Кераміка, абстрактна скульптура та вертеп: у Львові триває виставка Ольги Безпалків «Ретроспектива»

виставка скульптур
Виставка Ольги Безпалків "Ретроспектива" у Львові. Фото: ІА Дивись.info

У Львові в артцентрі «Я Галерея» триває виставка «Ретроспектива» художниці-керамістки Ольги Безпалків. Тут представлені керамічні роботи мисткині, які вона створила з 1970-х років й до сьогодні. Зокрема, в одній із зал можна поглянути на авторські різдвяні вертепи.

Детальніше про виставку ІА Дивись.info дізналася в куратора Павла Гудімова та художниці-керамістки Ольги Безпалків, які провели авторську екскурсію галереєю.

У «Я Галереї» є чотири зали, в яких розміщені твори Ольги Безпалків різних періодів її творчості. Крім того, поряд з роботами мисткині представлені й твори її чоловіка – Романа Безпалківа, скульптура Романа Петрука та графіка Богдана Сороки.

«Саме період зимових свят я свідомо вибрав для виставки Безпалків, адже її кераміка – це завжди радість. Простір "Я Галереї" наповнений творами, які оточують відвідувача і провокують до взаємодії. Кожен предмет чи скульптурна композиція, попри реалістичну чи абстрактну форму, зупиняє і захоплює», підкреслює куратор виставки.

Виставка "Ретроспектива". Фото: ІА Дивись.info
Виставка "Ретроспектива". Фото: ІА Дивись.info
Виставка "Ретроспектива". Фото: ІА Дивись.info

У першій залі бачимо декоративні роботи, які вона виготовила на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Тут можна подивитися на колекцію, яка складається з плесканця, штофів, глеків, дзбан, кухля тощо. На них мисткиня зобразила сюжети з львівських ремісничих професій, а також козацькі мотиви.

«Перший зал встановлює певний місточок між роботою Ольги Безпалків на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. Тут у нас дуже багато предметів, які були підготовлені, або як зразки для тиражу, або були тиражними. Тому що далеко не всі оригінали збереглися в колекції авторки. Можна побачити як на роботах зроблено контури та розписи», – розповідає Павло Гудімов.

«Тут є козацькі мотиви. Ось тут можна побачити навіть роботи, які виникли з пісень. Наприклад, як глек «Дівчина з козаком». Був такий історик з Тернополя, то він любив дуже таку пісню «Ой, дівчино, чия ти, чия ти, чи підеш ти гуляти?». Тут сам зміст пісні мені підказував, що можна зробити якусь таку ліричну річ», – ділиться мисткиня.

Глек. Дівчина з козаком. Фото: ІА Дивись.info

Крім того, в цій залі є одна з найновіших робіт художниці-керамістки «Обеліск». Ця скульптура передає ті емоції, які мисткиня, як і всі українці, відчувала кожен ранок з початком повномасштабної російсько-української війни.

«Коли я три місяці простояла та в якійсь кухні та волонтерила, то відчувала, що винна хлопцям (українським військовим – приміт. ред), за те, що живу. Оці емоції кожен ранок. Такий дух незламності вже багато сотні років живе в українцях. Тому є захоплення боротьбою нашого народу. Їхнім прагненням до свободи. Від часів козацтва й до теперішніх. Оце відчуття гордості, що я належу до цього народу надихає. Тому так це я виразила в пластиці та в нашаруванні часів», – каже мисткиня.

Ольга Безпалків біля скульптури "Обеліск". Фото: ІА Дивись.info
"Обеліск". Фото: ІА Дивись.info

У другій залі твори, які відображають пошуки оригінальної авторської скульптури Ольги Безпалків. У цьому залі домінують теми соціуму чи пейзажу, які втілені у різноманітних техніках.

«Ця кімната показує авторські пошуки, які мають зовсім різні впливи. Ось, наприклад, робота, яка називається «Танці», що нагадує макітру, але вона перевернута. Це звісно метафора танців. Ці танці відбуваються навколо тої форми. Або робота «Розпач». Вона була показана на головному проєкті цьогорічного львівського тижня скульптури», – зазначає куратор виставки.

«От скульптура «К-руки». Тут є експеримент в тому, що є руки, де один на одного показує. Але на тих стилізованих образах рук є навіть залишки трави. Тут моя думка була така: що завжди як колись, так і тепер не зникає оце засудження. Один другого засуджує і це безконечно…»,– розповідає Ольга Безпалків.

Скульптура "К-руки", 1996 р. Фото: ІА Дивись.info
Робота "Дорога" Ольги Безпалків. Фото: ІА Дивись.info

«Дорога», якщо подивитися добре, до неї, то можна зрозуміти цей сенс. Чим асоціативна кераміка мене цікавить, то можна кожному глядачу придумати чи відчути свою версію сенсу. В мене була версія така – що в юності всі спішать бути першими, існують змагання. А вже до старості – ніхто нікуди не спішить. Тоді вже люди більше хочуть насолоджуватися повітрям, краєвидами, стосунками...», – каже мисткиня.

У третій залі розмістили абстрактні об’єкти. Вони відображають пошук геометричних структур, веж та клітиноподібних просторових композицій.

«Третя зала. Вона вже будує іншу тему – тему структур та пошуку нових авангардних форм, які близькі між конструкцією та експериментом. Ольга будує різні сцени. Наприклад, «Думка», «Нутро», «Драбина», «Фортуна», «Нерівні можливості», «Той, що всередині сидить»», – розповідає Павло Гудімов.

Скульптура "Думка", 2012 р. Фото: ІА Дивись.info

У четвертій залі розташовані роботи, присвячені святковій темі різдвяного вертепу. Вони були виконані Ольгою Безпалків протягом різних років і за різними техніками. Та, за словами куратора, ведуть просторовий діалог.

«В останньому залі ми можемо побачити тематичні скульптури на тему вертепу. Кожна частина вертепу показана в такій легкій модерністській формі. Тут є «Різдвяна зірка», зроблена на Львівській кераміко-скульптурній фабриці як творча робота. А гостьовою роботою є картина з колекції родини Безпалків Богдана Сороки – «Вертеп»» – розповідає Павло Гудімов.

"Різдвяна зірка, 1973 р. Фото: ІА Дивись.info
Композиція Вертеп, 2023-21 р. Фото: ІА Дивись.info

«Оці всі фігури своєю пластикою говорять про характер людський. Якщо це мати, то вона принесла в жертву свого сина та зображує жертовність, вічність. Асоціюється в такій формі – піраміди. Ірод, який їде своїм колесом, наче все перемелює. Його пластичне зображення є символом влади, що все перемелює. Також є зображення козла, жида, смерті, ангела, як в традиційному вертепі», – каже Ольга Безпалків.

Вона додає, що на цих скульптурах зобразила українські традиційні узори, які створила на основі автентичних візерунків з вишиванок та килимів.

Підкреслимо, що виставка буде доступною для відвідувачів у «Я Галереї», що розташована на вул. Шота Руставелі, 8 (2 поверх) у Львові, до 11 лютого 2024 року. Вхід – за вартістю вхідного квитка.

Довідка

Ольга Безпалків – українська художниця-керамістка та членкиня Національної спілки художників України. Народилася 1946 року в Полтаві в сім’ї музикантів. Матір – Вікторія Горюн, а батько – Володимир Дзиндра.

Світлина Ольги Безпалків з виставки "Ретроспектива". Фото: ІА Дивись.info

Змалку мисткиня жила з бабусею в Полтаві, а у 1953 році переїхала до Львова, де пішла в школу. Тут її батько отримав квартиру на Кривій Липі.

Спочатку вона відвідувала мистецький гурток. Тоді навчалася в художній школі, де її викладачами були Роман Турин, Дмитро Кравич та Ярослав Захарчишин.

Після школи вона вступила до Львівського училища прикладного мистецтва на відділ кераміки. Дипломною роботою Ольги Безпалків було керамічне панно в екстер’єрі дитячого садка на вулиці Пасічній у Львові. Згодом навчалася у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва, де була єдиною жінкою на кераміці.

Протягом  1972—1996 роках працювала художником-керамістом на львівській експериментальній скульптурно-керамічній фабриці.

Роботи Ольги Безпалків експонувалися на виставка не тільки в Україні, але й за кордоном – Угорщині, Німеччині, Італії, Польщі, Фінляндії.

Читайте також Сюди потрапляють радянські пам'ятки після знесення: про музей «Територія Терору»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: