний момент я зрозумів, що у цій діяльності я готовий розвиватися та присвятити їй своє життя. У професії я вже два роки.

- Як долучилися до команди Superhumans?

Я дізнався про цей проект, подав резюме та приїхав на співбесіду. До слова, їх було аж три. Після того я переїхав до Винників з Києва. Тут живу і тут працюю.

- Що таке фізична терапія?

Якщо говорити про фізичну терапію, то це відновлення функцій пацієнта та адаптація його до соціальних умов, а також відновлення повної працездатності, щоб пацієнт міг самозабезпечуватися.

- Які є методи реабілітації?

Перш за все, є різні засоби фізичної терапії, такі як терапевтичні вправи, масаж, гідротерапія, механотерапія, працетерапія та фізіотерапія. До речі, не слід плутати поняття «фізична терапія» та «фізіотерапія». Коли ми говоримо про фізіотерапію, то йдеться про складову фізичної реабілітації за допомогою фізіологічних чинників — води, повітря, магніту, ультразвуку тощо.

А вже кожен із цих засобів можна виконувати різними методами. До прикладу, терапевтичні вправи можна виконувати з вагою власного тіла, з додатковим навантаженням, на тренажерах, на підвісній системі. Тобто це є метод виконання.

Для використання тих чи інших методів чи засобів фізичні терапевти користустуються спеціально затвердженими протоколами, які відпровідають захворюванню та стану пацієнта.

- Наскільки важливим у процесі реабілітації є комплексний підхід?

Комплексний підхід є дуже важливим. Знову ж таки, для кожного пацієнта він є індивідуальним. У реабілітації пацієнта беруть участь лікар фізичної та реабілітаційної медицини, психолог та психотерапевт, ерготерапевт, фізичний терапевт, терапевт мови та мовлення, дієтолог і в нашому центрі ще є інструктор басейну.

-До речі, яку роль у процесі реабілітації відіграє басейн?

Плавання дозволяє працювати з різними аспектами фізичними — силою, витривалістю, координацією. І це все може включатися в одному тренуванні. Також вода чинить розслабляючий ефект. А за допомогою контролю над диханням це ще й покращує психологічний стан. Тобто басейн — доволі комплексна робота.

- Як Вам працювати з ветеранами?

Звичайно, я пишаюся бути тут. Для мене відновлювати наших Героїв — дуже велика честь.

-Скільки маєте зараз пацієнтів?

Цифра постійно коливається. Десь середнє значення — десять пацієнтів на день.

- Наскільки важливо у Вашій професії мати ментальний зв'язок із пацієнтами?

Це, безсумнівно, дуже важливо, бо я маю бути в курсі всього: як пацієнт спав, чи є в нього апетит, як він себе почуває. А без цього тісного зв'язку я не отримаю відкритість.

- Чи має бути фізичний терапевт трішки психологом?

Звичайно, але тут варто тримати межі. Це важливо, тому що кожен ветеран пережив свій досвід і, у більшості випадках, хоче цим ділитися, хоче про це говорити. Проте інколи треба вміти відмежуватися і сказати «тобі варто на цю тему поговорити з нашим психологом».

- Яке обладнання чи пристосування потрібні для фізичної реабілітації пацієнтів, які втратили кінцівки?

Перш за все, таким пацієнтам необхідні тренувальні бруси. Тому що відновлення пацієнта потребує певної етапності. І як тільки пацієнт починає ходити, то у нього ще доволі складно з координацією рухів, силою м'язів, витривалістю та гнучкістю. Тренувальні бруси допомагають пацієнта вертикалізувати стабільно. Він стає на ці бруси і починає свій тренувальний шлях ходьби саме з них.

Необхідні також асистивні технології. До них відносяться різні крісла колісні, милиці, тростини. Ці елементи допомагають у прогресуванні реабілітації. Коли, припустимо, пацієнт добре навчився ходити на милицях, то ми можемо дати йому тростину.

Важливими є і тренажери. Наприклад, для кінезіотерапії (напрямок у медицині, який допомагає відновлюватися організму за допомогою фізичних вправ — ред.) є такі тренажери як кросовери, які дозволяють безпечно виконувати вправи з ізолюванням певних м'язів. Йдеться разом з тим і про гантелі, бігові доріжки або велотренажери.

- Що є успішним завершенням реабілітації?

Ми ставимо для кожного пацієнта індивідуальні цілі й обговорюємо їх між фахівцями мультидисципланарної команди. І коли ми цих цілей досягаємо, то можемо вважати цикл реабілітації завершеним. Після того можемо давати йому якісь завдання для майбутнього розвитку і відпускати від нас.

- Чи бувають після фізичної терапії рецидиви?

Якщо говорити в загальному, то так. Але якщо йдеться про реабілітацію пацієнтів після ампутації, то ні, оскільки здебільшого це тривалий поступовий шлях: пацієнт проходить один етап, а тоді другий і третій. Фактично спочатку відбувається стабілізація з важкого стану , потім процес підготовки до протезування, процес формування кукси (природна реакція тіла на хірургічне втручаннянабряк), загоєння, робота з рубцями. А вже коли кукси пацієнта готові, рубці зажили, немає обмежень рухливості чи інших обмежень функцій організму, він починає ставати на протези.

Тож без завершення одного етапу, інший — не почнеться.

Читайте також: Центр протезування та реабілітації Superhumans: як ветерани повертаються до нормального життя.


Матеріал створений у колаборації із центром реабілітації Superhumans

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: