Декомунізація Львова: про письменника Станіслава Лема, на честь якого назвали проспект у місті

Станіслав Лем
Станіслав Лем. Джерело фото: Станіслав Лем "СОЛЯРІС", 2021 р.

18 серпня 2022 року міська рада назвала площу, яка розташована на перехресті вулиць Сахарова та Вітовського, на честь письменника-фантаста Станіслава Лема. Такі зміни відбулися завдяки процесу деколонізації топоніміки міста.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Сьогодні оповідаємо про Станіслава Лема ‒ польського письменника-фантаста і мислителя, який народився та деякий час мешкав у Львові.

Львівський період життя Станіслава Лема та «Високий Замок»

12 вересня 1921 року у Львові в сім’ї поляків єврейського походження народився син. Його назвали Станіславом. Майбутній письменник був єдиною дитиною в сім’ї Самуїла та Сабіни Лем.

Цікаво, що в різних джерелах вказана інші дата народження автора. Сам він зазначав, що насправді народився 13 вересня. Однак його батьки вирішили записати на день раніше, бо це вважається «нещасливим» числом.

Родина мешкала в шестикімнатній квартирі на вулиці Браєрівській (тепер – вул. Богдана Лепкого). Тут Станіслав Лем провів своє дитинство та юність. Саме ці періоди зі свого життя він зобразив у книзі «Високий замок», де детально описав свій будинок у Львові:

«Ми займали шість покоїв, одначе власного я не мав. При кухні був прохідний покій із лазничкою за дверима, пофарбованими в тон стіни, старою канапою й теж старим бридким креденсом, у якому мама тримала припаси. Далі коридор, а в ньому — двері до їдальні, батькового кабінету та спальні батьків. Окремі двері вели до особливої зони — почекальні для пацієнтів і батькової ординаторської. Я мешкав начебто всюди й начебто ніде».

(із твору Станіслава Лема «Високий Замок»).
Будинок, в якому мешкав Лем у Львові (ліворуч) та Станіслав Лем у 1934 році. Джерело фото: вікіпедія, english.lem.pl

Навчався майбутній фантаст у Другій львівській гімназії (сьогодні – Ліцей №8 Львівської міської ради). У 1939 році вступив до Львівського медичного університету. Однак війна не дозволила закінчити Станіславу Лему навчання.

У 1941 році Львів окупували німці. В цей час відбувалися масові погроми євреїв. Під час цих подій у 1941-1942 рр. багато родичів Лема загинули. Його сім’ю та самого Станіслава врятувало те, що мав фальшиві папери та не був схожим на європейця. Цікаво, що події Другої світової війни можна прочитати у творі письменника «Незагублений час», який він навіть заборонив перевидавати.

У 1945 році разом зі сім’єю він переїхав до Кракова. З того часу письменник більше ніколи не приїжджав до Львова.

Меморіальна таблиця Станіславу Лему, відкрита у Львові 12 березня 2021 року. Фото Романа Балука

У студентські роки почав друкувати свої перші оповідання

У Кракові Станіслав Лем поступив до Ягеллонського університету на медичний факультет. Після закінчення працював співробітником в Науковому дискусійному товаристві та активно цікавився методологією науки. В цей час він редагував журнал «Життя науки».

У студентські роки починає друкувати свої одні з перших оповідань. Зокрема у 1946 році вийшла повість «Людина з Марса». А у 1948 році написав свій перший роман «Шпиталь Преображення». Проте одразу його видати не вдалося. Тоді він пише ще два твори – «Повернення» та «Серед мертвих». Однак зміг їх публікувати тільки в 1955 році.

У 1953 році письменник одружився з Барбарою Лесьняк, яка була лікарем-радіологом. У 1969 році в них народився син Томаш.

Станіслав Лем з дружиною Барбарою Лесьняк. Джерело фото: lib.nmu.org.ua

Вигадані світи, що не мають меж: про фантастичні твори Лема

Справжній успіх Станіслав Лем здобув завдяки своїм фантастичним текстам. Зокрема перший твір в такому жанрі він видав у 1951 році під назвою «Астронавти». У ньому оповідається про таємницю планети Венера та її мешканців, які досягли небаченого технічного прогресу.

Станіслав Лем. Фото: з відкритих джерел

Згодом вийшли інші твори автора, в яких автор зображує фантастичні світи та технологічний розвиток людей в майбутньому. У творчому доробку Лема є різножанрові твори, як-от: романи, оповідання, повісті та публіцистика. Серед них можна виокремити такі:

  • «Сезам» (1954 рік).
  • «Магелланова хмара» (1955 рік).
  • «Едем» (1954 рік).
  • «Повернення з зірок» (1961 рік).
  • «Книга роботів» (1961 рік).
  • «Соляріс» (1961 рік).
  • «Кіберіада» (1965 рік).
  • «Радуймо космос» (1966 рік).
  • «Полювання» (1965 рік) та багато інших.
Переклади книжок українською мовою Станіслава Лема

Окремий пласт його творів займають тексти, які мають футурологічне та філософське забарвлення. Йдеться про «Сума технології», «Фантастика та футурологія», «Філософія випадку», «Раса хижаків», «Бібліотека ХХІ століття», «Діалоги». Загалом книги письменника перекладено понад 50 мовами світу.

Станіслав Лем у своїх творах не тільки показує химерні та фантастичні світи, але й прогнозує таким чином багато речей, які справді розробили в майбутньому. Наприклад, у творі «Повернення зірок» автор розповідає про пристрій «оптом», на якому можна читати різні тексти, перегортаючи сторінки доторками пальців. Такий пристрій є чимось на зразок електронної книги, планшета чи смартфона в сучасному світі. В ще одному творі «Магеланова хмара» Лем пише про «тріонову бібліотеку». Він зображує її як величезну базу даних, до якої має швидкий доступ кожна людина. Це нагадує сучасну пошукову систему. Твір був написаний тільки у 1955 році. Водночас перша пошукова система з’явилася у 1994 році.

Невідомість, з якою зіштовхується людина: про роман «Соляріс»

Одним з найвідоміших творів Станіслава Лема є роман «Соляріс». Він вийшов у 1961 році в Польщі.

За твором було знято два фільми. Перший відтворив радянський режисер Андрій Тарковський у 1972 році. Другу екранізацію зняв у 2002 році американський режисер Стівен Содерберг. Водночас Станіславові Лему не сподобалися обидві. Зокрема кінострічку Тарковського він називав зовсім окремим твором від його літературного тексту.

Кадри з фільму "Соляріс", 2002 р. Режисер - Стівен Содерберг.

Сюжет твору «Соляріс» розгортається навколо загадкової планети, яка покрита океаном. Тут ніхто не живе. Однак саме океан є тим невідомим мешканцем планети, який має надзвичайно розвинений інтелект. Одного разу на планету вирішують висадитись люди, щоб дізнатися більше про її можливості та дослідити. Зокрема туди прямує психолог Кріс Кельвін на кораблі «Прометей». Тут він бачить «фантоми», які починають переслідувати його. Так, головний герой зіштовхується зі своїм минулим та майбутнім, тим, що приховано в ньому самому. Таким чином, письменник порушує низку філософських проблем людського існування, прагнення розширити свої межі поза Землею та зрозуміти власну сутність.

Цікаво, що цей текст письменник вважав своїм найкращим та зазначав: «Мені б хотілося написати щось на зразок "Соляріс", але такий успіх буває лише один раз».

Помер Станіслав Лем 27 березня 2006 року. Письменник вважав себе агностиком, однак його похорон родина організувала за католицьким обрядом. Урну з його прахом поховали на Сальваторському цвинтарі у Кракові.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: