У Львові презентували посібник «Гостинність без бар'єрів»

люди з інвалідністю
Людина на кріслі колісному. Фото ілюстративне: з відкритих джерел

У Львові відбулася презентація довідника «Гостинність без бар'єрів», в якому подано поради, як створити безбар’єрного середовища у закладах гостинності.

Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Там розповіли, що посібник «Гостинність без бар'єрів» складається з 180 сторінок інформації про доступність разом з практичними порадами та прикладами.

Над довідником працювали експерти з питань інклюзивності і безбар’єрності Володимир Висоцький та Ніна Мацюк за сприяння Львівського туристичного офісу та Державного агентства розвитку туризму України.

Такий посібник вони вирішили створити після того, як провели різні тренінги для представників ресторанів та готелів Львова з кінця липня 2023 року. Адже після навчань у представників закладів HoReCa все ще залишались запитання, фахівці вирішили всі свої знання сформувати у відповідний довідник, який буде у відкритому доступі, щоб навіть ті, хто не зміг послухати їх поради вживу, змогли почерпнути корисну інформацію.

Сертифікований фахівець з доступності збудованого середовища, один з авторів довідник Володимир Висоцький розповів, що після першого ж візиту було помітно, що багато питань готельєрів і рестораторів, пов’язаних із безбар’єрністю, залишаються без відповіді. За його словами, бракувало єдиного джерела знань, єдиного посібника, до якого б завжди могли звертатись представники закладів HoReCa і знайти там рішення. Тому розробили відповідний довідник, який базується на досвіді роботи в сфері безбар’єрності.

Читайте також Пристосувати старі будівлі для людей з інвалідністю, не витративши шалені гроші

«Ідея виникнення цього довідника з’явилась тоді, коли Львівський офіс туризму запросив нас попрацювати з готельєрами і рестораторами, адже саме ці люди часто є першою лінією контакту з гостями міста. Якщо ми говоримо загалом про безбар’єрне суспільство, суспільство, в якому кожній людині комфортно, то важливо пам’ятати, що не тільки фізична доступність є важливою. Саме коректна комунікація часто є ключовим фактором. Тому нам було дуже важливо всі наші напрацювання і досвід сформувати у єдиний посібник. Попереду ще багато роботи, тож сподіваємось, що цей довідник буде помічним на цьому шляху. Віримо, що досвід Львова стане корисним для інших міст України», – зазначила експертка з питань інклюзивності та безбар'єрності, консультантка з впровадження практик безбар'єрності та інклюзивності Ніна Мацюк.

Зазначимо, що довідник ж безкоштовним та його може переглянути кожен за посиланням тут.

Довідка

У ЛМР зазначили, що довідник «Гостинність без бар’єрів» сформований на основі чинних державних будівельних норм з інклюзивності та кращих світових практик доступності у туристичній галузі. Він містить приклади інклюзивних рішень для закладів розміщення та харчування, схеми організації простору, розміщення меблів і обладнання, основи коректної комунікації.

Раніше за ініціативи Львівського туристичного офісу, за 2 місяці експерти з питань інклюзивності і безбар’єрності Володимир Висоцький та Ніна Мацюк провели тренінги для 43 ресторанів та 24 готелів Львова. Саме ці тренінги стали поштовхом до створення довідника.

Читайте також Тест на (НЕ) доступність: чи легко знайти укриття у Львові людині на кріслі колісному

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: