На які квартири буде попит у 2024 році

ав
фото: з відкритих джерел

Ринок нерухомості може постійно змінюватися. Також не стоять на місці й вимоги українців щодо житла. Вже зараз можна спрогнозувати, які квартири точно будуть купувати люди у 2024 році та яких змін загалом варто чекати на ринку.

Про це на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові говорив співзасновник та СЕО компанії Num8erz Андрій Шевчук.

фото: Андрій Шевчук, Дивись.info

На які квартири буде попит в Україні наступного року

Первинний ринок

За словами експерта, для покупця зараз визначальними є два фактори – формат та концепція комплексу, а також його ліквідність. Тобто, те, що ми називаємо якісні характеристики комплекту й квартири. Тут запити у кожного покупця свої, але є й ті, які збігаються у більшості:

  • транспортна доступність;
  • зручність розвʼязки;
  • варіативність шляхів;
  • близькість школи, садочків, спортивних клубів тощо.

Саме тому це наповнення на території має відповідати запитам людини.

Наступний показник ліквідності об'єкта – квартирографія та варіативність до різноманіття зонувальних рішень. Тобто, не має бути однакових квартир за стояком, не має бути підʼїзду однокімнатних квартир або пʼять поверхів однокімнатних квартир. Має бути правильна пропорція між одно-, дво- та багатокімнатними квартирами.

Також має бути різноманіття цих планувальних рішень з точки зору того, що конкретній людині потрібно для життя. Тобто, комусь потрібно стандартне планування, хтось фанат євро-планування, де велика кухня та вітальня, відособлена спальня тощо.

«До речі, саме євро-планування одно- та двокімнатних квартир на ринку найпопулярніше і ця тенденція вже зберігається понад два роки», – говорить Андрій.

Також на ринку набирає популярності енергетична безпека обʼєкта та його незалежність.

«Йдеться про те, аби девелопери передбачили, що робити на випадок блекаутів. Це стосується заживлення насосів на подачу води, ліфтового обладнання тощо. Аби сервісна компанія могла підтримати життєдіяльність комплексу на високому рівні, незважаючі на всі загрози», - додає він.

Ще важливо зважити на те, яка репутація у девелопера була до війни та зараз, як він будує, що він робить та його готовність йти на фінансові поступки, а також реальна динаміка будівництва. Тобто, купують у тих, хто дійсно будує за ці два роки, адже якщо наразі нічого не відбувається на майданчику, то і попиту на таке житло не буде.

«Зараз інвестиції в котлован майже немає. Люди намагаються інвестувати з мінімальною будівельною готовністю і щонайменше від 40-45%. Також є певні формати комплексів, які акумулюють на собі більшу увагу покупця. Ці формати більш життєздатні, ніж інші, адже вони пропонують ті життєві сценарії, які підходять більшій кількості покупців», – запевняє Андрій.

Квартири українці обиратимуть у 2024 році на первинці у форматі євро-планування з кухнями та вітальнями від 15-17 м кв з окремими спальними зонами, двома санвузлами та гардеробом. Також людей цікавлять квартири з великим балконом чи терасою, адже це стає ще однією зоною для відпочинку в межах квартири. За площею найбільше людям до вподоби:

  • однокімнатні – 45-55 м кв;
  • двокімнатні – 60-75 м кв;
  • трикімнатний – від 80 до 100 м кв.

Вторинний ринок

Тут все більше повʼязано з апетитами власників. Тому на вторинці прогнозувати сталі тенденції важко. Можна сказати, що це будуть квартири, які розташовані в містах хабах, які обирають ВПО:

  • Дніпро;
  • Полтава;
  • Черкаси;
  • Київ;
  • західні області.

Тому саме ці області, за словами експертки, в більш вигідному становищі, ніж інші, адже там вторинний ринок живе добре. Інша ситуація у таких містах:

  • Сум;
  • Харків;
  • Чернігів;
  • Херсон;
  • Миколаїв.

Також важливо розуміти, що наразі люди не обирають житло, яке розташоване поруч з енергетичними обʼєктами, критичною інфраструктурою та військовими обʼєктами. Однак купують ті квартири, що знаходяться між третім та сьомим поверхами.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Будинки майбутнього: чому енергоефективне житло має стати трендом в Україні.

Що буде з цінами на початку 2024 року

На початку року на первинці можна буде спостерігати зростання в межах собівартості будівництва, але зі стримувальним фактором у вигляді обмеженого платоспроможного попиту. Ціна може зрости в межах 15% в гривні за перше півріччя. В межах року цифри можуть змінитися, однак прогнозувати поки важко, адже в країні триває війна.

На вторинці, навпаки, буде стабілізація цін. Зростання залежатиме лише від субʼєктивних оцінок власників та динаміки покупців. Зростання в доларах за все півріччя буде сягати від 6 до 10%.

Який буде попит та що чекати у 2024 році

За словами фахівця, з кінця весни у Києві та Київській області вже є стабільне та поступове зростання платоспроможного попиту.

«Зараз можна говорити, що станом на сьогодні ми загалом на ринку змогли повернути третину продажів від довоєнного рівня. 30% це в нинішніх умовах дуже класно, адже це говорить, що сьогодні люди готові жити в Україні. Але цього недостатньо, аби запустити ринок на повну й аби він нормально функціонував. Однак сподіваємося, що завдяки допоміжним програмам на ринку ситуація зміниться в кращий бік у наступному році», – каже він. 

Інвестиційний попит наразі обмежений і він ледве сягає 8%, а от розраховувати на той попит, який був до війни (40-45%), поки не варто.

На вторинному ринку попит спрогнозувати неможливо. Все буде залежати від внутрішньої міграції країни. Коли будуть звільняти території, то відповідно, люди з тих територій будуть їхати звідти й оселятимуться вони в межах Дніпра, Запоріжжя, Полтави, Кропивницького, Черкас. Тобто, все залежатиме від подій на фронті.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: «єОселя»: яка альтернатива для тих, хто не має пільг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: